zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

sta
sta
0 18.06.2016 13:05:59

Predsednik hrvaške zveze Davor Šuker: Sem povsem obupan! Nekaj gnilega je pri nas! (video pretepa)

Sramotne scene na tribunah stadiona v Saint-Ettienu.
Reuters
Čeprav so še v petek dopoldne predstavniki Evropske nogometne zveze pošiljali v javnost sporočila o izboljšanju varnostnih ukrepov na evropskem prvenstvu v Franciji, pa so Uefo že zvečer demantirali novi prizori navijaškega nasilja na tekmi med Češko in Hrvaško.

Tokrat so se v najslabši možni luči predstavili posamezniki iz vrst privržencev hrvaške nogometne reprezentance. Manjša skupina hrvaških navijačev je na tekmi s Češko, ki se je po vodstvu Hrvaške z 2:0 končala z remijem 2:2, izzvala incident, s katerim so izzvali zgražanje nogometne svetovne in domače hrvaške javnosti.

Hrvaški novičarski portali so polni razlag in pojasnil, zakaj se je skupina navijačev, teh naj bi bilo manj kot 30, odločila za sabotažo hrvaške reprezentance, na stadion so kljub menda poostreni varnosti pretihotapili pirotehnična sredstva, bakle in petarde z močnim zvočnim učinkom, tako imenovani topovski udar, saj so varnostniki temeljito pregledali le vsakega tretjega obiskovalca, ter jih prižgane na zelenico zmetali v 85. minuti tekme.

Z nogometnega igrišča stadiona v Saint Etiennu so morali pobrati 12 prižganih bakel, odvrženo petardo pa je razneslo v bližini enega od redarjev. Zaradi incidenta so morali za nekaj časa prekiniti tekmo, nogometaši so sicer ostali na igrišču, prekinitev je pa vsekakor bolj ustrezala Čehom, ki so prišli do izenačenja.

hrvaska bakle re
Se tudi na tekmi proti Španiji obetajo podobne scene?
Reuters

Incident se je zgodil, kljub temu, da so privrženci splitskega Hajduka zaradi že nekaj let trajajoče vojne s kontroverznim Zdravkom Mamićem, ki naj bi še vedno obvladoval tako rivalski zagrebški Dinamo kot tudi Hrvaško nogometno zvezo (HNS), napovedali, da bodo sabotirali prav petkovo tekmo s Češko. Ta grožnja se je nato tudi uresničila.

Prižiganju in metanju bakel na igrišče so sledili sramotni prizori pretepa med samimi hrvaškimi navijači, saj so tisti, ki se niso strinjali s takšnim nagajanjem izbrani vrsti, obračunali s povzročitelji incidenta.

Predstavniki hrvaške zveze so hrvaškim novinarjem po incidentu zatrdili, da so vedeli, da navijači pripravljajo sabotažo. "O tem smo obvestili tudi Francoze, ki so na tekmo napotili pripadnike posebnih enot policije, ki so na stadionu s kordonom ogradili tribuno s hrvaškimi navijači," je dejal Miroslav Marković, predstavnik v hrvaškem taboru, zadolžen za varnost.

V hrvaški zvezi so napovedali, da bodo s pomočjo video posnetkov izsledili, identificirali ter aretirali izgrednike. Francoski mediji sicer poročajo, da je tamkajšnja policija vsega skupaj obravnavala 29 hrvaških navijačev.

Uefa je že eno uro po tekmi proti Hrvaški sprožila disciplinski postopek, kar je vneslo še dodaten nemir in črnogledost med člane hrvaškega nogometnega tabora. Zaradi izgredov in provokacij hrvaških navijačev, med drugim so na zelenico splitskega Hajduka narisali nacistični kljukasti križ, je vodstvo hrvaške nogometne zveze že moralo plačati nekaj kazni, reprezentanca pa je igrala pred praznimi tribunami.


Bi lahko Uefa prav proti Hrvaški sprejela najostrejšo kazen, torej izbrano vrsto izključila s prvenstva, potem ko so jo Rusi in Angleži, ki so z izgredi zaznamovali začetek prvenstva, odnesli zgolj s pogojno kaznijo in opozorilom? Strahove in bojazni slovenskih južnih sosedov je še najbolj povzel in strnil takoj po tekmi hrvaški zvezdnik Barcelone Ivan Rakitić: "Videli bomo, ali bomo sploh lahko igrali naslednjo tekmo s Španijo. Lahko se zgodi, da nas bodo nagnali domov." Predsednik Hrvaške nogometne zveze Davor Šuker je javnost skušal pomiriti z napovedjo, da hrvaške reprezentance ne bodo vrgli s prvenstva.

suker gw
Po mnenju ARD je bil Šuker večkrat v stiku z vodjo stavniške mafije Antejem Šapino.
Grega Wernig

"To, kar se je zgodilo, je žal nekaj povsem normalnega v zadnjih 15 letih tako v hrvaški družbi kot v hrvaški politiki. Prisiljeni smo plačevati kazni, priča smo huliganskim sporočilom s tribun, najbolj me vsakič zaboli, ko smo prisiljeni igrati pred praznimi tribunami. Ničesar se nismo naučili iz lastnih napak in res ne vem več, na koga bi se obrnil za pomoč. Hrvaška nogometna zveza skuša narediti svoj del, vendar pozivam državo in institucije, da opravijo svoje delo. Francosko policijo bomo prosili, naj pomaga našim pravosodnim organom, da bomo lahko izsledili tiste, ki so odvrgli bakle, upam, da njihovega početja ne bo kdo skušal opravičiti. Upam, da ni treba, da nas izključijo za štiri leta, da bi se končno kaj naučili. Ali si sploh lahko predstavljate, kaj bi to pomenilo za naše igralce? Sem povsem obupan, boli me srce. Nekaj gnilega je pri nas, vse ostalo pa bi si zaslužilo ničelno toleranco," je po škandaloznem incidentu sporočil Šuker.

Oglasila se je tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki je na svojem Facebook profilu zapisala: "Bravo, ognjeni! Bravo, hrvaški navijači! A vam sovražnikom Hrvaške, sovražnikom lastne reprezentance in države, tako imenovanim Orjunašem, sporočam: odgovarjali boste za to in za svastiko! Sram naj vas bo!" Orjuna je bila v času med prvo in drugo svetovno vojno, v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, oznaka za Organizacija jugoslovanskih nacionalistov. Ustanovljena je bila leta 1921 v Splitu.

Kolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović želi gledati v prihodnost.
Facebook

Selektor Ante Čačić, ki je pred tremi leti sedel na klopi Maribora, je bil na uradni novinarski konferenci na robu obupa: "To so teroristi, športni teroristi. Bili smo žrtev njihovega terorja."

Članki iz rubrike