evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

rb, jb
rb, jb
0 21.07.2015 17:28:25

Branko Ilić: Če ga bomo dobili, bodo težave

V drugačnih okoliščinah bi jih lahko pozdravil na letališču in jim zaželel srečo v Kazahstanu. Toda Branko Ilić je tokrat za rojake iz Slovenije sovražnik. Navijači Astane bi ga označili za izdajalca, če bi se preveč smukal okoli odprave iz Maribora. No, pa saj to tudi ni njegov namen; v dneh pred povratno tekmo razmišlja le o nečem – zmagi in napredovanju.

V Ljudskem vrtu poraza svojega novega kluba ni mogel preprečiti, jutri bo naredil vse za to, da se bo skupaj s soigralci le veselil. Po prvem polčasu za Astano ni še nič izgubljeno, med nasprotnikoma je le zadetek razlike. Če bi se torej na semaforju Astana Arene izpisal rezultat 1:0, bi se vse začelo znova. In potem bi bilo vroče, še kako vroče.
"Tukaj so vsi prepričani, da nam lahko uspe," je pogovor za naš časnik začel Branko Ilić, ki je po nedavnem prestopu iz Partizana hipoma zasedel mesto v udarni enajsterici svojega novega kluba. Doslej je za Astano odigral tri tekme, vsakič je na igrišču preživel vseh devetdeset minut. Nazadnje je Astani pomagal do svoje prve kazahstanske zmage, v soboto je bil s soigralci z 2:1 boljši od Žetisuja. Popotnica pred povratno tekmo z Mariborom je torej dobra, a ne najboljša. "Dejstvo je, da smo občutno preveč grešili, in to na obeh straneh igrišča. Zapravili smo toliko priložnosti, da je bilo neverjetno. Potem smo prejeli takšen gol, da me je začela boleti glava. No, na koncu smo vseeno zmagali, in to je najpomembnejše," poudarja Ilić. A če bi se tudi jutrišnja tekma končala z 2:1 za Astano, bi Ilić in soigralci igrišče zapuščali sklonjenih glav.

"Čeprav na prvi tekmi nismo igrali slabo in čeprav smo kljub porazu še vedno v igri, je dejstvo, da smo bili glede na videno malce razočarani nad rezultatom. Imeli smo dosti priložnosti, narekovali smo svoj ritem igre, žogo smo imeli veliko v svoji posesti. Toda ne glede na vse nam ni uspelo doseči tega, kar smo si želeli – gola v gosteh. Zdaj smo v specifičnem položaju. Že res, da bi se z enim doseženim golom že izenačili z Mariborom, a če bi se naša mreža zatresla, bi se znašli v neprijetnem položaju. V tem primeru bi pač morali za napredovanje zabiti vsaj tri gole. Zavedamo se, da doma gola ne smemo prejeti. Zato bomo morali odigrati z glavo in predvsem potrpežljivo. Zagotovo se ne bomo že takoj na začetku divje zapodili proti vratom Maribora. Ne, ne bomo brezglavi," je kazahstanski bojni načrt razkrival Ilić.

ilic gw

UMETNA PAČ NI NARAVNA
Kljub dokaj zmernem optimizmu, ki vlada med navijači Astane, izkušeni Ljubljančan opozarja, da bo Maribor vseeno vse prej kot preprost zalogaj. "Največja prednost Maribora se skriva v tem, da je v preteklih letih odigral že nemalo takšnih tekem, medtem ko to za nas ne velja," pravi reprezentančni branilec in dodaja: "Maribor zna igrati na rezultat, to je njegova velika moč. Prav tako pričakujem, da se bodo vijoličasti povlekli pred svoj gol, čvrsto stali na igrišču in potrpežljivo čakali na svoje priložnosti. Pripravljeni bodo izkoristiti vsako našo napako. Ne, res nam ne bo lahko. Toda puške v koruzo nismo vrgli. Igramo doma, sposobni smo zmagati in verjamem, da nam bo uspelo."

Če je Maribor v prednosti zaradi rezultata, bodo domači nogometaši zaradi navajenosti na razmere za igro. Vroče bo seveda tako enim kot drugim, umetna trava pa bi po vsej logiki morala več težav povzročati četi Anteja Šimundže. "Površina je, kakršna je. In je še kar v redu – zagotovo sem igral že na slabših. Toda saj veste, kako je z umetno travo. Je drugačna, igrati na njej ni isto kot na naravni. Naravna je najboljša. No, pravijo sicer, da ima Astana položeno eno najboljših umetnih trav. Vsaj v Kazahstanu, kjer imaš menda marsikje občutek, kot da igraš na betonu," razlaga Ilić.

GRADI SE S POLNO PARO
Zanimivo bo videti tudi to, koliko gledalcev se bo zbralo na sicer sodobnem objektu. Tekme Astane v državnem prvenstvu namreč niso kdo ve kako obiskan dogodek, na evropskih obračunih je bilo v preteklosti že drugače. "Na zadnji tekmi je bilo okoli 500 gledalcev. Ali pa kakšen več. Morda tisoč. Ampak več zagotovo ne. Na obračunu z Mariborom stadion zagotovo ne bo poln, tukaj pričakujejo, da se bo zbralo nekje do 20 tisoč gledalcev," pravi 32-letnik, ki smo ga za konec pobarali še, kako se je privadil na življenje v novem okolju. Ne pozabimo, še na začetku meseca je bil član Partizana, nato se je praktično čez noč vse spremenilo.

branko ilic


"Za zdaj sem v redu. Vsi so me super sprejeli, poleg tega nimam težav s sporazumevanjem, saj sem se med igranjem v Rusiji naučil jezika, ki ga govorijo tudi tukaj. Res sem se hitro vključil, tudi ob pomoči 'svojih' Balkancev, ki jih je tukaj precej. Poleg tega sem že izkušen, zamenjal sem že nemalo držav in resnično nimam več težav z menjavami okolja," je mirno razlagal Ilić in za konec navrgel še besedo, dve o mestu, v katerem si po novem služi kruh in v katerem bodo jutri Mariborčani poskušali nadaljevati evropsko popotovanje: "Astana je novejše mesto, a lepo. Tukaj se gradi s polno paro, na vsaka dva meseca zraste nov blok. Tudi tukaj, kjer stoji stadion, so zgradili že marsikaj. Imajo športni center, ki je recimo podoben Stožicam, le da je občutno večji. Imajo stadion, dvorano in celo progo za kolesarjenje na stezi. Pa še kaj bodo dodali (smeh)"

Članki iz rubrike