nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 24.06.2016 13:55:44

Argentina proti Čilu po prvi naslov po 1993

Reuters
Ameriški East Rutherford bo v noči na ponedeljek gostil finale letošnjega južnoameriškega nogometnega prvenstva. V zaključnem dvoboju jubilejnega stotega tekmovanja se bosta ob 2. uri zjutraj po srednjeevropskem času udarila Argentina in Čile.

Mnogi so v finalu Cope Americe Centenaria pričakovali dvoboj Argentine in Brazilije, a se gostiteljem letošnjih olimpijskih iger ob slabih predstavah na zelenici ni izšlo. Kljub temu bo tudi dvoboj med Argentino in Čilom prava nogometna poslastica, ki bo moštvu, zbranemu okrog najboljšega nogometaša na svetu Lionela Messija, ponudila možnost za nov naslov.

Na eni strani bo tako stala ekipa, ki si po 23 letih znova želi osvojiti naslov, medtem ko bo Čile branil naslov najboljšega v tem tekmovanju. Za Argentince bo na stadionu Metlife precej v igri, saj čaka albiceleste na mednarodni naslov že od leta 1993. Argentinci so bili od tedaj v finalu že trikrat, a se morali zadovoljiti z drugim mestom, poleg tega so na svetovnem prvenstvu 2014 v Braziliji v finalu morali priznati premoč tudi Nemčiji.

Tudi zaradi dejstva, da so v Copa Americi velikokrat obtičali na predzadnji stopnički, Messi pravi: "Zdaj hočemo zmagati v finalu." Argentina je na dosedanjih tekmah prvenstva igrala prepričljivo, kot edina ekipa še ni izgubila tekme. Predvsem Messi je navduševal s svojimi potezami, hitrimi prodori, preigravanji in zadetki. Pri zmagi s 5:0 proti Panami je v vsega 19 minutah dosegel hat-trick.



Petkratni najboljši nogometaš na svetu je jasen, ko pravi, da je njemu in ekipi vseeno, kdo jim stoji nasproti, šteje le zmaga. Ekipa želi pokazati, da ni zgolj naključje, da je še tretjič zaporedoma v finalu. Pred dvema letoma so bili po podaljških v Riu z 1:0 boljši reprezentanti Nemčije, pred letom dni v finalu Cope v Santiagu de Chile domačini Čilenci s 4:1 po enajstmetrovkah.

Za La Rojo pa je bila zmaga pred letom dni prvi naslov nasploh. Čilenci imajo precej reprezentantov, ki si nogometni kruh služijo v razvitih evropskih klubih, v finalu ne bodo imeli vloge favoritov, a jih odlikuje visoka stopnja samozavesti.

Od lanskega finala južnoameriškega prvenstva sta si ekipi doslej še dvakrat stali nasproti. Obe tekmi je dobila Argentina z 2:1. Nazadnje v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Čilu pred tremi tedni. Pri obeh zmagah Argentine je Messi vseh 90 minut presedel na klopi.

Članki iz rubrike