oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

nu
nu
0 14.10.2016 11:22:48

Enajstmetrovka, ki bi morda lahko preprečila vojno v Jugoslaviji

vszi
Faruk Hadžibegić, dolgoletni jugoslovanski reprezentant, je dal velik intervju za francoski portal 20minuters.fr, v katerem se je spomnil tudi SP 1990 v Italiji ter enajstmetrovke, ki jo je zastreljal proti Argentini. Devetinpetdesetletni Hadžibegić, ki danes sedi na klopi Valenciennesa, še dandanes meni, da bi se morda lahko izognili vojni v Jugoslaviji, če bi se Plavi prek Argentine takrat uvrstili v polfinale mundiala.

Marsikaj se je zgodilo na področju rajnke Jugoslavije od tiste slovite tekme v Firencah poleti 1990, ko je bila jugoslovanska izbrana vrsta pod vodstvom Ivice Osima na pragu polfinala. Tako blizu, a tako daleč, predvsem Sergio Goycochea pa tisti, ki je zaloputnil vrata raja. Bila je to serija enajstmetrovk, ki se je zavedno vtisnila v spomin in bila je to serija, ko so (z)grešili številni velemojstri nogometne igre, med drugim tudi veliki Armando Diego Maradona (obramba Ivkovića) ter Dragan Piksi Stojković (zadel prečko). Kot zadnji je žogo na belo točko postavil Hadžibegić, a njegov strel je končal v rokah sijajnega Goycoche. Strel, ki ga preganja še danes.


"Prepričan sem, da če bi zadel tisti strel, da bi se potem prebili v polfinale. Ne želim, da zveni pretenciozno, toda mislim, da v tem primeru kasneje ne bi prišlo do vojne. Ko vidimo kaj se danes dogaja v svetu, je očitno, da se nismo nič naučili iz preteklosti, da se nismo naučili lekcije iz bivše Jugoslavije. To je dokaz, da si politiki želijo vojne, ne pa narod," pravi nekoč sijajni defenzivni vezist, ki se je v intervjuju spomnil tudi na vojnega zločinca Radovana Karadžića.

"Pred vojno je bil psiholog v mojem FK Sarajevo, osem let je bil z nami. Dobro ga poznam, skupaj smo preživljali večere, popivali. Bil je dober možakar, s katerim smo se pogovarjali o praktično vsem, v zapor smo mu nosili celo cigarete, ko je bil za zapahi zaradi poneverbe. Nikoli si ne bi mogel niti zamisliti, kaj bo kasneje. Bil sem presenečen, šokiran. Danes ga sovražim. Čeprav v moji veri sovraštvo ni možno, je to enostavno nekaj drugega. Ne morem mu odpustiti 300 tisoč ubitih," še dodaja Hadžibegić, ki se sicer še danes počuti Jugoslovana. "Ne le jaz, ampak večina iz bivše države. Toda prisiljeni smo se deliti na Srbe, Hrvate, Bosance, Črnogorce... Sramota je, da ljudstvo naseda politikom, toda ljudstvo je naivno."

Članki iz rubrike