Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 23.04.2015 15:01:14

Lahko Mandarić, lahko kdorkoli, le Rastoder ne

Nikola Miljković
Na zadnji dan maja bosta mimo okrogli dve desetletji, odkar so v Ljubljani nazadnje slavili naslov nogometnega državnega prvaka.

Olimpija je v sezoni 1994/95 bitko dobila z dvema točkama prednosti pred Mariborom, naslov si je zagotovila v Dekanih, kjer je kar s 5:0 premagala tamkajšnji Jadran. Tedaj se je sicer že vedelo, da v ozadju ni vse tako, kot bi moralo biti. Toda bržčas si takrat nihče ni mogel misliti, da bo sledilo, kar je.

Čeprav je Ivan Zidar že dolgo preteklost ljubljanskega nogometa, pa slednjega toliko časa pozneje spet obvladuje čisto pravi samodržec. Izet Rastoder je že res v finančnem smislu naredil ogromno, da Olimpija sploh živi, a ji hkrati s svojimi številnimi spornimi odločitvami naredil tudi ogromno škode.

In namesto da bi bila Olimpija danes urejen, spoštovanja vreden klub, gre za kolektiv, ki ga z bleščečo zgodovino zeleno-belih povezuje zgolj in samo še ime. Vitrina z lovorikami je tako prazna, capljanje za najboljšim(i) pa pobožna želja tistih redkih, ki sploh še verjamejo v Rastoderja in njegov projekt.

Olimpija tava v temi pod njegovim vodstvom. Klub sploh nima nobenega načrta oziroma vizije. Na nedavni skupščini je nekdo prosil predsednika, ali nam lahko predstavi načrt za naslednji mandat, kar bi bilo povsod drugje normalno, on pa je le z nasmeškom mirno odkimal. 

Pri navijačih je sicer uspešni trgovec že zdavnaj izgubil vso kredibilnost, kar se iz tedna v teden kaže tudi tako, da tribuna, ki je bila ob odprtju stadiona v Stožicah namenjena članom navijaške skupine Green Dragons, že dolgo sameva. V Ljubljani vlada apatija, zanimanje je nično, o tem, kako slabo je Olimpija zapisana pri ljudeh, ki naj bi jim bila namenjena, priča podatek, da je uprava kluba za prvi letošnji večni derbi z Mariborom v predprodaji prodala, reci in piši, 855 vstopnic! Koliko jih torej šele, ko v prestolnico pride Zavrč …

Če se je večji del ljubljanskega nogometnega občinstva oddaljil od svojega kluba in če je Olimpija postala breme celo tistim, ki si nekoč niso znali predstavljati vikenda, da si zeleno-belih ne bi ogledali v živo, pa članom navijaške skupine Green Dragons ni vseeno. Mnenja o tem, ali svoje nezadovoljstvo izražajo na pravi način, so sicer deljena, marsikdo je prepričan, da bi morali precej bolj intenzivno in bolj glasno opozarjati na tisto, kar je po njihovem mnenju glavni razlog za to, da je Olimpija povsem izgubila kredibilnost. Tudi zaradi takšnih in predvsem zaradi tega, ker je Izet Rastoder pred dnevi javno objavil svoj pogled na spor z navijači, so se tudi slednji odločili, da bodo predstavili svojo plat resnice.

izet rastoder 58
Arsen Perić

PREOBLAČENJE V AVTOMOBILIH
"Navijaška skupina, to poudarjamo že dolgo časa, ni proti Izetu Rastoderju. Je proti njegovem načinu dela in predvsem za zdravo Olimpijo," pravijo v vodstvu navijaške skupine, ki je bila ustanovljena že davnega leta 1988. "Dejstvo je, da je Izet Rastoder simbol nepravilnega dela, nepoznavanja športa in okolja. Gospod Rastoder je ob prihodu v Olimpijo slednjo dvignil iz druge lige. S tem je na neki način rešil klub. Tega mu nihče ne more oporekati in za to smo mu nadvse hvaležni. Vendar se od takrat klub ni premaknil niti za korak naprej, institucija nima vizije ... Še takrat, ko se zgodi nekaj pozitivnega, ko recimo pride serija dobrih rezultatov, se izboljša ozračje in se zdi, da je vse pripravljeno za korak naprej, Izet Rastoder s svojimi odločitvami vse podre in namesto enega naprej klub naredi dva koraka nazaj," menijo zeleni zmaji.

