902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 15.04.2015 09:20:10

Liga prvakov: Ugriz brez čarovnije

Reuters
Park princev bo danes prizorišče morda celo najbolj zanimivega obračuna v četrtfinalu letošnje lige prvakov. Lahko bi bil to dvoboj titanov, vendar so Parižani precej oslabljeni, zato so gostje iz Barcelone vsaj navidezno favoriti.

Ne samo, da v ekipi PSG-ja ne bo njihovega najboljšega igralca Zlatana Ibrahimovića, ki mora počivati zaradi rdečega kartona, trener Laurent Blanc ne bo mogel računati niti na poškodovana Thiaga Motto in Davida Luiza (manjkala bosta še kaznovana Serge Aurier in Marco Veratti). Blanc bo v prvo postavo proti Barceloni verjetno postavil Cavanija, van der Wiela in Cabayeja. Na drugi strani Luis Enrique ne more računati na kaznovanega Danija Alvesa (verjetno bo namesto njega zaigral Adriano) in poškodovanega Thomasa Vermaelna.

NAPAD: 86-260 MILIJONOV
Tako Blanc kot Enrique igrata s tremi napadalci in oba imata v svoji ekipi res izjemne igralce. Barcelonin napad je vreden kar 260 milijonov evrov (Messi 120, Neymar 80, Suarez 60), medtem ko so trije Parižani, ki bodo igrali najbližje ter Stegnovemu golu, vredni 86 milijonov evrov (Cavani 50, Pastore 20, Lavezzi 16). Toda PSG se na domačem stadionu zagotovo ne bo zapodil kot bik v rdečo cunjo proti golu gostov, ampak bo skušal predvsem umiriti žogo na sredini (z izvrstnim Matuidijem) in preprečiti podaje do neustavljivih katalonskih napadalcev. Francozi največ stavijo na homogeno igro ekipe, ki je PSG pripeljala v četrtfinale, potem ko so v prejšnjem krogu po dramatičnem boju izločili enega od favoritov za končni uspeh – Chelsea Joseja Mourinha.

PSG in Barcelona sta se v tej sezoni srečala že dvakrat v skupinskem delu lige prvakov. Na prvi tekmi v Parizu so slavili domači s 3:2, na drugi tekmi v katalonski prestolnici pa tudi domači s 3:1. Izkupiček so si torej razdelili. V osmini finala sta imela oba današnja tekmeca težki "angleški" nalogi, ki pa sta ju opravila z odliko – Barcelona je dvakrat porazila City (1:2, 1:0), PSG pa je dvakrat remiziral s Chelseajem in napredoval po zaslugi več golov v gosteh (1:1, 2:2).

Barcelona in PSG sta tudi na vrhu lestvic prvenstev v svojih državah in v zadnjem času v zelo dobri formi (PSG je zmagal na treh od zadnjih štirih tekem, Barcelona pa je po devetih zaporednih zmagah v vseh tekmovanjih na zadnji tekmi remizirala s Sevillo). PSG je že osvojil prvo lovoriko v sezoni, potem ko je pretekli konec tedna zmagal v ligaškem pokalu, dva od golov proti Bastii je dosegel tudi Cavani, ki bo danes glavno Blancovo orožje v napadu.

897-11-lipr
Glede na to, da ima nekdanji francoski reprezentant na klopi Parižanov precej zdesetkano ekipo, bodo domači zagotovo začeli veliko bolj previdno. Morda je Blancu odsotnost Ibrahimovića prišla celo prav, kajti zdaj so možnosti za skupno zmago in napredovanje v polfinale odločno na strani Kataloncev. Na današnji tekmi pa še posebej. Barcelona bi se skoraj morala domov vrniti z ugodnim rezultatom in bi skoraj morala imeti pred povratno tekmo že ugodno prednost.

Seveda pa je to lahko dvorezen meč, saj je v soboto v Sevilli Barca dobila po zadnjici, potem ko je po pol ure vodila že z dvema zadetkoma prednosti. Kljub vsemu se zdi, da bi moral neverjetni trio Messi-Neymar-Suarez prinesti toliko prednosti gostom iz Katalonije, da je Parižani ne bodo mogli nadoknaditi. Čeprav se lahko zgodi, da katalonska obramba poklekne pred kakšnim bikovskim pogledom Cavanija, pa italijanski vratar v vrstah francoskega prvaka Salvatore Sirigu ne more nadomestiti čarovnije, ki jo ima v sebi veliki Ibra. 

Vsi v vrstah Parižanov poudarjajo, da je njihova edina možnost zbrana igra vse ekipe do zadnje sekunde. "To, da smo preskočili Chelsea, nam je dalo veliko mero samozavesti. Vemo, kako igra Barcelona in da ima strašanski napad, toda izgubiti tako ali tako nimamo kaj. Z ekipno igro, tako da bomo pomagali drug drugemu, lahko uspemo," je pred današnjim dvobojem dejal branilec Parižanov Maxwell. Enako razmišlja tudi Blanc: "Messi je neustavljiv, toda ne smemo se osredotočiti le nanj. Rešitev je le agresivna igra v obrambi, v dobrem smislu besede, da preprečimo žogi pot do Barceloninih napadalcev."

JE SPLOH VPRAŠANJE?
Druga današnja tekma ima še bolj jasnega favorita kot prva. Vsi pričakujejo, da bo Bayern brez večjih težav preskočil Porto in se uvrstil v polfinale. In to kljub temu, da ima Pep Gaurdiola precej težav s poškodbami, saj manjkajo Ribery, Alaba, Robben in Schweinsteiger. 


Kljub temu ima nemški prvak dovolj dolgo klop in tudi brez omenjene četverice lahko računa, da bodo rdeči iz bavarske prestolnice vedno dali gol več od nasprotnika. V ekipo se vrača Guardioli priljubljen Xabi Alonso, Pep pa ima v napadu še vedno Müllerja, Lewandowskega in Götzeja ter v vratih najboljšega vratarja na svetu Manuela Neuerja.

Po drugi strani je verjetno Porto (ki je v tej sezoni lige prvakov še edina neporažena ekipa) z značilno trdo in brezkompromisno igro edina ekipa, ki lahko oklofuta Bavarce. Toda če bodo Guardiolovi varovanci zgodaj odprli portugalsko pomarančo, bodo s slastjo glodali sočno sredico.

Članki iz rubrike