Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 04.03.2015 09:05:07

Srečanje pod našo streho: Fink proti Stojanoviću

Arsen Perić
V pričakovanju vročega obračuna v Stožicah smo na redakciji Ekipe24 gostili dva akterja večnega derbija. Matica Finka in Petra Stojanovića.

Oba sta Ljubljančana, toda pet let mlajši novopečeni reprezentant seveda brani barve dvanajstkratnih prvakov, prestolnico je zapustil že zelo mlad. V preteklosti sta bila oba hkrati člana Interblocka, toda zaradi starostne razlike nikoli nista skupaj zaigrala. Ob soočenju sta bila prijateljsko razpoložena, v devetdesetih minutah drevišnjega spopada bo kakopak drugače. In oba seveda verjameta, da se bo prestižni dvoboj razpletel po njunih željah.

PER_0138
Arsen Perić


Spomladanski del prvenstva ste eni in drugi začeli s prepričljivo zmago.
Fink: Seveda smo zadovoljni, da smo nadaljevanje sezone začeli z zmago. A ni bilo tako zlahka, kot bi morda kdo lahko sklepal po rezultatu. Začeli smo sicer obetavno, napadali, imeli nekaj priložnosti, a nam ni uspelo zadeti. V drugem polčasu smo se še bolj zbrali, na roko nam je šla tudi izključitev domačega igralca. Potem nam je steklo, bilo je lažje.
Stojanović: Kot na dlani je, da proti Gorici kljub zmagi s 5:1 ni bilo lahko. Nikakor ne, morali smo se krepko potruditi. Do 70. minute je bilo dogajanje precej enakovredno, čeprav smo v prvem polčasu ob dveh zadetkih zadeli tudi okvir vrat, gostje so izenačujoči gol dosegli iz edine priložnosti. Ni bilo naše izrazite prevlade, toda v drugem polčasu je prišla do izraza naša odlična telesna pripravljenost. Tekmo smo znali izpeljati do konca, ponujene priložnosti smo izkoristili. Če nas je Gorica presenetila? Morda do neke mere, a naš namen je bil jasen: osvojiti ves izkupiček.

Kako pomembna je uvodna zmaga v pričakovanju derbija?
Fink: Popolnoma jasno je, da smo si želeli tak začetek pomladi, v takšnem slogu bi seveda radi nadaljevali. Z uspehom proti Radomljam smo prebili led in si zagotovili primerno ozračje za priprave na derbi, na katerem seveda vsak želi zmagati. Zmage na derbiju so najslajše.
Stojanović: Sobotna zmaga je bila seveda nadvse pomembna, po njej smo se nemudoma lahko osredotočili na obračun v Stožicah. Ker smo oboji visoko slavili, bo derbi še 'močnejši'. Nobenega dvoma ni o tem, da si vsak želi zmagati. A to si želimo na vsaki tekmi.

PER_0180
Arsen Perić

"Močno upam, da bo dnevna forma na naši strani. Da bomo dovolj zbrani in da bomo izkoristili priložnosti, ki se nam bodo ponudile. Zavedamo se kakovosti Maribora. Je odlična ekipa, a hkrati vemo, da smo tudi mi dobri, da imamo kakovost. Zelo se že veselim dvoboja. Upam, da bo Šporar spet lahko pokazal svoje trebušne mišice."


Kaj bi bilo lahko odločilnega pomena?
Fink: Močno upam, da bo dnevna forma na naši strani. Da bomo dovolj zbrani in da bomo izkoristili priložnosti, ki se nam bodo ponudile. Zavedamo se kakovosti Maribora. Je odlična ekipa, a hkrati vemo, da smo tudi mi dobri, da imamo kakovost. Zelo si že veselim dvoboja. Upam, da bo Šporar spet lahko pokazal svoje trebušne mišice.
Stojanović: V derbiju odločajo malenkosti. Priložnosti, ki se nam bodo ponudile, bo treba izkoristiti, na srečo so naši napadalci z Daliborjem Volašem na čelu v soboto pokazali odlično formo. To nas razumljivo navdaja z optimizmom.

Kako bi v kratkem opisala nasprotno ekipo?
Fink: Uf, kaj pa vem ... So taka, vijoličasta ekipa (smeh) ... Sestavljena je iz kakovostnih igralcev, nekaj je izjemnih posameznikov, reprezentantov, zasluži si vse spoštovanje. Vemo, kje so prednosti Maribora, kje so njihove kvalitete in kakopak si bomo prizadevali, da bi prišle čim manj do izraza.
Stojanović: Olimpija? Je zeleno-bela ekipa (smeh) ... Spoštujemo Ljubljančane, so kakovostna zasedba, ki nam vedno diha za ovratnik in ima v svojih vrstah veliko zelo dobrih igralcev.

