evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Ana Bucik, Kris Jogan Njena.si

Sanjska poroka slovenske alpske smučarke

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Andrej Miljković
Andrej Miljković
0 16.04.2016 08:03:49

Ekskluzivna predstavitev: Jaz, slovenski rešitelj kulta Bombonere

Grega Wernig
Argentinske medije je pred skoraj natanko tednom dni preplavila zgodba o mladem slovenskem arhitektu Tomažu Čamerniku, ki je najresnejši kandidat za vlogo vodje morda celo najodmevnejšega gradbenega projekta v nogometni zgodovini te države.

Obnova in povečanje legendarne buenosaireške Bombonere je zadeva največjega nacionalnega pomena, povsem nenadejan slovenski pečat na že tako ali tako slovenskem objektu pa je nekaj edinstvenega. Še toliko bolj, če se s Čamernikom usedete in prisluhnite najlepši, hkrati pa najbolj realni pravljici.

bombonera

"Kar zadeva nogomet, sem vedno spremljal le glavne tekme, tako na klubski kot reprezentančni ravni, tako tuje kot domače. V zadnjem času morda kakšno več, pred aktualnim dogajanjem pa resnično le glavne, tako da sem se na tem področju imel za približno splošno razgledanega, nikakor pa ne za navdušenca ali celo poznavalca," poudarja Čamernik, ki je diplomiral leta 2012 na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo in se je tako nad Sulčičevim delom kot nad njegovo slovito nogometno stvaritvijo po naključju navdušil ravno v času študija. "Gospod Matej Mljač je leta 2009 začel organizirati razstavo o Sulčičevem delu v Buenos Airesu, razstava je gostovala v nekaj svetovnih mestih, k sodelovanju pa smo bili povabljeni tudi tedanji ljubljanski študenti arhitekture. Tako sem se tedaj z Bombonero seznanil, za potrebe tedanjega dogajanja pa sem tudi začel delati pri osnovnem projektu povečanja stadiona, ki je eden najbolj specifičnih na svetu in je neugodno, a vendar edinstveno lepo stisnjen med stanovanjske soseske kultne četrti Boca. Osnovo sem naredil, preden sem stadion videl v živo, in stvari so se nato odvijale od tu naprej," se spominja Ljubljančan.

CELOTEN POGOVOR SI LAHKO PREBERETE SAMO V SOBOTNI ŠTEVILKI ŠPORTNEGA DNEVNIKA EKIPA!

Članki iz rubrike