902468_105-pred-oradami Svet24.si

Školjkarjem ogromno škode povzročajo požrešne...

lpp, avtobus, promet Svet24.si

To je služba, ki je ne spustijo iz rok do ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

alex volasko Njena.si

Alex Volasko in Lara o svoji zvezi: Ljubezen je ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Andrej Miljković
Andrej Miljković
0 06.05.2015 11:30:02

Pep proti "svojim": Gladina in razburkanost pod njo

vszi
Spomini na obračun pred dvema letoma, dvoboj brazilsko-španskih bratov Alcantara, srečanje enega od njiju z matičnim klubom. Vse to in še kaj so izjemne zgodbe, ki bogatijo potegovanje Barcelone in Bayerna za uvrstitev v veliki finale lige prvakov.


A vendar se kljub izjemnosti nobena od njih ne more niti približati tako čustveni kot tekmovalni vrednosti zgodbe o vrnitvi Josepa Guardiole na mesto, na katerem je postal eden najboljših in najbolj uspešnih trenerjev našega časa.

Bil je zelo uspešen trener mlade ekipe, vodstvo ponosa Katalonije mu je leta 2008 presenetljivo ponudilo poklicni debi v članski konkurenci in vse ostalo je, kot radi rečemo, zgodovina. V štirih sezonah je zagrizeni Katalonec z razburkano preteklostjo odličnega vezista in opranega dopinškega grešnika postal najuspešnejši strateg v zgodovini Barcelone, dvema naslovoma evropskega prvaka je dodal (in to po večkrat) vse ostalo, kar je mogoče osvojiti tako na domači kot na mednarodni sceni, klubu in svetovnemu nogometu pa je dal še več kot to.

912-12-13-guardiola1 re
Reuters
Rodila se je nova poklicna filozofija, rodil se je nov način trenerskega vodenja ekipe, rodil se je nov slog igre, pravzaprav se je rodilo pravcato športno-družbeno gibanje, ki je izrazito prestopilo meje nogometa. Razsežnosti kombinacije vsega, kar je Guardiola pomenil in kar se je (ne samo zaradi njega) v tistih letih sestavilo na stadionu Camp Nou, so bile velikanske in so v določenih pogledih za vedno spremenile nogomet, morda celo šport kot celoto. 


Je pa podobno kot mnoge revolucionarne stvari tudi Pepovo vodenje Barcelone potekalo na meji med ekstazo in bolečino, na meji med pravljičnim in kontroverznim. Medtem ko je bila gladina mirna in je ob površnem spremljanju vzbujala občutke nezemeljske idile, je Barcelona ostala Barcelona oziroma je bila pod Guardiolo to morda še v večji meri kot pred njim. Barcelona je ostala Barcelona v smislu neprestanega vrenja pod površjem, razburkanosti, nemira in negotovosti, stalnega prepletanja nepredstavljivih interesov nacionalnih, socialnih in političnih struj, ki z nekaj domišljije in s kančkom pretiravanja pogosto spominjajo na prostozidarske ter iluminatske romane Dana Browna.

Pep se je predstavljal kot človek, ki zaradi svojih življenjskih pogledov podpisuje zgolj enoletne pogodbe, kar je z večletno pri Bayernu gladko ovrgel. Marsikdo nas je marsikdaj želel prepričati o marsikakšnem prijateljstvu med marsikom, pa je bila to le maska kompleksnih odnosov, ki se nikoli in nikdar ne bi mogli končati drugače kot z izrazito mešanimi občutki. In so se končali vse prej kot idilično, vse prej kot nedvoumno prijateljsko.

912-12-13-guardiola2 re
Reuters
V zraku je obviselo veliko zadev, gladina je skrivala in še vedno skriva marsikaj, nekaterih resnično mističnih odgovorov verjetno ne bomo dobili nikoli. Pravzaprav mnogih vprašanj sploh ne znamo postaviti, pri čemer sta zaplet pred prestopom Neymarja k Barceloni in z njim povezane obtožbe na račun Guardiolovega odnosa do na smrt bolnega (in danes pokojnega) nekdanjega pomočnika ter poznejšega naslednika na katalonski klopi Tita Vilanove. 


Zgodba o prvem Pepovem srečanju z njegovo Barcelono in o njegovi današnji vrnitvi na Camp Nou zato ni preprosta, pravzaprav je zelo daleč od tega. Njeni prizori bodo po vsej verjetnosti prav tako imeli mirno gladino, na kateri se bodo kazale ovacije gledalcev in trenerjeva nedvomna ganjenost. Ponovno pa bo zelo težko reči, kaj se dogaja nekoliko globlje, in še težje, kaj se dogaja zares globoko. Nemogoče je celo špekulirati, kaj razmišljajo aktualno začasno vodstvo ponosa Katalonije in kandidati na poletnih predsedniških volitvah, med katerimi bomo zagotovo našli tako Guardiolove prijatelje kot njegove nasprotnike.

912-12-13-guardiola3 re
Reuters
Čustva posameznih igralcev Barcelone zagotovo poznajo marsikatero skrivnost, prava čustva osrednje osebnosti obračuna pa so tako ali tako misterij vseh misterijev. Menda je v nekem zasebnem pogovoru dejal, da ga je treba pošteno usekati po glavi, če bi se kdaj v kakršnikoli okoliščinah spogledoval z vrnitvijo na mesto trenerja Barcelone, pri čemer je nemogoče potrditi tako avtentičnost teh besed kot njihovo resničnost v primeru, da so bile res izrečene. 


V vsakem primeru pa je Guardiola ob skoraj neskončnih uspehih v Barceloni videl in doživel tudi marsikaj drugega z različnimi predznaki. Ob tem ima malokdo občutek, da bo današnja vrnitev zanj težka na način, na kakršen je težak klasičen prihod nekoga, ki si po spletu okoliščin kruh služi drugod. Po drugi strani pa vemo premalo, da bi lahko govorili o jasno izoblikovani in razumljivi želji po kakršnemkoli poravnanju računov ali celo maščevanju.

Kdo ve, ali se je temu dvoboju želel na vsak način izogniti, ali ga je komaj dočakal, ali je resnica na širokem spektru nekje vmes. Neizpodbitno je le dejstvo, da si Pep želi uspeti s klubom, v katerem sta njegova življenje in delo neprimerno bolj mirna in s katerim prav tako hoče pisati zgodovino.

Članki iz rubrike