mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 04.03.2015 13:16:30

Enačba nelogičnosti

Drago Wernig - TAKA
Na tiskovni konferenci pred prvim derbijem v letošnjem letu so v taboru Olimpije vztrajno ponavljali: pripravljamo se enako kot na vse ostale tekme, tudi tokrat so v igri le tri točke in nič drugega, posledice zmage so vsakič iste.

V smislu preprostega matematičnega izračuna imajo vsekakor prav. V šestintridesetih krogih državnega prvenstva lahko klub osvoji največ 108 točk in nič več. Tudi če nekoga premagaš s 13:0, tudi če proti nekomu izvedeš 86 kotov in tudi če se postaviš na glavo ter v tem položaju poskrbiš, da žoga štiri minute ne pade na tla, ne dobiš nobene dodatne točke.

Tri je največ in pika. Zmaji imajo torej po svoje prav: če bodo premagali Maribor, bo matematični učinek isti, kot je bil po zmagi nad Radomljami. A poudarek je kakopak na matematičnem učinku.

V resnici pa lahko Olimpija, če na vse skupaj pogledamo z malce drugačne perspektive, tako dobi kot izgubi precej več kot zgolj tri točke. Če oboje postavimo na tehtnico, pa hitro postane kristalno jasno, čemu se morajo zmaji za vsako ceno izogniti. V primeru poraza bi se znašli v res neprijetnem položaju. Da bi bil boj za prvaka (skoraj zagotovo) izgubljen, drži kot pribito.

O tem, da bi tudi Evropa postala precej težje dosegljiva, je prav tako brezpredmetno razpredati. Gre pa tudi za vprašanje samozavesti; medtem ko bi bila morebitna zmaga najboljša mogoča popotnica za nadaljevanje napornega spomladanskega ritma, bi poraz v garderobo zagotovo vnesel ogromno mero poklapanosti in dvoma.



Zato upam, da so Ljubljančani zgolj besedičili oziroma stresali z obrabljenimi frazami, ko so govorili, kako je naslednji paket točk, ki se jim ponuja, enak vsem ostalim. In da so se na treningih vendarle s precej večjo resnostjo in vnemo lotili prihajajočega spopada z večnim tekmecem. No, pa saj slednje bi moralo biti samoumevno. Derbi je vendarle derbi, derbi je tudi tekma, ki se šteje na malce drugačen način. Za matematike nelogičen, sporen in nepravilen, toda nogomet kakopak ni znanstvena veda.

In tudi ni ena od osnovnih stvari, ki jih človek potrebuje za preživetje. Zato tudi obžalujem, ker navijačev Olimpije ne bo na tekmo. Razumem jih, da si dogajanje v svojem klubu tesno jemljejo k srcu. In razumem tudi, da so nezadovoljni. Saj niso edini.

Pa vendarle smatram, da bojkot ni prava oblika njihovega boja. Priznam, nelogično mi je: v Stožicah jih ni, v gosteh so. Zakaj že?! Če bojkotirajo, naj bojkotirajo v celoti. Če ne, potem naj pač tudi za derbi naredijo izjemo. A je ne bodo in iz rok bodo izpustili idealno priložnost, da pred zajetnim občinstvom opozorijo na to, kar jih moti.

Namesto tega bodo "nastanjeni" nekaj sto metrov stran od Stožic, po katerih bodo medtem odmevali štajerski napevi. Zato bi se morali na trenutke vprašati, kaj je bolje. V ključnem trenutku pustiti na cedilu prav vse, in to zgolj zaradi ene same osebe? Ali pa prav zaradi te osebe vsem dokazati, da je klub vendarle večji od česarkoli?

Članki iz rubrike