oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Jure Bohorič, Iztok Lukner
Jure Bohorič, Iztok Lukner
0 11.09.2015 14:36:25

KRKA - OLIMPIJA: Ali statistika ali forma?

alesfevzer.com
Ob 17. uri se bo v Novem mestu začela tekma med novomeško Krko in ljubljansko Olimpijo.

Zdaj, ko Olimpija ruši vse pred sabo, se navijači zeleno-belih s prvim nasprotnikom po reprezentančni akciji ne obremenjujejo. Potem ko so zmaji s 4:1 premagali Koper, s 3:0 Maribor, s 6:0 Celje in s 5:0 Rudar, bi Krka morala biti lahek zalogaj. Toda ali bo res?

Statistika medsebojnih obračunov med Krko in Olimpijo, ki se bosta danes v Novem mestu začeli meriti ob 17. uri, razkriva, da so Dolenjci čisto pravi trn v peti Ljubljančanov. Ti so se po vrnitvi med elito s Krko pomerili osemkrat, v tem času pa so zabeležili vsega dve zmagi. In doživeli kar pet porazov. Od tega tri na Portovalu, kjer so se doslej veselili enega samega zadetka!

Preteklost torej v vlogo favorita postavlja kar Krko, toda hkrati seveda kot pribito drži, da to, kar je bilo, v sedanjosti ne igra velike vloge. Še zlasti, če se zgodi to, kar se je pred kratkim pri Olimpiji, ki po menjavi na čelu kluba deluje precej bolj resno. O tem ne nazadnje govorijo že zgoraj omenjeni rezultati, ki razkrivajo, da je edini prvoligaš iz prestolnice na zadnjih petih tekmah zabeležil prav toliko zmag, hkrati pa se lahko pohvali še z osupljivo razliko v golih 20:1. In če temu dodamo še dejstvo, da Krka v tej sezoni še ni slavila na domačih tleh in da je njena zadnja zmaga stara že več kot mesec dni, potem moramo vendarle poudariti: Krka ni favorit, ta vloga brez najmanjšega dvoma pripada Olimpiji.

NAVDUŠILI SO GA Z VOLJO IN ŽELJO
"Rezultati iz preteklosti kažejo, da moramo Krko spoštovati, toda hkrati v nogometu tradicije – tako negativne kot pozitivne – obstajajo zato, da se jih ruši. Če bosta pristop in energija prava in če na igrišču ne bomo priča osebnemu dokazovanju, pač pa bomo igrali kot moštvo, potem bi se lahko končalo po naših željah. Hkrati drži, da se vsaka nogometna tekma začne z rezultatom 0:0 in da ima vsaka ekipa po 11 igralcev. Oziroma povedano z drugimi besedami: vsak lahko premaga vsakega. Toda vseeno: če bomo ponovili pristop z zadnjih treh, štirih tekem, potem bo imela Krka težave z nami. Kot bi jih imel kdorkoli drug," je pred gostovanjem v dolenjski prestolnici prepričan trener Olimpije Marijan Pušnik.

ARGENTINEC ODLIČNO NAPREDUJE
Trener Olimpije Marijan Pušnik pred gostovanjem v Novem mestu večjih kadrovskih skrbi nima. Čeprav to ne pomeni, da bo lahko računal na vse svoje nogometaše – zagotovo ne bosta igrala Lucas Ontivero in Danilo Mariotto. "Predvsem Ontivero je v zadnjem času pokazal res velik napredek, Mariotto pa ima še vedno težave z mišico. Oba napredujeta, ampak nočemo prehitevati; nikdar nisem bil pretirano naklonjen ideji, da bi v igro pošiljal nekoga, ki še ni na primerni ravni. Tako bo tudi tokrat," je pojasnil Pušnik.

Koroški  strokovnjak je po zmagi nad Rudarjem poudaril, da bo njegovi zasedbi reprezentančni premor prišel še kako prav, čeprav bi si navijači želeli, da bi bila naslednja tekma že čez nekaj dni. In kako je Pušnik izkoristil nekoliko več časa za mirno vadbo? "Predvsem so me nogometaši navdušili z voljo in željo, ki so ju pokazali na pravzaprav vsakem treningu. Kadar je tako, trener nima večjih težav. Rekel bi, da smo trenirali dobro, res pa je, da sem pogrešal kar nekaj mladih igralcev, ki so bili vpoklicani v reprezentance. Jasno je, da bi si kot trener želel, da bi bili vsi zraven na vsakem treningu, a hkrati sem ponosen, da imamo v klubu toliko mladih reprezentantov. Upam, da jih bo v prihodnje še več. Na srečo se je večina v klub vrnila brez večjih zdravstvenih težav, kar je prav tako dober obet za prihajajočo tekmo," je pojasnil Pušnik.

