GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

STA
STA
0 18.01.2017 16:18:02

Van Basten bi ukinil enajstmetrovke in uvedel kazenske strele

vszi
Potem ko je krovna nogometna zveza Fifa pred dnevi sporočila, da bo svetovno prvenstvo leta 2026 razširila na 48 ekip, se zdaj že pojavljajo zanimive zamisli, kako bi kljub povečanemu številu ekip in dvobojev tekmovanje potekalo hitreje. Za povečanje zanimivosti nekdanji zvezdnik Marco van Basten predlaga uvedbo kazenskih strelov kot pri hokeju.

Van Basten, ki je zdaj pri Fifi zadolžen za tehnološki razvoj, je v pogovoru za nemški časnik Sport Bild dejal, da bi morali na SP čez devet let na vsaki tekmi dobiti zmagovalca. Če bi bil izid po 90 minutah neodločen, pa bi izvajali kazenske strele. A ne enajstmetrovke, ki seveda že zdaj odločajo na nekaterih tekmah, kjer mora ena od ekip zmagati: Nizozemec predlaga, da bi vzor poiskali kar pri hokeju.

"Vsaka ekipa bi imela pet poskusov. Po sodnikovem žvižgu začne igralec teči, začne 25 metrov od gola. Na voljo ima osem sekund, da konča akcijo," je svojo zamisel opisal Van Basten.



Fifa bo morala težavo neodločenih izidov vsekakor rešiti; ker bo sistem tekmovanja drugačen kot doslej, po tri ekipe bodo v 16 skupinah, bo več možnosti, da bi imeli dve moštvi enak seštevek točk in razliko v golih. Predsednik Gianni Infantino je kot eno od možnih rešitev nakazal nekoliko manj revolucionarne enajstmetrovke ob neodločenih izidih po koncu rednega dela tekem, ena od možnosti, o katerih razmišljajo pri svetovni nogometni organizaciji, pa je tudi ta, da bi pri uvrstitvah v predtekmovalnih skupinah ob enakem številu točk upoštevali mesto na lestvici Fife ali pa na lestvici fair-playa.

A Van Basten se ni ustavil le pri predlogu o kazenskih strelih. V pogovoru za časnik je nakazal, da se ogreva še za nekaj drugih sprememb. Tako bi bilo po njegovem smiselno prevetriti pravilo o prepovedanem položaju, zadnjih deset minut tekem pa bi čas merili v neto količini čiste igre - tako bi po njegovem mnenju preprečili zavlačevanje, ko ena od ekip samo čaka na konec tekme in skuša na vse načine ukrasti sekunde ali morda celo minute.

Članki iz rubrike