Svoje besede so v nadaljevanju podkrepili s serijo argumentov: "V vseh teh letih se je pod njegovim predsedovanjem zamenjalo nešteto igralcev, trenerjev, športnih direktorjev. Veliko od njih s sumljivim pedigrejem. Kadrovanje je bilo, milo rečeno, smešno. Ob prihodu Mileta Aćimovića se je izboljšalo, ampak govorimo za nazaj. Strokovni štab je popolnoma podhranjen. V klubu, ki meri na naslov prvaka, je zaposlenih premalo ljudi. Še tisti, ki so, ne vedo ravno, kaj bi počeli. Klub še dandanes nima poslovnega direktorja. Se vam to zdi normalno? Klub sploh nima zdravniške službe, nekateri igralci si morajo sami plačevati terapije in zdravljenja, kar je neverjetno. Sploh ob dejstvu, da jih kar nekaj igra za 600 evrov neto. Veliko mladih igralcev, ki so obetali ogromno, je tako klavrno končalo svojo epizodo pri Olimpiji. Nekateri so celo nehali igrati profesionalen nogomet. Razmere za treniranje so bile in so smešne. Igralci se konstantno selijo, včasih sploh ne vedo, kje bodo jutri trenirali. Saj bi človek nekako razumel, da se varčuje vse povprek, Izet Rastoder je vendarle edini sponzor, ampak istočasno potem v klubu plačujejo za slovenske razmere zelo velike odškodnine za igralce. Igralce, ki so potem na klopi. Kdo je tukaj nor?"
 
Medtem ko so rezultati članske ekipe glavni odsev težav Olimpije, v ozadju še marsikaj drugega opozarja na to, da zadeve res niso takšne, kot bi morale biti. "Mladinski pogon je v zelo slabem stanju. Fantje so se nekaj časa preoblačili celo v avtomobilih, saj so jim odpeljali 'kontejnerje', ker klub ni plačal računov. Nimajo tople vode za prhanje, niti sendviča ne dobijo po tekmi. Vsi pa vemo, da je to normalno še v najmanjšem vaškem klubu. Če bi vprašali pet staršev v Ljubljani, kam bi dali trenirati sina, bi vam mogoče eden odgovoril, da v Olimpijo. To je nesprejemljivo za tak klub," so prepričani v vodstvu skupine Green Dragons, v katerem jih hkrati skrbi, da nikdar ne bo drugače, dokler bo klub iz glavnega mesta Slovenije vodil Rastoder.

904-12-13-green dragons 3 gw
Grega Wernig
"Olimpija tava v temi pod njegovim vodstvom. Klub sploh nima nobenega načrta oziroma vizije. Na nedavni skupščini je nekdo prosil predsednika, ali nam lahko predstavi načrt za naslednji mandat, kar bi bilo povsod drugje normalno, on pa je le z nasmeškom mirno odkimal. S takim predsednikom Olimpija nima prihodnosti. To je slabo za ljubljanski nogomet oziroma za ves slovenski nogometni prostor. Na spletni strani smo prikazali potek komunikacije naše skupine s klubom. Z namenom, da se prikaže raven komunikacije. Od človeka, ki naj bi bil uspešen poslovnež, takšnega odnosa nikakor ne moreš pričakovati. Sicer pa je pred kratkim širša slovenska javnost lahko spoznala tudi njegov način poslovanja, ko je javno izsiljeval Luko Koper … Pošteni ljudje stojimo za svojimi besedami in dejanji. Rastoder je javno v intervjujih povedal, da naj le pridejo novi investitorji in se bo umaknil. Zdaj, ko ima zelo konkretno ponudbo na mizi, pa jo zavrača in se obnaša popolnoma nespoštljivo. Ugrabil nam je Olimpijo in jo uničuje."


NA SESTANKIH S FIGO V ŽEPU 
Olimpijo hoče prevzeti Milan Mandarić, govori se, da je bogati Srb z ameriškim potnim listom še povišal ponudbo. Sprva je Rastoderju ponujal tri milijone evrov, zdaj menda še milijon več. Marsikdo upa, da bo Rastoder ponudbo sprejel, tudi navijači držijo pesti, da bo dejansko Mandarić tisti, ki bo že kmalu novi prvi mož Olimpije. No, glede na trenutno stanje bi jim bilo bržčas vseeno, kdo pride, da le nekdo pride – pa čeprav bi bil to, recimo, Zlatko Zahović …

Želeli so, da se na tiskovni konferenci javno opravičimo Rastoderju za vse hudo, kar naj bi mu storili. Ob jasnem začudenju smo gladko zavrnili to možnost.

"Mi podpiramo vsakršno spremembo. Že predolgo je stanje v Olimpiji katastrofalno in želimo predvsem zdravo Olimpijo, ki bo v ponos Ljubljani in Sloveniji. Olimpijo, v kateri bi si vsak mlad nogometaš želel igrati, kajti zdaj je stanje tako, da igralci, ki so pri nas, komaj čakajo, da zapustijo klub. Nadarjeni slovenski igralci, ki bi bili prava osvežitev in okrepitev, pa se otepajo podpisa z Olimpijo. Luč na koncu predora je, mi jo vidimo. Če ima Izet Rastoder res tako rad Olimpijo, kot govori, naj nam vsem naredi uslugo in mirno prepusti krmilo drugemu," navijači skoraj rotijo Rastoderja, naj prepusti vajeti njim ljubega kluba komu drugemu.

