902468_105-pred-oradami Svet24.si

Školjkarjem ogromno škode povzročajo požrešne...

lpp, avtobus, promet Svet24.si

To je služba, ki je ne spustijo iz rok do ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Anastasija Jović Njena.si

POP TV preseneti z novo voditeljico

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 06.05.2015 22:51:42

Brez usmiljenja do očeta (video)

Reuters
Finale pred finalom, bitka za prevlado na stari celini, odločitev o najboljšem evropskem moštvu.

S takšnimi in podobnimi besedami se je napovedoval prvi obračun v polfinalu lige prvakov med Barcelono in Bayernom, a – z vsem spoštovanjem do Juventusa in predvsem Real Madrida – so bile vse izrečene besede povsem na mestu.

913-9-barca3 re
Reuters

Bavarcem in Kataloncem v tem trenutku v nogometnem svetu pač ni enakega. Brez kančka dvoma gre za dve najbolj kakovostni moštvi ne samo na stari celini, temveč na celotni zemeljski obli, ki iz tedna v teden navdušujeta s svojo atraktivno, napadalno in učinkovito igro. In če nogometaši Bayerna že celotno sezono v Nemčiji – pa tudi širše – pustošijo z rušilno močjo, so nogometaši Barcelone v zadnjih tednih vse skupaj dvignili še za raven višje.

Čeprav sta si obe ekipi privoščili tudi kakšen spodrsljaj, pa so bili ti v letošnji sezoni zares redki. In tako označbe iz prvega odstavka, ki so polfinale med Barcelono in Bayernom označili – tako kot je to v navadi – kot finale pred finalom, ne čudijo.

913-9-barca2 re
Reuters

Dvoboj med Bavarci in Katalonci pa ni bil poseben samo zaradi tega, ker je prinesel obračun med trenutno najboljšima ekipama na svetu, temveč tudi zaradi ozadja. Zanimivih zgodb, ki so se skrivale v ozadju, je bilo nešteto. Od tiste, ki je opevala neverjetno zmago Bayerna pred dvema letoma v polfinalu nad Barcelono (ko so Münchenčani slavili s skupnim izidom 7:0) in priložnost za maščevanje Kataloncev, do tiste, v kateri sta glavno vlogo odigrala brazilsko-španska brata Thiago in Rafinha Alcantara.

Pri čemer je prvi nekdanji član Barcelone, ki zelo uspešno igra pri Bayernu, drugi pa je bodoči zvezdnik blaugrane, ki se počasi prebija v ospredje. Nekateri so na plano privlekli celo zgodbo iz svetovnega prvenstva, kjer je prvi zvezdnik gostiteljice mundiala Neymar doživel pravo ponižanje v polfinalu proti Nemčiji, ki je bila jasno v veliki meri sestavljena iz nogometašev Bayerna, seveda pa je bila glavna zgodba povezana s strategom Bavarcev in nekdanjim čudodelcem na klopi Barcelone.

913-9-messi1
Reuters

Pep Guardiola se je prvič, odkar je kot trener zapustil svoj matični klub, vrnil na Camp Nou in veliko vprašanje, ki so si ga postavljali pravzaprav vsi ljubitelji nogometa, je bilo, ali bo uspel ugnati svojega dolgoletnega soigralca pri Barceloni in v španski reprezentanci Luisa Enriqueja, ki je po slabšem začetku na klopi Kataloncev, končno ujel pravi ritem, uspel sestaviti zmagovito ekipo in zdaj kar naenkrat posluša hvalospeve na svoj račun.

Mnogi so v Guardiolo in Bayern dvomili in prednost dajali Barceloni. Ne zaradi tega, ker bi bili Bavarci v slabši formi ali kaj podobnega, ampak predvsem zaradi ene objektivne okoliščine, ki je delo Bayerna zelo oteževalo – poškodb, ki so zelo zdesetkale četo Pepa Guardiole. Katalonec na klopi aktualnih nemških prvakov ni mogel računati na Davida Alabo, Francka Riberyja in Arjena Robbena, Robert Lewandowski pa je igral z zaščitno masko.

913-9-messi3
Reuters

Kljub temu so se Münchenčani Barceloni zelo dobro upirali, predvsem v prvem polčasu. Res je sicer, da so imeli varovanci Luisa Enriqueja v tem delu tekme več od igre. Priigrali so si vsaj tri odlične priložnosti, iz katerih bi skorajda morali zadeti, toda dvakrat odlični Manuel Neuer in enkrat Rafinha so preprečili slavje Luisu Suarezu, Neymarju in Daniju Alvesu.

Tudi v drugem polčasu so Bavarci zelo dobro kontrolirali igro in rezultat, še v 76. minuti je kazalo, da bodo domov odšli z – glede na vse okoliščine odličnim – rezultatom 0:0, nato pa je Pepa Guardiolo razžalostil tisti nogometaš, ki ga je pred leti tolikokrat navdušil.

Tisti, ki mu je prav Guardiola zaupal najpomembnejšo vlogo v svoji Barceloni in ki mu je dal v roke škarje ter platno. Lionel Messi se je prav pod vodstvom Pepa dokončno uveljavil, pod njegovim vodstvom je postal najboljši nogometaš na svetu, toda kljub temu do svojega nekdanjega nogometnega "očeta" ni imel nobenega usmiljenja.

913-9-barca1 re
Reuters

Najprej je v 77. minuti z odličnim strelom od daleč premagal Neuerja, nato pa je le tri minute pozneje Guardiolo opomnil, kakšnemu igralcu se je Katalonec odrekel, ko se je odločil zapustiti Barcelono. V polnem sprintu je odbrzel mimo obrambe Bavarcev, vmes popolnoma osmešil Jeroma Boatenga, nato pa s prefinjenim lobom premagal še nemočnega čuvaja mreže Bayerna. Kot da to še ne bi bilo dovolj, je Lionel Messi tik pred koncem dvoboja dvema zadetkoma dodal še asistenco.

Po njegovi podaji je Neymar sam stekel proti golu Bayerna in zabil še zadnji žebelj v bavarsko krsto. Za ogromnih, po vsej verjetnosti neulovljivih 3:0.

Barcelona - Bayern 3:0 (0:0)

Barcelona - stadion Camp Nou, gledalcev 95.000, sodniki: Rizzoli, Di Liberatore in Tonolini (Ita).
Strelca: 1:0 Messi (77.), 2:0 Messi (80.), 3:0 Neymar (90.).
BARCELONA: Ter Stegen, Pique, Mascherano (od 89. Bartra), Alba, Alves, Rakitić (od 82. Xavi), Busquets, Iniesta (od 87. Rafinha), Suarez, Messi, Neymar.
BAYERN: Neuer, Benatia, Rafinha, Boateng, Bernat, Lahm, Xabi Alonso, Thiago Alcantara, Schweinsteiger, Lewandowski, Müller (od 79. Götze).
Rumeni kartoni: Alves, Pique, Neymar; Xabi Alonso, Benatia, Bernat.
Rdeči karton: /.

Članki iz rubrike