najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bencin Svet24.si

Če vlada ne bo posegla s trošarinami, bo bencin ...

bali Necenzurirano

Od Balija do Colorada in Angole: poslanski turizem...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 05.01.2015 12:19:54

Ko je peto mesto neuspeh

Nikola Miljković
Ne, da smo se samo mi, novinarji in navijači, razvadili, da pri Tini Maze nekaj velja le zmaga, tudi za morda najboljšo smučarko na svetu je peto mesto poraz.

Premagale so jo štiri tekmovalke oziroma vsaj tri, ki bi jih v tem trenutku lahko položila na hrbet. Pa jih ni, in to je za Tino poraz, boleč poraz, ki ga mora predelati v sebi, da bo lahko sproščena že na treningu, kaj šele na naslednjih tekmah. Mazejeva se sicer zelo dobro zaveda, kakšne so njene realne možnosti in do kod lahko seže, vendar je kljub vsemu športnica z veliko začetnico in želi na vsaki tekmi zmagati.

Ne priznava niti drugega mesta oziroma na to poreče: "Tako, tako!" Vse, kar je manj, je sicer vrhunsko, a ne dovolj dobro za nekoga, ki mu je ime in se piše Tina Maze. Včeraj na progi Crveni spust, na Medvednici, na Sljemenu nad Zagrebom je Tina smučala...

Kako bi lahko to opisal? No, Tina je smučala vrhunsko v primerjavi z devetimi desetinami preostalega sveta, ampak ne dovolj dobro, da bi zadovoljilo tudi njo. S petim mestom od teh smučark, ki so včeraj stale na startu, ne bi bile zadovoljne le tri tekmovalke – Mikaela Shiffrin, Frida Hansdotter in Tina.



Zakaj se taka vrhunska športnica včasih ne sprijazni z realnostjo in se po tekmi tolče po glavi in jezno bliska strele iz oči? Zato ker je kljub vsemu samo človek, ki sanjari, da bo na domači progi svoje prijateljice Janice Kostelić enkrat končno dosegel tisto, kar velika Janica ni nikoli. Zato ker je prišlo dva tisoč navijačev iz Slovenije, ki bi jim Tina rada podarila zmago. Zato ker bi rada tudi ona imela enkrat na glavi to presneto krono in bi si želela slišati, da jo kličejo snežna kraljica. Pa to nima nobene prave povezave s smučanjem oziroma smučarskim tehničnim znanjem. To tudi nima nobene povezave s pripravo smuči, dnevno formo, razpoloženjem ali utrujenostjo. To so take želje, kot so želje najstnika, da bi nekoč postal rock zvezdnik.

Seveda ni nič narobe s tem, celo dobro je, da ima tekmovalec v sebi še vedno nekaj tistega otroškega poleta, iskrivosti in da si nekaj še vedno želi tako iskreno kot otrok ali mladostnik. Brez preračunljivosti in brez razsodnega razmišljanja. Za zmago morajo biti planeti v ravni vrsti, s tem mislim na tiste planete v našem osončju, ki krojijo usodo ekipe aMaze. Za zmago nikoli ni dovolj le želja.

Vprašajte Mikaelo, ali si ni želela zmagati na vsaki tekmi do zdaj, pa ji do pred tedna dni v tej sezoni v slalomu še ni uspelo. Potem pa so se Mikaeli in njeni ekipi planeti postavili v vrsto. In zdaj je, kar je. Najboljša. Nepremagljiva. In Tina? Bo tudi ona lahko nepremagljiva? To ne, lahko pa zmaga na vsaki tekmi, na kateri nastopi, če bo zaupala planetom.

Članki iz rubrike