PER_0167
Arsen Perić


Derbi na tribunah bo okrnjen, Green Dragonsi so sporočili, da jih tudi tokrat ne bo v Stožice.
Fink: Na tekmi proti Radomljam jih je bilo po dolgem času lepo videti. Vseeno še vedno upam, da bodo prišli na stadion in nas spodbujali. Upam, da ne bo v Ljubljani odmevalo: 'Maribor, Maribor.' V vsakem primeru menim, da se bodo zadeve kmalu uredile in da bomo spet skupaj.
Stojanović: Nobenega dvoma ni o tem, da je v navijaškem vzdušju lepše igrati, ampak za nas je kakopak najpomembnejše, da nas Viole in ostali naši navijači v velikem številu spremljajo na vsaki tekmi. Na derbi jih bo gotovo prišlo še več. Vsekakor je pozitivno spoznanje, da bomo imeli spodbudo s tribun, ob pomoči našega dvanajstega igralca je lažje igrati.

PER_0182
Arsen Perić

"Nobenega dvoma ni o tem, da je v navijaškem vzdušju lepše igrati, ampak za nas je kakopak najpomembnejše, da nas Viole in ostali naši navijači v velikem številu spremljajo na vsaki tekmi. Na derbi jih bo gotovo prišlo še več. Vsekakor je pozitivno spoznanje, da bomo imeli spodbudo s tribun, ob pomoči našega dvanajstega igralca je lažje igrati."


Kakšen je vajin idealen scenarij za derbi?
Fink: Jaz podam, jaz ga zabijem za zmago (smeh) ... Pomemben je uspeh ekipe. To je edino, kar šteje. Kdo se vpiše med strelce, mi je popolnoma vseeno. Važno je le, da bi bili na koncu zadovoljni, da bi prvenstvo še malce popestrili in prisilili navijače, da se vrnejo na tribune.
Stojanović: Enako menim, da ni pomembno, kdo ga zabije. Lahko ga tudi Handanović, pomembno je le, da zmagamo. Seveda pa je osnova odigrati dobro, pokazati vse svoje sposobnosti in upoštevati trenerjeva navodila. Potem bo lažje zatresti mrežo.

PER_0164
Arsen Perić


Kakšne so dozdajšnje izkušnje z derbijem?
Fink: Uf, odigral sem jih že kar nekaj. Ne, ne štejem jih, nimam statistike, vedno pa jih je lepo igrati. Tako v Ljubljani kot v Mariboru. Vedno se je kaj zgodilo, kar je dalo dvoboju še dodaten čar. Je prava tekma in drugačna od ostalih, o tem ni dileme. In ker poleg tega veš, da si zelen ... Tako kot je on navsezadnje, njegova kri je še vedno zelena.
Stojanović: Moja kri je vijol'čna že nekaj časa. Sicer pa derbija v Stožicah še nisem igral, do zdaj sem bil le na klopi. Enkrat sem na tem stadionu igral mladinsko tekmo proti Olimpiji, pravo ozračje sem okusil na reprezentančni prijateljski preizkušnji proti Kolumbiji.

PER_0081
Arsen Perić

Uf, na mojem rokavu ga ni
"Ups, a je kaj narobe, ker sem s seboj prinesel dres iz lige prvakov, pred nami pa je ligaška tekma?" se je pred skupnim fotografiranjem smehljaje začel opravičevati Petar Stojanović, ko je na desnem rokavu zagledal logotip najprestižnejšega tekmovanja. "Uf, na mojem rokavu pa ga ni. Le kam je izginil?!" se je v smehu odzval Matic Fink, ki seveda ne skriva, kako veliko bi mu pomenilo igrati v ligi prvakov.


Kakšno sporočilo bi namenila navijačem in vsem ljubiteljem nogometa?
Fink: Tako kot vedno do zdaj se obeta hud boj. Če bodo prišli ali ne, mi vemo, da naši stojijo za nami. Seveda upam, da bodo tribune čim bolje zasedene, da bo prišlo čim več ljubiteljev nogometa. Ob pravšnjem ozračju adrenalin naredi svoje. Če je kulisa prava, so tekme na slovenskem prizorišču nedvomno primerljive s tistimi iz evropskih lig.
Stojanović: Upam, da se bo zbralo čim več gledalcev, da bo ozračje derbiju primerno. To vsakega igralca sili, da pokaže še več. Storili bomo vse, kar je v naših močeh, da bi se predstavili v čim boljši luči, prav gotovo pa se strinjam tudi s tem, da je liga pogosto neupravičeno podcenjena in da je tudi v Sloveniji mogoče videti lepo število tekem na visoki kakovostni ravni. Trenutna izenačenost ji daje še dodaten čar. Drži, da se nam ostali klubi počasi približujejo, toda mi vemo, da smo Maribor in kaj moramo storiti. Cilji so vse najvišji.

