sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 15.10.2015 10:01:38

Kje bo domača tekma dodatnih kvalifikacij? Udobje proti tradiciji

Arsen Perić
Nasprotnik še ni znan, številni pa se že sprašujejo, kje bo Slovenija odigrala domačo tekmo dodatnih kvalifikacij za Euro 2016.

Če bi bili veljaki Nogometne zveze Slovenije vraževerni, potem ne bi bilo dvoma, kje bo reprezentanca odigrala domačo tekmo dodatnih kvalifikacij za preboj na evropsko prvenstvo.

Ljudski vrt v Mariboru je namreč edini stadion, na katerem si je Slovenija do zdaj priigrala nastop na velikem tekmovanju. To se je zgodilo pred šestimi leti, ko je pod Kalvarijo orožje položila mogočna Rusija. Povratno tekmo dodatnih kvalifikacij je Slovenija doma odigrala še leta 2003, toda na Centralnem stadionu za Bežigradom se je slajše smejala Hrvaška. Preostali dve nalogi v dodatnih kvalifikacijah sta bili uspešno zapečateni v gosteh: leta 1999 v Kijevu, leta 2001 v Bukarešti.

ljudski vrt nm
Nikola Miljković

Kje bo tokrat domača tekma dodatnih kvalifikacij za Euro 2016, v tem trenutku še ni znano, odločitev bo bržčas padla šele po nedeljskem žrebu. NZS ima na voljo le dva stadiona – ŠRC Stožice v Ljubljani in Ljudski vrt v Mariboru. Objekt v prestolnici je večji in sodobnejši, toda marsikdo meni, da se reprezentanca tam ne počuti najbolje.

Ljudskemu vrtu v korist govori statistika, ki razkriva, da Slovenija na tem stadionu ni izgubila že več kot pet let. Od poraza s Severno Irsko septembra 2010 je na Štajerskem odigrala pet tekem in na vseh zmagala z razliko v golih 8:1. Skupno gledano je Slovenija v Ljudskem vrtu odigrala 22 tekem in na njih kar 15-krat tudi slavila. V Mariboru je tudi dvakrat remizirala in zgolj petkrat izgubila, ob tem ima razliko v golih 42:18. Kar zadeva Stožice, je statistika slabša; tam je Slovenija nastopila 15-krat in le petkrat zmagala, ob tem pa dvakrat remizirala in kar osemkrat izgubila. Pa razlika v golih? 21:22.

Vprašanje je le, ali Ljudski vrt izpolnjuje vse pogoje. Dejstvo je, da je tamkajšnja stara tribuna vse bolj nefunkcionalna, še zlasti kar zadeva delovanje medijev, tudi z varnostnega vidika je precej sporna. Če bo torej Uefa od NZS zahtevala najvišjo mogočo raven organizacije, potem krovni zvezi morda sploh ne bo preostalo drugega kot izbrati ŠRC Stožice kot prizorišče domače tekme dodatnih kvalifikacij. V tem primeru bi sicer tudi gostujoča reprezentanca lahko imela nekaj več navijačev, z večjo kapaciteto ljubljanskega stadiona bi se povečalo tudi število vstopnic, ki bi jih za svoje privržence prejel nasprotnik.

917-2-stozice ap
Arsen Perić

Članki iz rubrike