ENAKO POMEMBNA KOT MARIBOR
Po seriji prepričljivih zmag nasprotniki zeleno-belih upajo predvsem na to, da bodo zmaji preveč poleteli v nebo, da jih bodo odlični rezultati zaslepili in bodo postali preveč brezskrbni. "Nismo evforični," poudarja Pušnik, ki obračunu v Novem mestu kljub slabšim tekmečevim rezultatom posveča enako pozornost kot vsem drugim: "Zame kot trenerja je Krka enako pomembna kot Maribor. Dejansko smo v stanju, ko je za nas vsaka naslednja tekma največji preizkus, ko je vsaka naslednja tekma najpomembnejša v sezoni. Tako in nič drugače se bomo lotili tudi Krke. Odločilni dejavniki za morebitno novo zmago bodo pravi pristop, odločnost in osredotočenost na izvajanje dogovorjenih nalog. Želim si še več agresivnosti v igri, s čimer bi nasprotnika prisilili v večje število napak. Po odličnem začetku pa so seveda naše želje in apetiti na pričakovano visoki ravni."

TAKŠNEGA UVODA FRANCOZ NI PRIČAKOVAL
Če so branilci Krke na zadnji tekmi pred premorom v gosteh dokaj dobro zaustavljali napadalce Maribora, pa bo tokrat prav zanimivo videti, kako se bodo znašli v boju z nekaterimi najbolj vročimi nogometaši državnega prvenstva v tem trenutku. Andraž Šporar je med igranje za reprezentanco še malce dvignil svojo ceno, tudi v Italiji je kljub porazu opozoril nase in šušlja se, da naj bi kar nekaj klubov že začelo poizvedovati, za koliko je mladi napadalec na voljo. Tudi Ezekiel Henty je že zapisan v beležnicah številnih oglednikov, vse bolj pa nase opozarja tudi Martin Mimoun. Ko je Francoz prišel v Ljubljano, so nekateri dvomili, ali je res tip igralca, ki bi lahko bil pomembna okrepitev za Olimpijo, toda 23-letnik je že dokazal, kaj zares zmore.

sporar olimpija rudar af
www.alesfevzer.com

"Brez prave podpore družine, dekleta ter predvsem soigralcev in strokovnega vodstva bi bilo moje obdobje prilagoditve na novo okolje in ljudi precej daljše. Tako pa sem se hitro privadil na nove običaje, kulturo in druge zadeve, ki spadajo v proces selitve v drugo državo. Za zdaj je vse za najvišjo oceno," tega, da v Ljubljani uživa, ne skriva Mimoun, ki je nad predstavami na začetku sezone presenečen: "Moram priznati, da tako silovitega uvoda v sezono nisem pričakoval. Pa ne zaradi morebitnega pomanjkanja kakovosti, ki je ima to moštvo sicer v izobilju, ampak zaradi dejstva, da je kar precej igralcev poleti odšlo, prišlo pa nas je nekaj novih, ki potrebujemo določen čas za prilagoditev na zahteve v novem nogometnem okolju. Toda ko treniraš in igraš s tako kvalitetnimi posamezniki, kot jih premore Olimpija, potem je vse skupaj precej laže." Pa obračun s Krko? "Kljub odsotnosti nekaterih igralcev, ki so imeli v preteklih dveh tednih reprezentančne obveznosti, smo trenirali veliko in kakovostno. Ne dvomim o tem, da bomo tudi na Portovalu pravi. Če ponovimo pristop s predhodnih tekem, bi naša kakovost morala priti do izraza. Nikogar ne podcenjujemo, saj za Krko vemo, da je zelo neugodna ekipa. Toda mi moramo upravičiti vlogo favorita, tako se moramo že na začetku postaviti na igrišču," je za uradno spletno stran Olimpije še dodal Mimoun, ki skupaj s soigralci upa, da bo imel Aleksander Šeliga tudi v Novem mestu tako dober dan, kot ga je imel na zadnji tekmi z Rudarjem. Tam je branil res odlično, nasploh pa se ne sme pritoževati: nekdanji reprezentančni vratar je gol nazadnje prejel pred 328 minutami.

KOMPLEKS NOVEGA MESTA
V Novem mestu se veselijo današnjega gostovanja Olimpije, ki bo na stadion Portoval privabila veliko število gledalcev. V klubu celo menijo, da bi lahko zabeležili rekorden obisk domače tekme, odkar so se v sezoni 2013/14 po dvajsetih letih vrnili na prvoligaško sceno.