PER_0175
Arsen Perić


Kakšen razplet prvenstva napovedujeta?
Fink: Lestvice sploh ne gledam. Mi se zavedamo, kakšne so naše zahteve. Prizadevamo si zmagati na vsaki tekmi, na koncu bomo seštevali točke.
Stojanović: Naš cilj je osvojiti naslov prvaka, vedno znova gremo na igrišče z namenom osvojiti ves izkupiček. To, da smo znižali zaostanek za Domžalami, je seveda spodbudno, vendar se s tekmeci nočemo obremenjevati. Osredotočeni smo nase, na svoje naloge. Na lestvico se ne oziramo kaj prida, ampak na svoje igre.

"DESETKA" JE VEDNO ZRAVEN
Če malce pretiravamo, se je aktualna sezona za Matica Finka šele začela. Jeseni je bil na igrišču le trikrat, na spomladanski premieri je v začetni enajsterici zaigral prvič. V preteklosti je imel obilo težav s poškodbami, nazadnje ga je z igrišč oddaljil zlom stopalnice. Na prisilnem počitku je bil tri mesece. "To je mimo. Zdravniki in klubska zdravniška služba so me dobro oskrbeli, tako da sem dokaj hitro okreval. Tudi s pomočjo vijaka, ki skrbi za čvrstost kosti. Zato s seboj vedno nosim 'ključ desetko' (ključ za privijanje in odvijanje op. p.), če je morda treba kaj priviti (smeh). Vesel sem, da ni bilo zapletov, da je vse skupaj potekajo v skladu s predvidevanji, ampak bolečina je še vedno prisotna. In naj bi bila tudi v prihodnje. S tem bo treba živeti, toda seveda je najpomembnejše, da spet lahko igram. Nikoli ni prijetno biti odsoten z igrišča, toda psihično sem dovolj močan, da sem se s tem znal soočiti. Žal sem imel že veliko poškodb, marsikaj sem dal skozi in se iz tega kaj naučil. In vedno sem rekel, da se bom vrnil še močnejši, seveda pa upam, da je z zdravstvenimi težavami zdaj naposled konec," je povedal Matic Fink. 

Nova pogodba kot zaupanje
Matic Fink je v pričakovanju nadaljevanja prvenstva Olimpiji obljubil nadaljnjo zvestobo. Z zmaji ima zdaj sklenjeno pogodbo do konca sezone 2015/16. "Zaradi tega sem zadovoljen, podpis nove pogodbe pomeni, da mi v klubu zaupajo. A dejstvo je, da vsega še nisem pokazal. V prihodnje moram še več, biti moram še boljši, da bi potem lahko razmišljal o odhodu v tujino."

NA SREČO SEM V MARIBORU
Petar Stojanović tovrstnih preglavic do zdaj ni imel: "Najdlje sem zaradi poškodbe stegenske mišice počival mesec dni, zlomljen nos ni predstavljal pretirano hude težave. Ob pomoči zaščitne maske sem hitro spet lahko igral in kakopak močno upam, da tudi v prihodnje ne bom imel pretiranih problemov."
Zato pa je imel vijoličasti up v zimskem prestopnem roku neprijetno izkušnjo drugačne vrste. Tako rekoč je že bil novi član Hannovra, toda podpis pogodbe se nato vendarle ni zgodil, posel je v zadnjem trenutku padel v vodo. "V športu se dogajajo tudi takšne stvari. Priznam, v prvem trenutku je bil to zame šok, a na srečo sem v ambicioznem klubu, v katerem mi nič ne manjka. In tudi zato nisem bil žalosten, ostalo je le nekaj grenkega priokusa, saj si vsak želi igrati v močni evropski ligi in storiti korak naprej v karieri. Toda bilo je, kar je bilo, ta zgodba je za menoj, gremo naprej. V Mariboru sem zelo zadovoljen," se je Petar Stojanović še enkrat ozrl na zimsko pustolovščino.

Članki iz rubrike