Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

tk
tk
0 27.08.2016 09:41:18

Nekoč je bil Bik iz Bosporja

vszi
Hakan Şükür je bil nekoč Bik iz Bosporja. Zdaj pa je postal osebnost, ki je danes ne boste več našli v dokumentih turške nogometne zveze, njegove podobe ni več muzejih, njegovega imena ni na pločniku slavnih nogometašev. Razlog? Vse prej kot nogometni.

Da bo imel vojaški udar, ki je pretekli mesec dodobra stresel Turčijo, še kako velike posledice, je bilo jasno v trenutku. Da jih bo imel tudi na športnem področju, bi lahko napovedali, toda nikoli ne bi mogli napovedati, da bodo enega najboljših nogometašev v zgodovini Turčije praktično čez noč izbrisali iz vseh dokumentov na nogometni zvezi, mu odvzeli vse rekorde in zasluge.

Če vprašate vodilne može, on ne obstaja več. Prva poteza je bila, da so odstranili vse njegove fotografije iz kompleksa turške reprezentance, prav tako tudi iz muzeja, njegovega imena ne boste našli niti na pločniku mesta Edirne na zahodu Turčije. Tam je leta 2012 v središču mesta stekel projekt, v okviru katerega so odkrili pločnik slavnih. Na njem so imena najboljših štirih nogometašev največjih turških klubov – Fenerbahčeja, Galatasaraya, Bešiktaša in Trabzonsporja.

Recep Tayyip Erdogan in turški nogometni zvezdnik Hakan Sükür
Nekdaj sta bila na isti strani: Erdogan (na sliki levo) je bil v letih od 1969 do 1982 med drugim tudi polprofesionalni nogometaš, in Hakan Sükür (desno) skupaj v ekipi.
Profimedia

Sükür je velika legenda Galatasaraya, oziroma je vsaj bil; odigral je 392 tekem in dosegel kar 228 golov. A če bo vodstvo kluba pri tem uspešno, bo njegovo ime izbrisano iz bogate zgodovine. Začeli so namreč postopek za njegov izbris. V okviru preiskave proti Fethullahovi teroristični organizaciji, ki naj bi bila odgovorna za poskus državnega udara, so ujeli tudi nogometaševega očeta Sellmeta, ker naj bi bil povezan s Fethullahom Gulenom, domnevnim prvim možem za celotnim dejanjem. Turki so objavili tudi, da imajo nalog za aretacijo nekdanjega nogometaša zaradi domnevnega članstva v oboroženi teroristični organizaciji, sodišče pa je odredilo tudi zaplembo celotnega premoženja očeta in sina Sükür.

Na celotno dogajanje in na tiralico, ki je razpisana za nekdanjim turškim reprezentantom, se je na twitterju oglasil tudi nogometaš sam. V prvi vrsti je bil neizmerno razočaran nad komentarji, ki so ga doleteli v zadnjih dneh, ko so obtožbe ugledale luč sveta. »Vedno sem bil transparenten in vedno sem pomagal javnim in pravnim fundacijam, teh načel sem se držal tudi, ko sem se posvetil politiki, čeprav sem uvidel, da to ni zame. Nikoli nisem dovolil, da bi kdo z mano manipuliral, čeprav krožijo drugačne govorice. Naredil sem napake, ker sem nekatere odločitve sprejel preveč čustveno. Preklinjam udar, ki je napadel našega izbranega predsednika in demokracijo,« je med drugim zapisal Bik iz Bosporja, ki je na 112 tekmah za reprezentanco dosegel 51 zadetkov, poleg Galatasaraya pa je med drugim igral za Inter, Parmo in Blackburn.

Članki iz rubrike