nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

sta
sta
0 13.06.2016 17:13:20

Pique odrešil Špance (VIDEO)

Gerard Pique
Reuters
Španci so Euro odprli z minimalno zmago nad Češko z 1:0, ki jim jo je v 87. minuti prinesel zapriseženi Katalonec Gerard Pique.

Dvakratni zaporedni evropski prvaki Španci, ki so na zadnjem svetovnem prvenstvu v Braziliji doživeli hladen tuš in se domov vrnili že po predtekmovanju, so imeli pred svojo prvo tekmo na letošnjem evropskem prvenstvu največ težav z vratarjem Davidom De Geo. Vratarja Manchester Uniteda povezujejo s spolnim škandalom, ki ga je De Gea odločno zanikal, selektor Vicente del Bosque pa ga je kljub temu uvrstil med vratnici. Na drugi strani so imeli Čehi, ki so bili evropski prvaki pred 40 leti v nekdanji Jugoslaviji, nekaj več miru. Selektor Pavel Vrba zaradi kartonov ni mogel računati na Mareka Suchega, soigralca Andraža Šporarja v Baslu, a so, tako kot njihovi današnji nasprotniki, svojo zadnjo pripravljalno tekmo pred evropskim prvenstvom izgubili. Čehi proti Južni Koreji, Španci proti Gruziji.

Treh točk so se na koncu veselili španski nogometaši, ki so bili ves čas boljši nasprotnik, imeli so več priložnosti, tudi žoga je bila več v njihovih nogah (kar 68-odstotkov igralnega časa), do zmagovitega zadetka pa so prišli po zaslugi Barceloninega dvojca Andres Iniesta in Gerard Pique.

Po začetnem otipavanju so prvi do priložnosti prišli branilci naslova, ki so bili sicer več pri žogi, vendar je izkušeni Petr Čech v 16. minuti brez večjih težav ubranil strel Alvara Morate iz neposredne bližine. Deset minut pozneje je bil napadalec Juventusa spet v nevarni akciji, a je tokrat žoga po njegovem strelu z leve strani končala mimo desne vratnice 34-letnega češkega vratarja.

Pet minut pred koncem prvega polčasa se je spet izkazal Čech ob strelu Jordija Albe, minuto pozneje pa je zaustavil poskus današnjega slavljenca Davida Silve, ki je stotič oblekel dres furije. Edini strel proti vratom De Gee je v izdihljajih prvega polčasa sprožil Tomaš Necid, vendar je bil njegov strel z roba kazenskega prostora lahek plen španskega vratarja. V prvem polčasu so bili španski nogometaši veliko več pri žogi, proti vratom nasprotnika so streljali osemkrat, štirikrat je moral posredovati Čech, edini strel češke izbrane vrste pa je bil Necidov ob koncu 45 minut.

Čehi, ki so se na zadnjem evropskem prvenstvu na Poljskem in v Ukrajini uvrstili v četrtfinale, kjer so jih zaustavili Portugalci, so bili na začetku drugega polčasa v velikih težavah. Iniesta je z globinsko podajo odlično zaposlil Morato, ki je z desne strani skušal podati Nolitu, pred njim pa je posredoval Roman Hubnik, ki pa je pred tem zadel vratnico. Po kotu je bil v nevarnem položaju še španski kapetan Sergio Ramos.

Tudi v nadaljevanju tekme so bili Španci tisti, ki so narekovali ritem, vseeno pa je bil po prostem strelu Ladislava Krejčija v lepi priložnosti Hubnik, vendar De Gea ni imel večjih težav, da je po njegovem strelu ukrotil žogo. Krejči je v 65. minuti poslal še eno žogo v kazenski prostor španske reprezentance, v skoku je bil najvišji Theodor Gebre Selassie, njegov strel, tudi po zaslugi Cesca Fabregasa, pa ni dosegel cilja. Tako kot tudi ne strel Silve v 72. minuti z roba kazenskega prostora.

Ko so Čehi že pomislili, da bodo prišli do želene točke, je v 87. minuti po podaji Inieste v kazenskem prostoru Čehov najvišje skočil njegov klubski soigralec Pique, ki je s svojim prvim golom na evropskih prvenstvih Španiji prinesel pomembno zmago. Vendar so imeli Čehi v drugi minuti sodnikovega dodatka še lepo priložnost preko Vladimirja Daride, toda De Gea ni dovolil izenačenja.

Na prvi tekmi skupine D je v nedeljo Hrvaška z golom Luke Modrića z 1:0 (1:0) premagala Turčijo. Španija bo 17. junija v Nici igrala s Turčijo, Čehi pa istega dne v St. Etiennu proti Hrvaški.

Španija – Češka 1:0 (0:0)

Stadion Toulousa, gledalcev 29.400, sodniki: Marciniak, Sokolnicki in Listkiewicz (vsi Poljska).

Strelec: Pique (87.).

ŠPANIJA: De Gea, Pique, Busquets, Iniesta, Morata (od 62. Aduriz), Fabregas (od 70. Alcantara), Ramos, Juanfran, Jordi Alba, Silva, Nolito (od 82. Pedro Rodriguez)..

ČEŠKA: Čech, Kaderabek, Gebre Selassie (od 86. Šural), Hubnik, Sivok, Necid (od 75. Lafata), Limbersky, Rosicky (od 88. Pavelka), Plašil, Krejči, Darida.

Rumeni kartoni: Limbersky.

Članki iz rubrike