nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Andrej Miljković
Andrej Miljković
0 27.05.2015 22:43:19

Sevilli rekordni četrti naslov

Reuters
Pred slabimi osmimi leti je Sevilla izgubila tekmo za evropski superpokal le nekaj dni po smrti nikoli pozabljenega Antonia Puerte. Tekmovalni vidik ima prednost pred vsemi ostalimi, tako je edino prav in na sinočnji varšavski finalni tekmi lige Europa je z zmago 3:2 zasluženo prišla do ubranitve naslova ob dejstvu, da je zaradi razmer v Ukrajini marsikdo navijal za junaški Dnipro.

Ni jih bilo malo, ki od sinočnje tekme na stadionu Narodowy v poljski prestolnici niso pričakovali veliko. Oziroma jih je bilo veliko, ki so od zaključne tekme manj prestižnega evropskega pokala za sezono 2014/15 pričakovali precej malo. Vsaj kar zadeva prikazano na igrišču, kajti nekako je prevladovalo prepričanje, da bo ob neprivlačni podobi srečanja ukrajinski predstavnik nekako skušal zdržati na okopih, medtem ko se bo visoko favorizirano špansko moštvo na vse načine trudilo prebiti zid. Ni se zgodilo ne eno ne drugo, dogajalo in zgodilo se je nekaj povsem tretjega. Nekaj je k temu prispevala izrazito (še bolj od pričakovanj) ofenzivna postavitev Seville, nekaj poskus taktičnega presenečenja s strani Dnipra,nekaj splet okoliščin, kot seštevek pa smo dobili obračun, ki je odigral krasno vlogo uverture v berlinski boj za naslov evropskega prvaka.

Ena od tistih okoliščin je bil nedvomno dogodek iz 7. minute, ko je že med otipavanjem nasprotnikov ukrajinska ekipa izvedla bliskovito akcijo in jo zaključila z zadetkom hrvaškega napadalca Nikole Kalinića. Njegov strel z glavo pa je sicer sprožil nekoliko bolj zadržano ukrajinsko nadaljevanje, a tudi tako silovito reakcijo Seville, da smo dobili vrtiljak, ki ga ni bilo več mogoče ustaviti. Usoda je hotela, da je v srcu Poljske izenačil edini poljski reprezentant na tekmi Grzegorz Krychowiak, precej dlje od domovine pa je nepolne tri minute pozneje Andaluzijce v vodstvo popeljal Kolumbijec Carlos Bacca.

sevilla navijaci
Reuters

Prvi zadetek je prišel iz gneče, drugi po podaji skozi sredino, v obeh primerih je bila kakršnakoli želja po branjenju lastnih vrat razblinjenja in tudi senzacionalni udeleženci finala so se bili dokončno pripravljeni spustiti v precej odprt boj. Tako kot Sevilla ob lastnem zaostanku je tudi Dnipro najprej zapravil nekaj priložnosti, nato pa je Ruslan Rotan zadel iz prostega udarca in še pred iztekom prvega polčasa postavil navdušujoč izid 2:2. Navdušujoč, hkrati pa pa precej mističen v smislu, da je bilo ob njem in po odigranih 45 minutah nemogoče napovedati, v katero smer se bo prevesila zelo zanimiva tehtnica.

Podoben občutek je v nadaljevanju vladal skoraj pol ure, pa čeprav je Sevilla z rahlo terensko premočjo ves čas bližje temu, da bi svojemu nizu naslovov v tem tekmovanju dodala še enega. In prav branilka naslova je bila tista, ki je občutek razblinila z akcijo v 73. minuti. Z njo so nogometaši v rdečih dresih pred vrata ponovno spravili Bacco in Kolumbijec je bil še enkrat neusmiljen. Ter z ukrajinskega zornega kota tudi usoden.


DNIPRO - SEVILLA 2:3 (2:2)

Varšava – Stadion Narodowy. 56800 gledalcev. Glavni sodnik: Martin Atkinson (Anglija).
Strelci: 1:0 Kalinić (7), 1:1 Krychowiak (28), 1:2 Bacca (31), 2:2 Rotan (44), 2:3 Bacca (73)
DNIPRO: Bojko, Fedecki, Douglas, Čeberjačko, Matos, Matheus, Kankava (od 85. Šakov), Fedorčuk (od 68. Bezus), Konopljanka, Rotan, Kalinić (od 78. Seleznjov). Trener: Miron Markevič.
SEVILLA: Rico, Vidal, Carrico, Kolodziejczak, Tremoulinas, Mbia, Krychowiak, Reyes (od 58. Coke), Banega (od 87. Iborra), Vitolo, Bacca (od 82. Gameiro). Trener: Unai Emery.
Rumeni kartoni (2–1): Kankava (17), Kalinić (45), Bezus (70), Rotan (75), Matos (82); Krychowiak (45), Carrico (62), Bacca (73)

Članki iz rubrike