kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

nu
nu
0 05.02.2016 20:48:04

Svoboda govora? Če si Kurd, v Turčiji zagotovo ne

vszi
V Nemčiji rojeni nogometaš kurdskih korenin Deniz Naki si je zaradi zapisa na spletu na glavo nakopal hude težave.

Deniz Naki se je rodil v Nemčiji, v mladih letih je igral tudi za mlade nemške selekcije in bil pri tem kar uspešen. Za reprezentanco do 19 let je zabil devet golov na petnajstih tekmah, za zasedbo do 20 let je dosegel tri zadetke na šestih obračunih. Kariero je sicer začel pri Bayerju iz Leverkusna, torej tam kjer Kevin Kampl, od leta 2013 pa si kruh služi v Turčiji. A kot kaže, je bila selitev tja napačna poteza. Že novembra 2014 so ga na ulici pretepli neznanci, ki naj bi jim šlo v nos, da Naki ne skriva svoje podpore za "svoje" Kurde. In prav slednje ga je zdaj spet spravilo v težave.


Njegove težave so se začele, ko je po šokantni pokalni zmagi tretjeligaša Amedsporja, kjer si služi kruh, nad prvoligašem Bursasporjem uspeh poklonil svojim kurdskim rojakom. "Zmago posvečamo vsem tistim, ki so bili v zadnjih 50 dneh ubiti ali poškodovani ob represiji nad našo zemljo," je zapisal 26-letnik, ki je svojemu klubu pomagal do obračuna z velikanom Fenerbahčejem, in dodal: "Ponosni smo, da smo majhen žarek upanja za naše ljudi v teh težkih časih. Tako kot Amedspor se nikdar nismo predali in nikdar ne bomo sprejeli podreditve. Živela svoboda!" A čeprav je Amedspor iz kraja Diyarbakir, kjer živi nemalo Kurdov, se odgovornim v turškem nogometu njegov vpis ni zdel primeren.

Turška zveza je Nakija kaznovala kar z dvanajstimi (!) tekmami prepovedi igranja, hkrati mora plačati denarno kazen v višini 7.000 evrov. Ob tem je turška policija malce po zapisu zaradi suma proterorističnih simpatij vdrla v klubske prostore, kjer je opravila preiskavo, toda Amedspor vseeno ni bil kaznovan, saj je nogometaš zapis objavil na osebnih profilih.

Značke: kurdi, turčija

Članki iz rubrike