902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Anastasija Jović Njena.si

POP TV preseneti z novo voditeljico

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Andrej Miljković
Andrej Miljković
0 12.05.2015 11:33:16

Jerome Boateng: Pogum iz Botrove modrosti

profimedia
Ni odigral dobro, ni odigral posebej slabo, a vendar je bil Jerome Boateng poleg Lionela Messija osrednja osebnost odmevov in odzivov po prvem obračunu Barcelone in Bayerna.

Za to je poskrbel čudoviti svet vsesplošnega udejstvovanja na svetovnem spletu, ki je norčevanje iz zdaj že slavnega izgubljenega dvoboja privedel do skrajnih razsežnosti. A nemškega reprezentanta ganskega porekla ni povsem potrl in se danes namerava pokončno vrniti na igrišče.

Če vsaj kakšno minuto na teden preživite na spletnih straneh, ki so vsaj približno povezane z nogometom, najmanj ene domislice v zvezi s 26-letnikom niste mogli spregledati. In zelo verjetno je, da je bila ta domislica povezana s padanjem v tako ali drugačno luknjo.

Boljši in slabši mojstri montiranja videoposnetkov ter fotografij so ravno pri luknjah dobili največ navdiha, treba pa je priznati, da so resnično črpali iz nevsakdanje izgubljenega dvoboja, v katerem je Boateng dejansko spominjal na nekoga, ki popolnoma nepričakovano izgubi tla pod nogami.

Ko ga je Messi zavrtel z mojstrskim preigravanjem, se je Jerome že tako ali tako osmešil, saj je s pogledom in gibi odšel v drugo smer ter v nobenem pogledu ni mogel slediti čudežnemu Argentincu. Pri tem pa je po spletu okoliščin padel kot spodrezan snop in v trenutku je bilo jasno, da jo bo na raznih spletnih portalih in družabnih omrežjih skupil še bolj, kot jo je na igrišču. Povsem nepomembno je bilo, da nikakor ni bil eden od glavnih krivcev za poraz Bayerna, kaj šele, da bi ga bilo mogoče okriviti za zaušnico v podobi visokih 0:3.

Njegov padec je postal nekakšen simbol bavarskega poloma, predvsem pa vsesplošna tarča posmeha, pri čemer je šel svet morda celo dlje kot ob podobnih priložnostih v preteklosti. Morda celo dlje kot pred tremi leti, ko je taisti Bayern v taisti ligi prvakov izločil Real, eden od neposrednih krivcev pa je bil branilec belega baleta Sergio Ramos, ki je ob streljanju enajstmetrovk žogo poslal visoko prek vrat.

Človeku se je Boateng ob vseh teh karikaturah in vsem tem padanju v razne luknje kar nekoliko zasmilil, kajti za nameček je neizpodbitno dejstvo, da na sredini tekmi sploh ni naredil omembe vredne napake. Tudi komično izgubljen dvoboj to nikakor ni bil. So se pa seveda sprožila vprašanja, kako bo vse skupaj na nogometaša vplivalo in ali bo na povratni tekmi sposoben normalno steči na zelenico.



Na to temo se paradoksalno zdi, da gre Boatengu in njegovi vrnitvi na veliki evropski oder nepoln teden po dogodkih v enem od kazenskih prostorov stadiona Camp Nou (pač v tistem, v katerem je zijala luknja) izrazito na roko izid prve tekme. Strinjamo se z oceno, da bi se bilo z nastalim položajem veliko težje spoprijeti, če bi Messi zadel za izenačeno prvo srečanje ali za tesno prednost Kataloncev ter bi Jerome moral začeti tekmo, pred katero bi bila dramatičnost na vrhuncu.

Od tega, da bi bila resnično dramatična, je današnja tekma za zdaj precej oddaljena in bi to lahko postala le sčasoma, ko bo Boatengu zagotovo že nekoliko lažje. Če bo (kar skoraj zagotovo bo) zaigral v udarni enajsterici, bo najtežje ob začetnem pritisku svetovne pozornosti, nato pa se bo slednja preusmerila na nove zgodbe, ki jih bo sproti pisalo srečanje na Allianz Areni.

In ta začetni pritisk bi bil zagotovo večji, če bi šlo za povsem odprt dvoboj z elementi skrajne negotovosti. Vseeno pa je za današnji nastop treba imeti veliko poguma in, kot zagotavljajo glasovi iz nogometaševe bližine, ga Boateng vsekakor ima. Navsezadnje o tem govorijo tudi njegova dejanja.

Pretekli konec tedna se nikakor ni skrival pred nemškimi mediji, za nameček pa se je oglasil tudi na družabnih omrežjih in v nasprotju s pričakovanji skorajda neposredno odgovoril neusmiljenim spletnim napadalcem. "Tisti, ki te sovražijo, bodo na veliko predvajali tvoj neuspeh, a zgolj šepetali o tvojem uspehu," je v slovitem Botru dejal Marlon Brando v vlogi enega najbolj nepozabnih likov vseh časov.

No, Jerome je objavil prav ta pomenljiv citat in dal vedeti, da bo vihar previharil z nečim, čemur nikakor ni mogoče oporekati. Svet je res tak, o Boatengovem uspehu pa v zadnjih letih nikakor ne more biti dvoma.

Navsezadnje je že nekaj časa zasluženo član udarne enajsterice ene najboljših ekip na svetu, z nemško izbrano vrsto je ob odlični igri na dveh različnih položajih prišel do naslova svetovnega prvaka, tudi v letošnji sezoni pa igra zelo dobro; med drugim je ob opravljanju svojih nalog dosegel že tri zadetke v ligi prvakov. Simbolika pa pravi, da je to toliko, kolikor jih Bayern potrebuje za današnje podaljške.

Članki iz rubrike