zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

žl
žl
15 24.04.2024 22:55:38

Drama v Novi Gorici! Prvega finalista pokala določile enajstmetrovke!

Luka Vovk
Aluminij 2002, Nafta 2020 in od sinoči Gorica 2024. Vse od žreba polfinalnih parov je bilo jasno, da bomo v letošnji izvedbi pokala Slovenije dobili še tretjega finalista iz drugoligaške konkurence, včeraj so po pravi drami to vlogo prevzeli nogometaši Gorice. Beltinci so v slovenskem Las Vegasu povedli, domačini izid poravnali, končnega zmagovalca pa so dali šele streli z bele točke. Pod odločilnega se je podpisal Luka Marjanac.

Gorica - Beltinci 6:4* (0:1, 1:1, 1:1, 1:1)

*po enajstmetrovkah


Nova Gorica - Športni park. 1000 gledalcev. Glavni sodnik: Martin Matoša (Log pri Brezovici) 6,5.
Strelci: 0:1 Černe (43), 1:1 Kadrić (59).
Enajstmetrovke: 2:1 Baruca, 2:2 Nerguti, 3:2 Lesjak, 3:3 Težački, 4:3 Almeida, Kralj (čez gol), 5:3 Krstić, 5:4 Pihler, 6:4 Marjanac.
GORICA: Jurca 6,5, Hodžić 6, Čošić 6, Inwen 5,5, Marinič 6,5 (od 86. Vendramin 6), Jalinous 6 (od 103. Krstić 6), Hrka 7, Baruca, Brkić 6,5 (od 86. Almeida 6), Kadrić 7 (od 103. Lesjak 6), Marjanac 7. Trener: Miran Srebrnič 6.
BELTINCI: Zver 7, Težački 5,5, Štrakl 5,5 (od 91. Rantaša 6), Črnko 6,5 (od 77. Vodeb 6,5), Kaučič 6, Zorman 6,5 (od 119. Katuša -), Sočič 6, Jug 6, Nerguti 6, Pihler 7, Černe 7 (od 54. Kralj 6). Trener. Damjan Gajser 6.
Rumeni kartoni (0-2): Jug (36), Vodeb (111).
Rdeči kartoni: -.
Igralec tekme: Luka Marjanac (Gorica).

Lepa priložnost in hkrati pritisk - tako je osnovne okoliščine včerajšnjega spopada na zelenici novogoriškega športnega parka dobro povzel Miran Srebrnič. Če bi jih morali še nekoliko na krajše povzeti sami bi zapisali - to je pokal. Večeri, kakršen je bil včerajšnji v slovenskem Las Vegasu, so vse to, kar pokalno tekmovanje dela tako posebno, vse to, kar je imela Nogometna zveza Slovenije v mislih, ko je prevetrila format tekmovanja. Čar, ki ga lahko ponudi samo pokal. Sistem, ki dovoli sanjati vsem, tudi (naj)manjšim. Sploh v sezonah, kakršna se je na slovenskih zelenicah sestavila v letošnji izvedbi Pokala Pivovarna Union.
Že ob prihodu na stadion štirikratnih državnih prvakov je bilo čutiti natanko tisto, o čemer je govoril strateg na klopi vrtnic - priložnost in hkrati pritisk. V številnih pogledih bržčas celo priložnost generacije - za ene in druge. Zavedanje tega je bilo mogoče zaznati v uvodnih vzdihih lepo zapolnjene glavne tribune športnega parka.
Več razlogov za vzdihovanje so imeli v prvih minutah domači. Goričani so bili v tem paru tisti, ki so na poti presenetljivega polfinala opravili z (na papirju) višjimi ovirami. Še najbolj impresiven je bil četrtfinalni podvig, v katerem je Srebrničeva četa na domačem igrišču s 4:1 odpihnila prvoligaške Radomlje in strateg plavih ni želel konkretno posegati v preverjeni recept; tekmo je tudi tokrat začela ista udarna enajsterica.

