900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

nu
nu
0 24.10.2016 18:25:00

Iz soigralca se norčujejo, ker je ... preveč inteligenten

vszi
Kako pogosto ste doslej slišali, da med nogometaši ni akademikov? Sem in tja se vendarle najde kakšna izjema, kar potrjuje primer pri naših jućnih sosedih.

Domagoj Boljat je ta primer v mesu in krvi. Nogometaš RNK Splita je namreč skorajda vedno tarča posmeha, ker je nadpovprečno inteligenten. Njegov IQ je kar 155. Zaradi tega pa ni nikoli opustil svoje velike ljubezni - žogobrca. 

Zaradi visokega inteligenčnega kvocienta je hrvaški nogometaš član Mense na Hrvaškem, kar pomeni, da je med dvema odstotkoma najinteligentnejših predstavnikov svojega naroda.  

Boljat je brez težav diplomiral iz ekonomije, poleg tega pa je ta konec tedna zabil prvi gol ob zmagi nad Slaven Belupom (3:0). Kasneje je zbranim novinarjem pripovedoval, kako je njegov nadpovprečni IQ vplival na njegovo kariero. 

"Soigralci se norčujejo iz mene, češ zakaj nisem napravil večje kariere izven nogometa, saj sem za ta šport preveč pameten," je začel 25-letni desni bočni nogometaš in nadaljeval. "V šoli sem vedno vse opravil z lahkoto, prav tako na univerzi. Ni bilo preveč zahtevno, vse izpite sem opravil v prvem poskusu. Bolj v želji, da me to ne bi zasledovalo, ko sem se posvečal svoji prvi ljubezni - nogometu."

"Oče naju je s sestro tako rekoč prisilil, da sva opravila IQ test, na katerem se je izkazalo, da imava nadpovprečen količnik. Šola iz tega ni delala nobene drame."

Čeprav je zasledoval tudi druge konjičke in se ukvarjal z ekonomijo, je vedel, kje tičijo prioritete. "Nogomet je bil vedno številka ena, čeprav tu ni nujno, da imaš takšno vrsto inteligence. Bolj pomembna je družbena in prostorska inteligenca. Menim, da je stereotip nogometašev, da niso inteligentni, popolnoma napačen."

Članki iz rubrike