GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

rb
rb
0 15.07.2015 20:01:48

Mura: Ruski evri za novo zgodbo

Drago Wernig - TAKA
Podjetnik iz prekmurskega okolja naj bi priskrbel finančno injekcijo, s pomočjo katere bi lahko v Fazaneriji naposled postavili trdnejše temelje za prihodnost.

Bilo je še nedolgo nazaj, v sezoni 2012/13, ko je Mura navduševala na mednarodnem prizorišču. Črno-beli so napredovali vse do četrtega oziroma zadnjega kroga kvalifikacij za ligo Europa. Resda tudi z obilo sreče. V obračunu z Arsenalom iz Kijeva so napredovali z dvema porazoma. Rešila jih je administrativna zmaga v ukrajinski prestolnici, ker je v domači ekipi zaigral Eric Matoukou, ki zaradi kazni ni imel pravice nastopa, v Ljudskem vrtu so Sobočani ubranili prednost treh golov. Pred tem so izločili azerbajdžanski Baku in bolgarski CSKA iz Sofije, naposled so morali priznati premoč velikemu rimskemu Laziu. S temi dosežki so Prekmurci še vedno drugi najuspešnejši slovenski klub na aktualni Uefini lestvici, katere osnova so nastopi v evropskih pokalih. Za Mariborom, ki je na 84. mestu, Mura je 235.
 

ŽIVOTARJENJE V TRETJI LIGI
Kljub evforiji, ki je zajela ravnico, je bilo že takrat popolnoma jasno, da so »muraši« na robu preživetja. Razmere so bile obupne, klub je pri življenju ohranjala dobra volja igralcev, med katerimi so bili pod taktirko Ferija Cifra Fabijan Cipot, Erik Janža, Matic Maruško, Damjan Bohar, Nusmir Fajić, Mate Eterović, Dragan Jelić, Filip Draković, Nino Kouter, Denis Kramar, Leon Sreš, Aleš Majer ...


Vmes je Miroslav Topić iskal rešitelje. Najprej jih je "našel" v italijanskih investitorjih, nato v nizozemskih, potem je dolga tragikomedija klavrno propadla. Mura je ostala brez licence in prvoligaškega tekmovanja, po letu 2005 se je zgodil še drugi mrk in spet je bilo treba začeti znova. Pravega zagona doslej ni bilo, črno-beli životarijo v tretji ligi, zadnje prvenstvo so v vzhodni skupini končali na tretjem mestu za Odranci in Beltinci, najbolj skrb vzbujajoče pa je spoznanje, da so razmere v Fazaneriji spet tako rekoč kaotične. Največjo težavo zagotovo predstavlja dolg v višini 187 tisoč evrov do javnega podjetja Komunala, ki izhaja iz posojilne pogodbe.

 
RAZKRIL SE BO NA SKUPŠČINI
Da je vrag spet odnesel šalo, navsezadnje razkriva odstop najbolj vplivnega člana UO Borisa Štivana, ki je v zadnjih letih krojil klubsko politiko, vse to je pa po naših informacijah napoved novih velikih sprememb v nekoč prekmurskem nogometnem ponosu. Za še en začetek, ki jih je bilo v preteklosti preveč, tokrat s pomočjo ruske finančne injekcije. Dobili smo namig, da je nek prekmurski podjetnik, ki veliko sodeluje z Rusijo, svoje tamkajšnje partnerje prepričal, da soboškemu nogometu priskočijo na pomoč. Bojda ima trdna zagotovila, da bodo črno-beli iz tega naslova mesečno prejemali 50 tisoč evrov, na letni ravni torej 600 tisoč evrov. To je vsekakor znesek, o kakršnem sanja večina prvoligašev, in bi moral zadostovati, da Mura v prihajajoči sezoni ob napredovanju med drugoligaše postavi tudi nov klubski ustroj in ambiciozne temelje za prihodnost. Ime možakarja ostaja skrivnost. Naši viri so nam prišepnili, da naj bi se razkril na izredni skupščini 24. julija, prav tako kot skupino ljudi, ki naj bi prevzela vajeti v svoje roke, aktualni predsednik Tomislav Knez bo odstopil.

Članki iz rubrike