podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

ro
ro
0 08.08.2016 17:13:45

Rio de Janeiro? Ne, Ljudski vrt!

Nikola Miljković
Začetek olimpijskih iger je razumljivo okupiral športno javnost, toda v današnjem večeru bodo dogajanja v Riu de Janeiru na sončni strani Alp vendarle vsaj malce potisnjena v ozadje. Za dve uri. Ker se bo zgodil derbi. Večni derbi, pod Kalvarijo se bosta za prvenstvene točke udarila Maribor in Olimpija. In seveda za prestiž, ki ga prinaša obračun med vijoličastimi in zeleno-belimi.

Po četrtkovi povratni tekmi 3. kroga kvalifikacij za ligo Europa bo Ljudski vrt drevi prizorišče še enega velikega dvoboja. Ko so si na nasprotnih straneh Mariborčani in Ljubljančani, je vedno tako, drugače ne more biti, a tokratni spopad bo vendarle nekoliko specifičen. Ne v tolikšni meri, kot je bil tisti proti Aberdeenu, toda tragedija, ki je zaznamovala prejšnji teden, je še vedno v mislih. In bo še nekaj časa, še zelo dolgo. Naključni obiskovalec bi morda lahko sklepal, da se je življenje pod Kalvarijo vrnilo v ustaljene tirnice, a takšen je samo vtis. Ker je težko pozabiti. Nemogoče je pozabiti, da sta ugasnili mladi življenji ter da Damjan in Zoran nikoli več ne bosta igrala nogometa. Niti najmanjšega dvoma ni o tem, da so za vijoličastimi nadvse zahtevni dnevi, trinajstkratni prvaki so bili na hudi preizkušnji. In jo prestali. V najhujših trenutkih so pokazali zrelost, enotnost, moč. Ne le ekipa, ki je napredovala v zadnji krog kvalifikacij za ligo Europa in uresničila pomemben športni cilj, temveč tudi klub kot tak, ki se je v vsej tej grozoti znal ustrezno odzvati. Skupaj z navijači.

Ne, današnja tekma ne bo takšna, kot bi bila v običajnih okoliščinah. Ne more biti, česar se kakopak zelo dobro zavedajo tudi Ljubljančani. Navsezadnje je takšno mnenje že pred dnevi izrazil športni direktor zmajev Nenad Protega, ampak življenje gre dalje. In tudi nogomet, treba ga je igrati naprej.

O tem, da je pomemben vsak večni derbi, je odveč razpredati. Gre za prestiž, za veliko rivalstvo, za nekaj več, pogosto je zmaga vredna več kot tri točke. Sliši se kot obrabljena fraza, ampak vedno gotovo ni. Tudi drevišnji dvoboj je pomemben, o tem ni niti najmanjšega dvoma, toda nima usodnega pomena. Na začetku prvenstva ga ne more imeti, v nadaljevanju sezone se bosta ekipi srečali še trikrat.



Olimpija ima pred prvim spopadom večnih rivalov boljše izhodišče. Rodolfo Vanoli in njegovi varovanci so se v nasprotju s tekmeci pripravljali v miru, prav tako so imeli dovolj časa, da so se lahko lotili tudi najmanjših taktičnih podrobnosti. Prednost so si zagotovili na način, ki si ga nikakor niso želeli. Že na prvi oviri so se poslovili od mednarodnega prizorišča, kar je rana, ki je zmaji bržkone še dolgo ne bodo zacelili, skelela bo še nekaj časa. Želeni uspeh pod Kalvarijo bi bilo pravšnje zdravilo, hkrati razumljivo ni nepomembno spoznanje, da zeleno-beli obračun v štajerski prestolnici pričakujejo ob pogledu z vrha lestvice in dvema točkama naskoka pred vijoličastimi. A hkrati tudi ob nekoliko čudnem stanju duha med ljubitelji nogometa v prestolnici, med katerimi je še naprej precej nasprotujočih si mnenj o tem, kakšna bi morala biti podoba njihovih ljubljencev. Ljubljanski privrženci so razdvojeni glede všečnosti in uspešnosti, zato pragmatični italijanski strokovnjak kljub stoodstotnemu izkupičku pred kritikami ne more povsem pobegniti, toda zanj je gotovo najpomembnejše, da mu zaupa dvojec Milan Mandarić-Nenad Protega. Mu bo danes po 22. uri še v večji meri? Zmaji so prepričani, da so se domov sposobni vrniti s celotnim plenom.

Vijoličasti prejšnji teden niso imeli ne miru ne časa, za njimi so srhljivi dnevi, ki jih ne bi privoščili nikomur, a se jim je uspelo izvleči. Aberdeen je položil orožje, Darko Milanič in njegovi varovanci bodo igrali v zadnjem krogu kvalifikacijah za ligo Europa, hkrati je dejstvo, da se lahko pod Kalvarijo pred dvobojem z Gabalo spogledujejo z napredovanjem v skupinski del tekmovanja. Po lanskem polomu bi bila evropska jesen seveda še kako dobrodošla ... Mariborčani so priprave na dvoboj z Olimpijo začeli izmučeni. Ne le zaradi Škotov, ampak tudi zaradi vsega, kar se je dogajalo v preteklih dneh. Vse skupaj jim je pobralo ogromno energije, toda imeli so dovolj časa za regeneracijo in bi morali biti na drevišnji izziv ustrezno pripravljeni. S kristalno jasno izraženim namenom, da mora ves izkupiček ostati doma.

Čeprav ponedeljek ni ravno običajen termin, je pričakovati, da bodo tribune v Ljudskem vrtu odlično zasedene in da bo kulisa pomembnosti dogodka primerna. Naj bo vnovič praznik. Takšen, da bomo komaj čakali naslednji derbi.

Članki iz rubrike