nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Iztok Lukner
Iztok Lukner
0 16.10.2015 16:13:08

Škandal v Italiji: Vrnite se v Jugoslavijo!

KMA
Nogometaši in strokovno vodstvo slovenskega zamejskega kluba Krasa so bili na zadnji tekmi italijanske pete lige deležni neprijetnega incidenta.

Naša najboljša smučarka Tina Maze je pod vodstvom italijanskega strokovnjaka Andree Massija pokorila svet, v teh dneh pa je slovenska odbojkarska reprezentanca pravi hit evropskega prvenstva in tudi njo vodi ItalijanAndrea Giani.

Na prvi pogled se zdi, da Slovenci in Italijani odlično sodelujejo in da med sosedskima narodoma vlada prijateljsko vzdušje, prava harmonija. Vendar nas zgodovina uči, da vse skupaj vendarle ni tako lepo. Dodatna potrditev, da je tako, pa so dogodki, ki so se konec prejšnjega tedna zgodili le streljaj od slovensko-italijanske meje. Zamejski nogometni klub Kras Repen, ki ga vodi nekdanji slovenski reprezentant Anton Žlogar, je na gostovanju v mestecu Flaibano (Furlanija - Julijska krajina), ki leži približno dvajset kilometrov zahodno od Vidma, doživel stvari, ki jim ni para niti na športnih prizoriščih niti kje drugje. Predsednik domačega kluba in nekateri navijači so namreč goste žalili s šovinističnimi opazkami.

NI SE ZGODILO PRVIČ
V petem krogu italijanskega petoligaškega tekmovanja sta si nasproti stala Flaibano in Kras Repen, tekmeca pa sta se razšla z delitvijo točk – dvoboj se je končal z rezultatom 1:1. Na igrišču je vse potekalo tako, kot je treba, popolnoma nasprotno pa je bilo na tribunah. Ko je dal športni direktor Kras Repena Radenko Knežević s tribune svojim fantom nekaj nasvetov v slovenščini, je predsednik domačega kluba "ponorel" in s svojim vedenjem krepko prestopil meje dobrega okusa.



Kričal je, da je to Italija, kjer se govori italijansko, pri tem pa goste poslal nazaj v Jugoslavijo! "Leta 2015 je rekel, naj se vrnemo v Jugoslavijo, kar je preprosto nepojmljivo in sramotno," se je na neljub dogodek odzval predsednik Kras Repena Goran Kocman, ki je dodal, da je šlo za nedopustno vedenje, ki človeku da misliti. "Seveda je po takih dogodkih težko ostati tiho in se ne odzvati." Zanimivo pa je, da vse skupaj ni bilo niti z besedico omenjeno v delegatovem poročilu s tekme. Svoj pogled na neprijetno situacijo nam je predstavil tudi trener Žlogar.

"Takšno dejanje je vsekakor obsojanja vredno, na takšni ravni pač ne bi smeli komunicirati. Spoštujemo vsa pravila, ki veljajo v italijanskem nogometu oziroma v tekmovanju, v katerem sodelujemo, in če se med seboj pogovarjamo slovensko, s tem seveda ne more biti nič narobe," je dejal 37-letni primorski strokovnjak, ki je še enkrat poudaril, da je sicer na igrišču vse potekalo zelo korektno. V nadaljevanju pa je priznal, da se jim podobne stvari niso zgodile prvič, zato bi bilo dobro nekaj narediti, da bi se to spremenilo. "Doživeli smo že gostovanja, ko smo poslušali opazke na račun zamejstva. Ljudje so nas zmerjali z nekaterimi neprimernimi izrazi. Upam, da bo zadnja zgodba dobila nadaljevanje z uradno prijavo na ustrezno institucijo in da bo predsednik Flaibana kaznovan, kar bi bilo dobro opozorilo za naprej, da se podobne stvari ne bi več dogajale."

DRUGA STRAN: IZ MUHE ŽELIJO NAREDITI SLONA
Seveda ima svoje mnenje tudi predsednik Flaibana Marino Picco, ki je celotno situacijo videl povsem drugače. Po njegovih besedah se ni zgodilo nič takega, dejal je, da njegov kolega na nasprotni strani pretirava. "Predstavnike njihovega kluba sem samo pozval, naj govorijo italijansko, saj se mi ni zdelo prav, da se pogovarjajo v jeziku, ki ga ne razumemo vsi. Zdi se mi, da želijo iz muhe narediti slona. Žal mi je, da hoče predsednik Kocman narediti tak cirkus, kar nikakor ni dobro za podobo nogometa."

Članki iz rubrike