benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Andrej Miljković
Andrej Miljković
0 28.01.2015 12:07:08

Uspelo mi bo, mora mi uspeti!

Reuters
Brazilski branilec Rome Leandro Castan se je včeraj prvič pojavil v javnosti, potem ko je decembra prestal zahtevano operacijo na možganih, s katero so mu odpravili potencialno usodno vozlišče krvnih žil.

Njegovo okrevanje poteka celo bolje od pričakovanj in neverjetna zgodba o naključjih in rešitvi bi utegnila dobiti celo najlepši mogoči zaključek. Jasno, v podobi nogometaševe vrnitve na igrišča.

Sredi septembra je Roma igrala prvenstveno srečanje z Empolijem, ki ne bi smelo biti nič neobičajnega in je v prvem polčasu najbolj izstopalo po nesorazmerju med dogajanjem na igrišču in izidom. Čeprav je bil majceni nasprotnik izrazito boljši, so Rimljani z veliko sreče prišli do zadetka in na odmor odšli z nezasluženo prednostjo.

Eden od njih pa o tej sreči ni mogel razmišljati. Castan je igrišče zapuščal zaskrbljen, kajti že tako ali tako je v predhodni dneh opazil čudne napade omotice, ti pa so se ravno na tekmi še poslabšali. Kolebal je, kaj storiti, nato pa je povlekel potezo, ki mu je morda celo rešila življenje. Ni se želel pretvarjati in ni želel po nepotrebnem igrati vloge junaka, skrb za zdravje je postavil na prvo mesto.

Zdravniški službi svoje ekipe je zaupal težave, ta je zahtevala menjavo, predvsem pa je že z osnovnim pregledom ugotovila, da se za vsem skupaj skrivajo resnejše težave. Jasno, nadalje je odredila natančnejše preiskave v bolnišnici, ti pa so razkrili, da je bilo neigranje v drugem polčasu srečanja z Empolijem velikanska sreča v veliki nesreči.

Vozlišče žil, ki tvori nekakšen benigen tumor, je bilo že pod tako napetostjo, da bi bili nadaljnji napori za 28-letnika lahko usodni. Povsem kratkoročno je bilo nujno popolno mirovanje, medtem ko je dolgoročnejšo rešitev predstavljala le tvegana operacija, ki so se je v eni od rimskih nevroloških klinik lotili v začetku decembra. In bili zelo uspešni.


Skupina vrhunskih strokovnjakov je pred slabima dvema mesecema odlično opravila svoje delo in že zelo kmalu je bilo jasno, da bo v São Paulu rojeni Brazilec lahko živel normalno življenje. A saj veste, kako to gre. Ko so si vsi skupaj na čelu z glavnim junakom zgodbe oddahnili in proslavili najpomembnejše novice, so si začeli postavljati tudi vprašanja na temo nadaljevanja kariere. Morda nekoliko nehvaležno in pretirano za nekatere okuse, vendar pa tako zelo razumljivo in vse prej kot obsojanja vredno. Branilcu je šlo namreč odlično, preživljal je prepričljivo najlepše obdobje v svoji karieri in povsem človeško je, da jo je skupaj s svojimi bližnjimi želel nadaljevati.

Castan je kariero začel kot obetaven nogometaš pri enem od velikanov iz Belo Horizonteja, toda prehitro se je odločil za selitev v Evropo, se na Švedskem povsem izgubil in le s težavo našel pot nazaj na pomembnejše brazilske odre. A v rodnem mestu mu je priložnost ponudil Corinthians, v njegovih vrstah pa se je na noge postavil do te mere, da je leta 2012 na njegova vratar potrkala Roma in ga tudi pripeljala v svoje vrste.

Sprva kot izrazitega rezervista, ki je komaj dobil kakšno priložnost, vendar je z majhnimi koraki Leandro napredoval in nato pod vodstvom francoskega trenerja Rudija Garcie postal reden član udarne enajsterice. V letošnji sezoni je imel igranje v njej praktično zagotovljeno in mu je šlo vključno s tistim prvim polčasom proti Empoliju tudi odlično od rok.

Sanjal je mesto v brazilski izbrani vrsti, veselil se je boja za naslov in le kako ga ne bi razumeli nekaj dni po operaciji, ko ga je začelo zanimati, ali se bo k tem sanjam lahko vrnil. Seveda je bilo najbolj pomembno preživeti in ozdraveti, toda nogomet je njegovo življenje, kar so zelo dobro vedeli (in vedo) njegovi bližnji.

Vse skupaj je torej sčasoma postala zgodba o možnostih za igralčevo vrnitev na zelenice in o možnostih za nadaljevanje njegove kariere, tudi v tej zgodbi pa Brazilcu kaže zelo dobro. "Zdravniki so resnično opravili izjemno delo in vrnitev je vsekakor mogoča," so že ob vstopu v novo leto poudarili nekateri strokovnjaki, včeraj pa je v podobnem tonu prvič spregovoril tudi nesrečno srečni Castan.

Poudaril je, kar je do zdaj sporočal prek družabnih omrežij; da mu mora uspeti in da mu tudi bo uspelo. "Morda je prezgodaj za take napovedi, toda resnično sem optimist. Pa ne samo za vrnitev v naslednji sezoni, temveč načrtujem, da bom kakšno minuto odigral že v letošnji," se je opogumil ob srečanju z otroki v eni od rimskih osnovnih šol, kar je bil njegov prvi javni nastop po operaciji. "Počutim se precej bolje in pričakujem, da bom kmalu dosegel zadovoljivo telesno pripravljenost," je še dodal nasmejani Brazilec, ki je že začel trenirati v telovadnici in naj bi zelo kmalu dobil zeleno luč za tekanje z žogo.

Članki iz rubrike