Če je obisk tisto, kar prinaša zadovoljstvo, pa po drugi strani precej manj razlogov za kakršnokoli veselje ponuja dejstvo, da so farmacevti v uvodnih treh nastopih na svojem igrišču ostali praznih rok. Iz dolenjske prestolnice so se polnega izkupička veselili Gorica, Domžale in Koper. Krka je torej vse točke osvojila na tujem, kjer sploh še ni izgubila, z dvema zmagama in tremi remiji jih je na svoj konto vpisala devet, kar pomeni, da bo v deveti krog sezone vstopila z osmega mesta na prvenstveni lestvici.

"Po opravljeni analizi bi rekel, da gre v našem primeru za naključje. Na gostovanju bi lahko kakšno tekmo izgubili, a se je obrnila v našo korist. Na domačem igrišču smo imeli dve dobljeni tekmi, iz katerih nismo iztržili ničesar. Gorico smo imeli na kolenih, povedli bi lahko z 2:0, ampak smo naredili neumnost in tekma se je obrnila, proti Kopru smo dvakrat izenačili, imeli priložnost za zmago, vendar prav tako izgubili. Lahko rečem, da smo slabše odigrali le dvoboj z Domžalami. Ne bi dramatiziral glede tega, žal mi je le naših navijačev," je razložil strateg Krke Andrej Kastrevec, ki verjame, da ne gre za težave psihološke narave, ali bolj rečeno, strah oziroma pritisk pred igranjem na domačem igrišču. "Če ne čutiš pritiska v Ljudskem vrtu, kjer smo odigrali dobro tekmo, ne vem, zakaj bi ga imeli pred domačimi gledalci. Že v prejšnjem prvenstvu smo dokazali, da smo na svojem igrišču neugoden nasprotnik. Upam, da se bo to danes potrdilo in da nam bo uspelo presenetiti Olimpijo, ki je glede na trenutno formo favoritinja."

Za Krko prihaja na neki način prelomno obdobje, saj je naneslo, da bo tri zaporedne tekme igrala na svojem igrišču – po Olimpiji se bosta v Novem mestu v naslednjih dveh krogih ustavila še Rudar in Celje. "Res je, v tej sezoni smo bili že nekajkrat na prelomnici, ko bi se z zmago dvignili v zgornji del lestvice, vendar tega nismo izkoristili. Manjša težava je, ker je v moštvu sedem igralcev mlajših od 21 let, vendar je to naš kapital in tu vidim največ rezerve za napredek. So pa omenjene tri tekme priložnost, da dobimo nekaj točk in se dvignemo na recimo peto ali četrto mesto, kar bi bila prava spodbuda pred nadaljevanjem."

Naslednji trije tekmeci so zelo zanimivi in precej specifični, Ljubljančani so v odlični formi, Velenjčani in Celjani pa želijo čim prej obrniti krivuljo svojih rezultatov navzgor in pobegniti z dna lestvice. Vsi bodo torej v Novo mesto prišli odločeni, da poberejo celoten izkupiček. "Vsaka tekma je zgodba zase. Vsaka preizkušnja je specifična, odločajo malenkosti, tudi kvaliteto se da do določene mere nadomestiti z drugimi elementi igre," je dejal Kastrevec, ki upa, da bo skupaj s svojimi fanti presenetil že Olimpijo. "Maksimalno delamo in bomo pripravljeni za obračun. Sicer ne dam veliko na tradicijo, ampak Olimpija ima kompleks Novega mesta, kar upam, da se bo nadaljevalo. Vse je mogoče."

kastrevec NIK_1575
Nikola Miljković

Za konec smo se dotaknili še načina, na katerega se lotiti vročih Ljubljančanov, ki v zadnjem času meljejo vse pred seboj. "Gledal sem Olimpijino srečanje z Rudarjem, Ljubljančani imajo individualno kvaliteto, nekaj igralcev, ki so sposobni sami odločiti dvoboj. Poskušali bomo z moštveno taktiko, definitivno se ne bomo branili, želimo doseči zadetek. Vsako tekmo smo nevarni, v povprečju imamo okoli 15 strelov na gol, in če bodo napadalci uspeli realizirati priložnosti, se sploh ne bojim. Seveda bo Olimpija imela svoje priložnosti, vendar imamo odličnega vratarja, mogoče bomo uporabili še kakšno taktično presenečenje. Če nam bo uspelo, bomo veseli, če bodo gostje boljši, jim bomo čestitali," je pred današnjim popoldanskim obračunom miren Kastrevec.

Članki iz rubrike