Če bo poslovnež s koreninami iz Črne gore ostal, bo zanimivo videti, kaj bo to prineslo Olimpiji, a navijačev zagotovo ne. Zdi se namreč, da sprava ni več mogoča. Vprašanje pa je tudi, ali je sploh kdaj bila. "Takrat, ko je bil še čas za spravo, torej pred kakim letom, so uradniki sestanke zavračali. In takrat bi bilo res mogoče zakopati bojno sekiro, se dogovoriti za skupno dobro Olimpije. V letu in pol se z Izetom Rastoderjem nismo dobili. Ves čas se je izogibal srečanju z nami. Smešno je, da se z njim nismo sestali niti enkrat," so razkrili organizirani navijači.

Slednji so so se pogovarjali z drugimi ljudmi iz kluba: "Od objave bojkota je prišlo do vsaj sedmih sestankov. Medtem ko smo mi na sestanke prihajali pripravljeni na dialog in z željo po rešitvi, je bil dialog z nasprotno stranjo, milo rečeno, smešen. Ko te po šestih sestankih vprašajo, kaj sploh želiš, in jim že v peto pošlješ preprosta vprašanja, potem ... Za dialog sta potrebna dva, ne pa da nekdo na sestanke prihaja s figo v žepu. Zato, da lahko potem medijem reče, da smo blizu dogovora. Pa smo bili verjetno ravno takrat na najbolj nasprotnih straneh. Olimpija pod Rastoderjem Dragonsov noče na stadionu. Ker je, po njihovo, predsednik večji od kluba." 

Če Rastoderja na sestankih ni bilo, pa je na enem od srečanj prišla pobuda, kako bi lahko zakopali sekiro. A je bila, roko na srce, bizarna, že skoraj absurdna. "Želeli so, da se na tiskovni konferenci javno opravičimo Rastoderju za vse hudo, kar naj bi mu storili. Ob jasnem začudenju smo gladko zavrnili to možnost. Že pred zadnjo skupščino smo se sicer dogovorili, da se po njeni izvedbi poskusimo dogovoriti, ker je bil pomladanski del sezone zelo blizu. Nas najbolj boli, da nas ni na tekmah ... Od njih dolgo časa ni bilo nič, potem pa je prišla 'bomba', da smo blizu dogovora. Nihče izmed odgovornih v naši skupini pa o tem ni vedel ničesar! Pričakovali smo, da bomo na prihajajočem sestanku prišli do zaključkov, ki bodo napoved lepših časov Olimpije, nato pa so nas na sestanku, na katerega je bil kot mediator povabljen tudi uradnik NZS, šokirali s to zahtevo. Takrat se je retorika kluba tudi spremenila. Kar naenkrat nismo več mi bojkotirali Olimpije, ampak ona nas," so razpredali navijači, ki so se dotaknili tudi decembrske skupščine.

SKUPŠČINA RASTODERJEV NAJVEČJI DOSEŽEK
V enem od ljubljanskih hotelov je Rastoder pričakovano dobil dovolj podpore za nadaljevanje svojega dela, sprejeta je bila tudi sprememba statuta, kar je bilo storjeno na način, da je poslovnež še okrepil svojo moč v klubu. "Organizacija skupščine je bila najboljši in največji dosežek Izeta Rastoderja, odkar je v Olimpiji. Kapo dol. Od detektorja kovin do enormnega števila varnostnikov, pa do sumljivih glasov. Pred nami je v dvorani sedelo lepo število članov ene od ljubljanskih varnostnih služb. Vsi so imeli plačano članarino in s tem pravico glasovanja. Rastoder se ne zaveda, da vsi živimo v Ljubljani in da marsikateri naš član pozna prav vsakogar izmed ljudi, ki so bili plačani za osebno varovanje predsednika in dvigovanje listkov na skupščini," so Rastoderja brez dlake na jeziku kupovanja glasov obtožili Green Dragonsi.

Fantje so se nekaj časa preoblačili celo v avtomobilih, saj so jim odpeljali 'kontejnerje', ker klub ni plačal računov. Nimajo tople vode za prhanje, niti sendviča ne dobijo po tekmi. Vsi pa vemo, da je to normalno še v najmanjšem vaškem klubu.

V nadaljevanju so še povedali: "Ti ljudje nimajo nikakršne zveze z Olimpijo, dvomim, da je kdo sploh bil na kakšni tekmi. Iz zanesljivih virov vam lahko povemo, da je Rastoder plačal njihovo članarino, ki se je – mimogrede – mesec pred skupščino povečala s 50 na 350 evrov, da so glasovali zanj. Po tem se je še hvalil, da je tako plačal zimske priprave članskega moštva v Turčiji ... Tako delujejo kakšne kriminalne združbe, pri nas pa predsednik Olimpije. Se vam to zdi v redu? Ob tem je treba dodati, da je bil po naših podatkih novi statut na upravni enoti zavrnjen. V številnih točkah je namreč kontradiktoren statutu delovanja društev." 

Navijači so torej svoje povedali, lepo bi bilo, če bi svojo plat resnice predstavil tudi Rastoder. Toda žal je že nekaj časa zavit v molk; na naše klice se ne javlja, čeprav imamo pripravljenih kar nekaj vprašanj, na katere bi želeli slišati njegove odgovore. In verjamemo, da še zdaleč nismo edini. 

Galerija

Članki iz rubrike