stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

lp
lp
0 03.10.2015 13:40:56

Šuker v zvezdi, Savičević v Partizanu?

Dolgoletni generalni sekretar Crvene zvezde Vladimir Cvetković razkril, kako so Beograjčani leta 1991 osvojili Evropo.

Crvena zvezda je najuspešnejši nogometni klub na področju nekdanje Jugoslavije. Beograjčani so leta 1991 v Bariju celo osvojili naslov evropskih klubskih prvakov.

KDO JE VLADIMIR CVETKOVIĆ
Cvetković je uspeh koval skupaj z Draganom Džajićem, s katerim sta v zadnjih letih na bojni nogi in praktično ne govorita med seboj. Leta 2008 sta zaradi suma na pranje denarja približno pet mesecev preživela za zapahi.

Vladimir Cvetković ima danes 74 let. V mladih letih je veljal za dobrega košarkarja, v šestedesetih tudi jugoslovanskega reprezentanta.

Takratni generalni sekretar Vladimir Cvetković, sicer pa dolgih 18 let (1983–2001) eden najpomembnejših funkcionarjev Crvene zvezde, je v nedavnem intervjuju za srbske medije odkril marsikatero podrobnost v delovanju rdeče-belih.

O ZAPORU
Še preden so prišli po mene, mi je sestra sporočila, da so novico o prijetju Džajića in mene predvajali na televiziji. Prišli so k meni domov, bile so tudi kamere. Mirno sem rekel: 'Dobro, gremo.' Dva policaja sta mi dala roke na hrbet in me uklenila. To je bila predstava za javnost, ko so se kamere ugasnile, so mi sneli lisice. V zaporu se z Džajićem nisva srečevala, bila sva vsak v svojem hodniku. Le enkrat sva se srečala na dvorišču, sicer pa nama niso pustili, da bi se skupaj sprehajala. Z Džajićem sem prekinil odnose leta 2001 in sploh ne zaradi nogometa.

ŠUKER V CRVENI ZVEZDI?
Vem, da je bilo vse dogovorjeno, da Davor Šuker pride v Crveno zvezdo. Ko je bil še v Osijeku, je bil njegov trener Ljupko Petrović. Spomnim se, ko smo igrali s Hrvati na Marakani in je zmanjkalo elektrike. Do mene sta prišla Bilić in Bokšić, slednji pa je dejal, da bi bili vsi v tem klubu (op. p., Crveni zvezdi), če se ne bi vse to zgodilo (op. p., razpada Jugoslavije).

delije bari

O KRAJI SAVIČEVIĆA
Želeli smo Pančeva in Savičevića. Slišali smo, da sta oba podpisala za Partizan in celo že dobila nekaj denarja. Potem je šel v akcijo Miša Slijepčević (op. p., direktor Robne kuče Beograd). Pančeva ni bilo težko pregovoriti, ker ni imel nikogar za sabo. Savičević je bil težji primer, saj je njegov oče Vladimir navijal za Partizan. Na koncu je Slijepčević uspel tako, da je uredil reflektorje na stadionu Budućnosti. Dejo je genij. To, kar je delal v Münchnu in Manchestru, to še nikoli prej nismo videli. Kot danes Messi, le da je Dejo to lepše počel. In lepši je ...

crvena zvezda bari

O POHODU NA VRH EVROPE
Ljubitelj in poznavalec nogometa Veljko Aleksić, sicer profesor, je napravil petletni načrt osvojitve pokala državnih prvakov. No, mi smo uspeli že po dveh letih. Mislim, da smo imeli najbojšo mogočo ekipo, poklopilo pa se je kar precej stvari. Belodelić je sam prišel, Prosinečkega so nagnali iz Dnama, Pančev in Savičević sta bila z eno nogo v Partizanu, vendar oba končala v Crveni zvezdi. Za trenerja je prišel Ljupko Petrović, v klub je vrnil Jugovića iz Rada in želel še Mihajlovića. Takrat smo zanj v enem samem dnevu plačali milijon nemških mark.

Če bi v moštvu ostal Dragan Stojković - Piksi, ne bi bilo dobro. Mislim, da bi preveč dušil igro, saj je bil vedno glavni na igrišču. Jaz sem, denimo, želel pripeljati Mijatovića. Ampak se ne razumem preveč v nogomet, rad pa ga gledam. Drugi so ocenili, da Mijatović in Savičević ne moreta igrati skupaj.

crvena zvezda 1991


O INCIDENTU NA MAKSIMIRJU
Dejstvo je, da nas je takrat rešil Arkan, sicer bi nas linčali. Ta incident se je pripravljal že prej. Midva z Džajićem sva bila tako rekoč ujeta v loži. Navijači so s kislino načeli ograjo, niti en gasilski avto pa ni imel vode. Ko je množica krenila k slačilnicam, je Arkan dvignil pištolo, v zrak izstrelil metek, se obrnil k policajem, od katerih je bila večina Srbov iz Like, in jim rekel: 'Za mano!'

Članki iz rubrike