900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 21.10.2015 13:43:06

Nove razsežnosti nacističnega incidenta na tekmi v Avstriji

vszi
Tako imenovani nacistični incident, do katerega je prišlo na nogometni tekmi v sosednji Avstriji, še vedno močno odmeva.

Na nogometni tekmi podlige vzhod na avstrijskem Koroškem med Golovico (Wölfnitz) in DSG Selami Zell je konec tedna eden od igralcev domačega kluba Golovica žalil nasprotnike iz dvojezičnega kluba Sele, uporabil nacistični pozdrav in nosil nacistični simbol. Koroška nogometna zveza incident preiskuje, slovenska manjšina ga obsoja.

Incident, o katerem smo poročali že včeraj, se je zgodil v drugem polčasu, ko je igralec Golovice David Podgornik (slovenski priimek!!!) slovensko govorečega igralca Niklasa Travnika žalil. Na dokolenkah je imel z roko napisan nacistični simbol 88, ki je kratica za pozdrav heil Hitler.

Igralec moštva Sel je o žalitvi obvestil nogometnega sodnika, ki pa ni v zvezi s tem storil ničesar. "Vodili smo 4:0 in naš vratar je hotel podati žogo v igrišče. Naenkrat je prišel k meni desni bočni ekipe iz Golovice in mi rekel: 'Scheiss Jugos (jugoslovanski drek). Es gibt nur einen Fürer (samo en vodja je)'. Potem je dvignil roko in v nemščini še rekel: 'Jugose bi morali vse upliniti in postreliti.' To sem povedal sodniku, ki pa je rekel, da ne more narediti ničesar, ker ni ničesar slišal," je dejal Niklas (tekma se je končala s 4:4). Avstrijska policija je 24-letnega igralca, ki avstrijskim oblastem do zdaj ni bil znan kot član desničarskih organizacij, zaslišala ter v zvezi s tekmo uvedla preiskavo.

IZGOVOR O SREČNIH ŠTEVILKAH
Tudi direktor koroške nogometne zveze Richard Watzke je napovedal preiskavo incidenta. "Obsojamo vse vrste rasizma, a ne moremo obsojati vnaprej," je dejal Watzke. Nogometna zveza je od klubov in sodnikov zahtevala, da se glede incidenta opredelijo. "Če obtožbe držijo, bi lahko nogometašu prepovedali igranje, lahko pa bi mu izrekli tudi kazen prihoda na stadion ali denarno kazen," je pojasnil Watzke.

Zanimivo je, da je trener moštva iz Golovice Alexander Suppantschitsch (spet zelo nenemški priimek, ki bi se po slovensko lahko bral kot Zupančič). Trener Golovice je skušal dejanje opravičiti z besedami, da so številke na nogavicah "srečne številke" omenjenega igralca Davida Podgornika.

054-14-sele3
vszi

Na dan so prišle še nekatere stvari, povezane s Podgornikom. Leta 2012 so Sele igrale tekmo s klubom ASV Celovec, za katerega je takrat igral Podgornik. Pred koncem tekme je bil izključen igralec ASV-ja, in ko je odhajal z igrišča, je na tribuno zavpil: "Jugose bi morali vse upliniti in postreliti." In kdo je bil ta igralec? V arhivu koroške nogometne zveze je bil v 67. minuti izključen David Podgornik. Zelo zanimivo.

Društvo DSG Sele Zell je primer prijavilo državni policiji in koroški nogometni zvezi. Tudi v preteklosti je bilo moštvo že večkrat tarča rasističnega in nacističnega zmerjanja. Primere so sicer vsakič prijavili, vendar so incidenti za povzročitelje vedno ostali brez posledic, je ogorčen predsednik društva DSG Sele Zell Alexander Mak: "Na žalost za take zločince nikoli ni bilo konkretnih sankcij. Pred leti smo igrali v koroški ligi v Grabinju, in ko smo izgubili in šli proti slačilnicam, so nam dejali: 'Kar pojdite v slačilnico pod prho, saj smo plin že spustili. Nacistične izjave so bile tudi na naši domači tekmi z Landorfom. Oba primera smo pisno prijavili koroški nogometni zvezi. Nikoli ni bilo konkretnega odziva. Po eni strani se Fifa in Uefa zavzemata za čist šport brez politike in se borita proti rasizmu. Toda ko se res pojavi tak incident, ko imaš priče, se koroška nogometna zveza v naših primerih ni odzvala. Upam, da bodo zdaj končno kaznovani ljudje, ki kršijo zakon in širijo nacistično miselnost. Take stvari na športnih igriščih in na splošno v družbi nimajo nobenega mesta in do tega mora biti ničelna toleranca."

TO JE TREBA ZATRETI
Koroški glavar Peter Kaiser meni, da za taka dejanja niso dopustni nobeni izgovori in tudi ni nobene tolerance. Kakor je dejal Kaiser, za taka gnusna dejanja ne sme biti nikjer na Koroškem niti milimetra prostora. Od nogometnega kluba ASKÖ Wölfnitz zahteva Kaiser, da se jasno in nedvoumno distancira od dejanja igralca, najmanj, kar mora storiti, pa je opravičilo opsovanemu selskem igralcu. Koroška nogometna zveza je pozvana, da postavi jasno znamenje proti tovrstnim akcijam in izpadom.

054-14-sele1
vszi

Krovna organizacija slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), je izgred ostro obsodila ter poudarila, da ne sme ostati brez posledic.

"Tovrstne pojave je treba takoj zatreti in treba je ukrepati v smislu veljavne državne zakonodaje, ki tako ravnanje strogo prepoveduje. Ustrezen kazenski register morata sprejeti tudi koroška in avstrijska nogometna zveza," poziva NSKS v sporočilu za javnost.

V NSKS še poudarjajo, da ni alternative mirnemu sožitju ob enakopravnem upoštevanju obeh narodnih skupnosti na avstrijskem Koroškem, oživljanju nacističnih simbolov ter rasističnim, protimanjšinskim izgredom pa je treba postaviti jasne meje.

KAJ PA SLOVENSKA DRŽAVA?
Vprašanje je seveda tudi, kako se bo odzvala slovenska država. Tudi naše zunanje ministrstvo bi moralo poslati protestno noto našim severnim sosedom in z vsemi sredstvi zaščititi slovensko manjšino v Avstriji. Samo spomnimo se leta 1970, ko se padale dvojezične table in ko ni prav veliko manjkalo, da bi se zgodili še kakšni hujši incidenti s smrtnimi posledicami, ko so koroški Slovenci povzdignili glas. Kot kaže, je na avstrijskem Koroškem še vedno živ Hitlerjev duh oziroma nikoli ni zamrl.

Prav neverjetno je, da je tak protislovenski ekstremist človek, ki ima več kot očitno slovenske korenine, saj si priimek Podgornik težko razlagamo drugače. Kot kaže, se nekateri še vedno sramujejo, da so ali pa so bili pripadniki nekega ponosnega naroda, ki je ozemeljsko razdeljen. Morda pa bi bilo boljše, če bi si David spremenil priimek v kaj zanj bolj sprejemljivega, saj s tem žali vse Podgornike, ki so in ki živijo v Sloveniji, in tudi tiste prednike, ki so si ta priimek pridobili pred 500 in več let, ko je družina živela "pod goro".

054-14-sele2
vszi

Članki iz rubrike