stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

nu
nu
0 12.01.2017 13:06:18

Sloni v Gabonu branijo naslov afriškega prvaka

Gabon bo med 14. januarjem in 5. februarjem gostil afriško nogometno prvenstvo. Turnir, ki praznuje 60-letnico, bi prvotno moral biti v Libiji, a so ga zaradi varnostnih razmer preselili v Gabon. Tam bo naslov prvaka branila Slonokoščena obala, ki je v vlogi favorita tudi letos.

V skupini A bodo igrali gostitelj Gabon, Burkina Faso, Kamerun, ki ga tudi uvrščajo med favorite za naslov, in Gvineja-Bissau. V skupini B se bodo merili prav tako močna Alžirija, Tunizija, Senegal, za mnoge drugi favorit prvenstva, in Zimbabve. Skupino C sestavljajo Slonokoščena obala, DR Kongo, Maroko in Togo, skupino D pa podprvakinja prejšnjega prvenstva Gana, Mali, Egipt in Uganda.

Po skupinskem delu bo sledil četrtfinale, v katerega bosta napredovali po najboljši dve ekipi iz vsake skupine. Sledili bosta polfinalni tekmi in finale, ki bo 5. februarja v Librevillu. Tekme bodo ob Librevillu (kapaciteta stadiona 40.000) gostili še Franceville (22.000), Oyem (20.000) in Port Gentil (20.000).

Kot vsako drugo leto afriško prvenstvo sicer poskrbi za kar nekaj nejevolje v evropskih klubih, ki za mesec dni izgubijo svoje afriške nogometaše. Uglednih nogometnih imen je precej, denimo Gabonca Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund) in Mario Lemina (Juventus), Alžirci Riyad Mahrez, Islam Slimani (oba Leicester), Yacine Brahimi (Porto), El Arabi Hillel Soudani (Dinamo Zagreb) in Senegalci Sadio Mane (Liverpool), Moussa Sow (Fenerbahce) in Kalidou Koulibaly (Napoli).


Igrali bodo tudi Eric Bailly (Manchester United), Wilfried Bony (Stoke City) in Wilfried Zaha (Crystal Palace) iz Slonokoščene obale, Maročan Medhi Benatia (Juventus), nekdanji Celjan Serge Akakpo (Trabzonspor) in Emmanuel Adebayor (prost igralec) iz Toga, Ganci Jordan (Aston Villa) in Andre Ayew (West Ham) ter Thomas Partey (Atletico Madrid), Egipčani Ahmed El Mohamady (Hull City), Mohamed El Nenny (Arsenal) in Mohamed Salah (Roma) in številni drugi.

Med njimi je tudi Salomon Kalou iz Slonokoščene obale, ki poudarja, da bodo njihov glavni tekmec za končno zmago sosedi iz Gane. "Gana bo naš največji tekmec. Vedno bo, je naša soseda. Z Ganci imamo dobre odnose, ampak med nami vlada tekmovalnost. Zabavno je igrati proti njim. Mislim, da bodo prišli do polfinala," je za spletno stran Tide povedal napadalec berlinske Herthe, ki se zaveda visokih pričakovanj javnosti glede iger "slonov".

"Seveda ljudje pričakujejo, da bomo dobro igrali, saj smo branilci naslova. Mislim, da nas pričakujejo najmanj v polfinalu. Ko enkrat osvojiš takšno tekmovanje, si ga želiš znova. Razmišljamo pravilno, smo v dobrem ritmu, že nekaj časa nismo izgubili, pravzaprav od osvojitve prejšnjega naslova. To pa si želimo nadaljevati," pred turnirjem še pravi Kalou.

Uvodni tekmi bosta v soboto, in sicer ob 17. uri Gabon - Gvineja-Bissau, ob 20. uri pa še Burkina Faso - Kamerun.

Članki iz rubrike