Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Jure Bohorič in Andrej Miljković
Jure Bohorič in Andrej Miljković
0 01.10.2016 07:58:49

Luka Elsner na celi črti: Karkoli naredite, ne bom zaklel! Gledalci? Najlažje je s šalom iti na derbi ...

Nikola Miljković
Prvi intervju mladega nogometnega strokovnjaka, odkar je prevzel vodenje Olimpije.

Čakali smo ga na Dunajski za Bežigradom v prostorih Nogometnega kluba Olimpija, on pa se je zapeljal proti Spodnji Šiški, kjer vsakodnevno trenira z nogometaši. Tako pač je, delo je zanj na prvem mestu. »Šestkrat so mi rekli, da smo dogovorjeni tukaj, pa sem se vseeno zmotil,« se je simpatično hitel opravičevati, ko je bilo že kar nekaj minut čez 14. uro, ko naj bi se začel njegov prvi veliki intervju v vlogi trenerja Olimpije. A če smo počakali 14 dni, so nam bile minute kot sekunde. Da, Luka Elsner se je želel dobro pripraviti na prvo soočenje z novinarji v vlogi, ki presega vse njegove dozdajšnje. A bil je naša velika želja in mi smo bili njegova prva izbira. Diktafon smo poleg običajnih motivov prižgali tudi zato, da bi kaj več izvedeli o povsem netipičnem predstavniku nogometnih trenerjev na tem prostoru, da bi ga pripravili do slovenske ali francoske kletvice, da bi nam zaupal, ali sploh kdaj stopi iz stanovanja brez urejene pričeske. V tem primeru je kajpak bila, preklinjal seveda ni. Ne, ker smo bili v pisarni Milana Mandarića, temveč zato, ker tak pač je. Zagotovo drugačen, a morda ravno zaradi tega eden bolj izzivalnih, za vas pa bolj zanimivih sogovornikov.

Pri vas je popolnoma vseeno, ali gre za zasebni pogovor, časopisni intervju ali nastop na televiziji; besede so skrbno izbrane. Je to nekaj naravnega, privzgojenega ali, oprostite tretji možnosti, zaigranega?
Vedno mi je bilo pomembno biti uglajen in se lepo izražati, bodisi v slovenščini bodisi v kakem drugem jeziku. Tako sem bil vzgojen, pozneje sem bil tako izobražen, tako mi je tudi všeč. Komunikacija na primerni ravni se mi zdi pomembna ne glede na situacijo, seveda pride do določenih variacij, toda vedno je treba ostati miren, spoštljiv, se izražati čim lepše. To ni nekaj zaigranega, to sem jaz, to je del moje poti, zame je to običajno. Še toliko bolj pa sem zadovoljen, če to kdo prepozna, če to kdo opazi.

Ob tem je videti, da nikoli ne izgubite živcev. Je tudi to resnično in naravno?
Ne, to je nekoliko zaigrano (smeh). To je nadzor emocij, ki sem ga kar dobro razvil in ki se mi v poslu zdi zelo pomemben. Če nadzor prevzamejo čustva, potem se pogosto odločiš napačno in ti je nato žal bodisi za izrečeno bodisi za storjeno. Če pa imaš ti nadzor nad njimi, je stvar povsem drugačna. To niso zgolj moje izkušnje, za kaj takega jih imam premalo, zadevo sem preverjal in se učil pri velikih strokovnjakih na tem področju. Zelo rad imam tovrstni nadzor in verjamem, da se tako lažje odločam, predvsem pa bolje odločam. Trenutke, ko bi lahko zavrela, vedno skušam zadržati, pri tem sem zelo uspešen, nato pa se mirno odzovem po premisleku.



Kakšen pritisk predstavlja prevzeti Olimpijo ob dejstvu, da ste četrti trener, ki takole sedi na njeni klopi v manj kot letu dni?
Vsak moment je specifičen. Zavedam se te preteklosti, ne bi imelo smisla pred njo bežati, toda prišel je trenutek, v katerem sem priložnost dobil jaz, in zame je pomembno le to. Klub želi rasti z mano, ekipa se želi z mano razvijati, jaz pa zelo dobro vem, da je poleg tega potreben tudi takojšen uspeh. Te stvari so mi jasne, največji pritisk pa na svoja ramena nalagam sam. Sam sebi postavljam tako visoke kriterije, visoke standarde, visoka pričakovanja; trdim, da je to samo po sebi dovolj stresno, da tega ne klub ne okolica ne moreta povečati. Med vsemi je meni najbolj jasno, da je tukaj treba zmagati na vsaki tekmi, Med vsemi je meni najbolj jasno, da sobotna zmaga že v ponedeljek pomeni zelo malo, saj ljudje tedaj čakajo novo zmago. Mislim, da je to edino pravo razmišljanje, tako razmišljajo tudi vrhunski športniki, in to iz človeka iztisne najboljše.

Kmalu vas čaka prvi večni derbi. Kakšno točkovno razliko pred začetkom tega obračuna bi zdajle podpisali?
Kajpak se veselim derbija, toda podpisoval ne bi ničesar. To bi bilo preskakovanje zadev, česar pa ne bom počel. Rad bi le to, da v Krškem zmagamo, kar nikakor ni samoumevno, saj gre za okolje, v katerem lahko kakršenkoli poskus preskakovanja zelo drago plačaš. Kaj bo na drugi tekmi, bomo videli, v tem pogledu pa lahko tudi rečem, da je derbi v moji glavi še daleč.

CELOTEN VELIKI INTERVJU NA KAR ŠTIRIH STRANEH SI LAHKO PREBERETE SAMO V SOBOTNI TISKANI IZDAJI EKIPE, KI SI JO LAHKO ZAGOTOVITE TUDI V SPLETNI TRAFIKI.

Članki iz rubrike