902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 21.04.2015 10:01:13

BAYERN - PORTO: Nepričakovan enakovreden položaj

Reuters
Nogomet že dolgo časa ni več samo igra, temveč je precej več od tega.


V prvi vrsti je izjemno dobičkonosen posel, v katerem velike vsote denarja iz različnih naslovov (televizijske pravice, plače, denarne nagrade) služijo najpomembnejši akterji – igralci, trenerji, funkcionarji in klubi kot takšni –, velik dobiček pa imajo tudi televizijske hiše, ki sicer za teve pravice plačajo ogromno, a ogromno dobijo tudi nazaj.

In zato ker je nogomet več kot igra in ker ni pomembna samo tekmovalna plat, prihaja do takšnih, za vse resnične, predvsem pa nevtralne ljubitelje nogometa nerazumljivih odločitev, kot je na primer odločitev televizijske hiše Planet TV, da v neposrednem prenosu predvaja sicer zelo atraktivno, a v veliki meri že odločeno srečanje med Barcelono in PSG-jem, namesto sicer nekoliko manj atraktivnega, a s tekmovalnega vidika toliko bolj zanimivega dvoboja med Bayernom in Portom.

902-19-danilo
Reuters

OBOJI BODO PRECEJ OSLABLJENI
Medtem ko se Porto ubada predvsem s težavami zaradi kartonov, manjkala bosta oba bočna branilca Danilo in Alex Sandro, ima Guardiola še vedno precej poškodovanih nogometašev. Zagotovo ne bodo igrali Robben, Ribery, Alaba in Benatia, vprašljivi so še Schweinsteiger, Javi Martinez, Bernat in oboleli Lahm. 

Razlogi za prenos prvega srečanja so seveda povsem marketinški, navijačev Barcelone je v Sloveniji zares veliko, ogromno ljudi najraje gleda Lionela Messija, Barcelona kot taka je zagotovo večji magnet kot Bayern. A pustimo zdaj odločitve o prenosu tekem na miru, o tem je bilo v preteklosti tako ali tako prelitega že ogromno črnila in se osredotočimo le na tekmovalni vidik.

Če je Barcelona z zmago v Parizu s 3:1 s korakom in tri četrt stopila skozi vrata četrtfinala, je Bayern, ki je bil na drugi tekmi v vlogi izrazitega favorita, obstal na mestu. Čeprav je izgubil s 3:1 na gostovanju v Portu, pa vseeno ni naredil niti najmanjšega koraka nazaj. Preprosto se ni premaknil ne naprej ne nazaj. Je pa vseeno ena velika razlika v primerjavi s stanjem pred prvo tekmo. Zdaj ima ob svoji rami tudi Porto, tudi Portugalci morajo prehoditi le še enako razdaljo do vrat, ki vodijo v polfinale, pred prvim obračunom pa so bili kar nekaj sto metrov zadaj.

Da so varovanci Julena Lopeteguija v tem trenutku v enakovrednem boju z münchenskim velikanom, pa so si Bavarci bolj ali manj krivi sami. Na prvi tekmi so se namreč kar sami od sebe spotikali oziroma, če povemo drugače, so si vse tri zadetke zabili sami. Storili so namreč tri katastrofalne napake, takšne, ki v ligi prvakov ne morejo ostati nekaznovane. In tudi niso. Napaki Xabija Alonsa in Danteja je izkoristil prerojeni Ricardo Quaresma, slabo posredovanje Jeroma Boatenga pa Jackson Martinez. Porto je tako povsem nepričakovano naredil boj med Nemci in Portugalci izjemno zanimiv.

Bavarci se bodo morali na povratnem obračunu namreč hitro odpreti, kar modro-belim iz drugega največjega portugalskega mesta izjemno ustreza. S hitrimi protinapadi lahko zabijejo gol vsaki obrambi na svetu, nemška pa se je prejšnji teden izkazala za precej luknjasto.

Vseeno pa ne gre pričakovati, da bodo varovanci Pepa Guardiole počeli takšne napake kot na prvi tekmi. Precej bolj verjetno je, da bo Porto tokrat v izrazito podrejenem položaju in da bodo Münchenčani napadli z vsemi razpoložljivimi topovi. Resda jih imajo v tem trenutku Bavarci precej v okvari, a vseeno tisti, ki so na voljo, so zmožni zaostanek dveh zadetkov v devetdesetih – ali sto dvajsetih – minutah spremeniti v gladko zmago.

Dvoboj med Nemci in Portugalci bo zanimiv še zaradi nečesa oziroma, bolje rečeno, nekoga. Zaradi nekdanjega trenerja Barcelona Pepa Guardiole, ki se je v zadnjih dneh nemalokrat znašel na naslovnicah različnih časopisov. Najprej zaradi tega, ker je izjemno nezadovoljen z delovanjem zdravniške službe poskrbel – na posreden ali neposreden način sploh ni pomembno –, da se je po osemintridesetih letih delovanja v klubu poslovil legendarni nemški zdravnik Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, nato pa še zaradi povezovanja s stolčkom Manchester Cityja, ki ga bo po koncu sezone skoraj zagotovo moral zapustiti Čilenec Manuel Pellegrini.

902-19-lipr
"Moja prihodnost je takšna: v sredo sem prost, v četrtek imam trening. In pa seveda, naslednje leto bom tukaj. To je moja prihodnost," je Guardiola že zavrnil selitev k sinjemodrim iz Manchestra. 


"Bayern je velik klub, zato ne moremo nikdar reči, da smo v prijetnem položaju. Če zmagaš, si genij, če izgubiš, imaš veliko težav, ampak takšna je narava mojega dela," je pred obračunom s Portugalci dejal Katalonec in dodal: "Vem, v kakšnem klubu sem. Tukaj ni dovolj, da osvojiš samo bundesligo in pokal. Samo trojna krona je dovolj za klube, kot so Real Madrid, Barcelona in Bayern."

In Guardiola ima povsem prav. Morebitni izpad v četrtfinalu lige prvakov proti klubu, kakršen je Porto, z vsem spoštovanjem do modro-belih, bi bil označen za veliko katastrofo. Morda celo tako veliko, da bi bila na koncu vsa sezona označena kot neuspešna, čeprav je Bayern na poti k osvojitvi dvojne krone. A uspehi na domačih tleh so v zadnjih letih za Bavarce postali že povsem samoumevni. 

Članki iz rubrike