Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

sta
sta
0 22.02.2017 13:03:46

Rokopisi Tine Maze zdaj zbrani v knjigi Jaz. Tina.

Najuspešnejša slovenska alpska smučarka vseh časov Tina Maze, ki je 7. januarja na prizorišču 53. Zlate lisice v Mariboru sklenila bogato športno pot, je danes predstavila svojo biografijo z naslovom Jaz. Tina. V knjižno obliko jo je na osnovi njenih dnevniških rokopisov, redkosti v elektronski dobi, prelil športni novinar Dela Vito Divac.

Knjiga se konča z besedami, da je za Mazejevo največja zmaga dejstvo, da ni bila nikoli poškodovana, čeprav je postala šesta smučarka v zgodovini z zmagami v vseh petih disciplinah, osvojila 15 kolajn na velikih tekmovanjih in bila šestkrat tudi najboljša slovenska športnica leta.

Biografski roman je na 291 straneh in v 36 poglavjih izšel pri založbi DZS, ki je lani že izdala resničnostno pravljico o najboljši slovenski športnici z naslovom Tina in njena medvedja moč. Ta je že prevedena v angleški in nemški jezik ter po besedah predstavnice založbe DZS Andreje Kavčič tudi v luči ponatisne prve izdaje žanje veliko zanimanje med otroki in tudi med nekoliko starejšimi. Kavčičeva je ob koncu predstavitve Mazejevi in Divcu izročila biografiji z zlatima naslovnicama.

Mazejeva je četrta najuspešnejša vseh časov na zimskih olimpijskih igrah (po dvakrat zlata in srebrna) in svetovnih prvenstvih (štirikrat zlata in petkrat srebrna), 81-krat je bila na zmagovalnem odru svetovnega pokala, od tega 26-krat na najvišji stopnički, veliki kristalni globus za skupno zmago v pokalu je osvojila v rekordni sezoni 2012/13, ko je zbrala 2414 točk, imela je 11 zmag, sedem drugih in šest tretjih mest, 68,97 je bilo povprečje točk na tekmo, priborila pa si je tudi tudi najvišjo razliko med prvim in drugim mestom.

Za temi suhoparnimi številkami se skrivajo neštete osebne čustvene zgodbe šampionke, solze radosti, drame, vzponi in padci, globoka razmišljanja, veliko prelitega znoja, boj med Tino in Mazejevo, med zmagovalko in čutečo žensko. Biografija se ne začne s smučanjem. Prvo poglavje nosi naslov Klavir. Na njem je pianistka v povsem prazni veliki Unionski dvorani v soju osmih sveč, po štiri so bile na vsakem stojalu med po dvema avtobiografijama, zaigrala gostom na balkonu nad dvorano. Čaroben začetek predstavitve biografije smučarke. Pianino je bil tudi na uradnem delu novinarske konference. Kot znamenje vsestranske umetnice, kar je sicer najbolj prek medijev ubesedila na smučeh kot rojena zmagovalka.

maze taka 1
Drago Wernig - TAKA

Glasbeno nadarjenost je pokazala med drugim na prireditvi športnik leta 2010, ko je tedanji zmagovalki in rojstnodnevni slavljenki Petri Majdič na klavirju zaigrala Vse najboljše. Med pripravami na sezono 2012/13 je posnela svojo prvo pesem z naslovom My Way is My Decision (Moja pot je moja odločitev) v sodelovanju z Raayem in Matjažem Jelenom. O skoku v glasbene vode je napisala tudi blog. Pisala, ne tipkala, je tudi dnevnik. Ki ga ne piše več ...

"To je zelo osebna stvar, dnevnik sem pisala med kariero in potem vse zaupala Vitu, ki je vsebino strnil v berljivo branje. Velik del knjige so občutki, ki sem jih doživljala, ko sem se pripravljala na tekme, ko sem iskala odgovore na probleme. To je bila neke vrste terapija, ki jo priporočam vsem. Papir je vedno tam, te posluša in te razume. Pisanje me je tudi potegnilo iz neke zelo težke sezone," je pojasnila Mazejeva in sklenila: "Biografija je zaokrožila moje zelo pomembno življenjsko poglavje, druga knjiga pa je še povsem prazna."

"Ostalo je še toliko gradiva, vsaj za tri knjige. Toda tudi nastajanje te je bilo zanimivo. Včasih me je kaj zanimalo in sem Tini poslal mail. Ona mi je odgovorila na svoj način. Napisala mi je globok odgovor s svinčnikom na papir, to fotografirala in poslala. Potem pa sem to prepisoval v računalnik, kot da bi bila šampionka v 18. stoletju, sam pa v 21.," je zanimiv detajl izpostavil Divac. Mazejevo je spremljal od začetka uspešne smučarske kariere in pisal njeno biografijo dobro leto in pol.

"Leta 2006, ko je bila Tina v tekmovalni krizi, je iz medijske osame prišla Mateja Svet in napisala izjemen tekst za Delo. Po daljšem prigovarjanju je napisala tudi pismo Tini, ki je tudi vključeno v knjigo," je dodal Divac. Mazejeva in Svetova, najboljši slovenski alpski smučarki doslej, se osebno sploh še nista srečali, govorili sta le po telefonu.

"Komunikacija z vrhunskim športnikom, z genialnimi ljudmi, je težka. Tina pa je še Korošica in še partnerica. Preveč čustven športnik ne more biti vrhunski, mora dati čustva nekoliko vstran. Bilo je velikokrat težko ... Da, vem, kdo je Tina, ne da bi prebral knjigo," pa je povedal vodja ekipe Team to aMaze in življenjski sopotnik Mazejeva, Andrea Massi. Drago Mislej Mef je za konec, preden je Mazejeva razrezala torto, zaigral in zapel pesem, ki se je začela z besedami Če ne moreš do neba, ostani vsaj na tleh ...

Članki iz rubrike