Hladen tuš in juriš
Čeprav so imeli v prvih minutah pobudo domači, pa si je prvo zares lepo priložnost priigrala prekmurska zasedba. Iz kota je podajal Henrik Berguti, žogo je za hrbet Alena Jurce skušal preusmeriti Žan Črnko, a se je s posredovanjem na golovi črti (tudi z nekaj sreče) izkazal Haris Kadrić.
Gorica ni potrebovala dolgo za odgovor. Beltinčani so imeli ogromno težav z razigranim napadalnim kvartetom vrtnic. Roke Domna Zvera je nekajkrat pošteno ogrel Dragan Brkić, a je bil čuvaj gostujoče mreže zanesljiv. Prekmurci so proti vratom Gorice pogledovali vse bolj redko, v 37. minuti pa je hiter protinapad domačih z izgubljeno žogo omogočil Ivan Težački. Brkić je v kazenskem prostoru Beltincev tokrat zaposlil Kadrića, zopet pa je kot veliki zmagovalec iz dvoboja z nasprotnim napadalcem izšel Zver, ki je hitro vlagal kandidaturo za glavnega junaka srečanja. In kdor ne da ...
Goričani so v zaključku prvega polčasa stopnjevali pritisk, a se je v obdobju, ko se je zdelo, da žuti trpijo in nimajo pravega odgovora, zgodil trenutek nepazljivosti. Za ustavljanje izbite, povsem nenevarne žoge je imel preveč časa in prostora Luka Pihler; eden glavnih kreatorjev beltinške igre je to izkoristil za natančno odmerjeno globinsko podajo, hvaležno pa jo je na drugem koncu sprejel prej povsem nevidni Gašper Černe, ki je ušel Raymondu Inwenu. Sledil je močan strel v bližnji vratarjev kot in gostje so proti toku igre - v idealnem trenutku, tik pred iztekom polčasa - slavili minimalno prednost.
Beltinčani so bili od svojega zgodovinskega prvega pokalnega finala oddaljeni le še 45 minut, a je bilo jasno, da na novogoriški zelenici teh 45 minut utegne biti zelo dolgih. Prvo izjemno priložnost drugega polčasa so si varovanci Mirana Srebrniča v 57. minuti priigrali preko Dawouda Jalinousa, ki je dobro sprejel predložek Marjanca in tudi odlično sprožil, a se je z novim odličnim posredovanjem izkazal Zver. Tudi razpoloženi vratar pa je bil nemočen dve minuti kasneje, ko njegovi soigralci niso bili dovolj odločni pri izbijanju visoke žoge, to je izkoristil Dario Hrka, ki je žogo poslal pred vrata gostov, tam pa jo je iz neposredne bližine v mrežo pospravil Kadrić.
Ekipi sta si v naslednjih minutah izmenjali še par nevarnih priložnosti, nato pa je tempo igre padel. Razumljivo. Vložek je bil velikanski in zdelo se je, da nihče nima nič proti, če se nogometni praznik v Novi Gorici še nekoliko zavleče. Zavlekel se je.

Kdo bo tvegal?
Ničesar izrazito drugačnega nismo pričakovali niti v dveh 15-minutnih podaljških, a so bile noge kljub vsemu dovolj težke, da je bilo jasno, da se bo tu in tam ponudilo dovolj prostora tudi za kakšno nevarno akcijo. Na kratko se je pred vrati Zvera zaiskrilo v 94. minuti, ko se je v obetavni priložnosti znašel Marjanac, ob posredovanju Gašperja Vodeba padel, a je Martin Matoša tudi sinoči vztrajal pri kriteriju, ki ga je postavil na večnem derbiju. Odločno je odmahnil, VAR se ni pritoževal. Do konca prvega podaljška sta bila še enkrat nevarna Marjanac in rezervist Kalani Almeida, a sta oba zatresla zunanji del gostujoče mreže.
Tudi drugih 15 minut ni postreglo z novimi zadetki in jasno je bilo, da bodo prvega drugoligaškega finalista po Nafti dale enajstmetrovke. Mirnejše živce so v ključnem trenutku ohranili Goričani, ki bodo čez manj kot mesec dni naskakovali pokalno lovoriko. Edini strel z bele točke je zapravil četrtfinalni junak Beltincev Jan Bruno Kralj.

Članki iz rubrike