sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

nu
nu
5 25.01.2017 07:51:09

Nekoč je zbiral prazne steklenice, danes je nogometni milijonar

Reuters
Med vrhunskimi nogometaši ni malo takih, ki so prav v športu videli možnost, da lahko nekaj naredijo iz svojega življenja.

Marsikdo med njimi je živel v zelo revnem okolju, v družini, ki se je morala na različne načine prebijati iz dneva v dan. Eden takih pa je tudi član Manchester Uniteda Antoino Valencia.

Danes 31-letni Ekvadorec živi zeo lepo življenje, pred slabim tednom je z rdečimi vragi podaljšal pogodbo, ki velja do 30. junija 2018. Sicer pa je na Old Trafford prišel leta 2009, ko je United Wiganu zanj odštel skoraj 19 milijonov evrov odškodnine. Zanj je zbral 275 nastopov, na katerih je zabil 21 golov in prispeval 59 asistenc.

Sicer pa je bilo njegovo življenje zelo težko, zato zna Ekvadorec še toliko bolj ceniti to, kar ima danes. Kot otrok je mami pomagal prodajati pijačo pred stadionom v rojstnem mestu Lago Agrio, ki leži v Amazonskem pragozdu. Hkrati pa je očetu in dvema bratoma pomagal zbirati prazne steklenice, s katerimi so odšli v Quito in jih tam prodali.



Nogomet je igral bos in pri enajstih letih ga je opazil eden izmed lovcev na talente ter ga odpeljal v bližnjo športno akademijo. Pri šestnajstih očetu ni želel povedati, da bo odšel k El Nacionalu, ki ima svoje domovanje v Quitu. O njegovi odločitvi sta vedela samo mati in starejši brat, ki je tudi plačal vozovnico za osemurno potovanje z avtobusom. Takrat je Antonio igral na mestu vezista in prejemal mesečno plačo v višini 50 dolarjev.

"Očetu nisem želel povedati, ker me ne bi pustil. Takrat sem prvič zapustil dom, bil sem zelo živčen, ker nisem vedel, kam natančno grem. Zelo čudno mi je bilo, ker ne bom jedel in spal doma. Ampak ko imate sanje, si jih želite uresničiti in to sem preprosto moral narediti," je dejal Valencia. V El Nacionalu je dobil nove nogometne čevlje. "Bili so neverjetni! Pred njimi sem igral bos ali pa v ponošeni obutvi."

Pri devetnajstih je prišel na staro celino, za dva milijona evrov ga je kupil Villarreal. Ta ga je posodil Recreativo Huelvi in Wiganu, ki ga je nato za enako vsoto tudi odkupil. Potem pa je prišel na Old Trafford, vse ostalo je zgodovina. "To, kar je v življenju naredil, je neverjetno. Moramo se mu prikloniti," je nekoč o njem dejal bivši soigralec in reprezentant Irske Kevin Kilbane, za katero je odigral kar 110 tekem.

Članki iz rubrike