zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
4 01.02.2019 16:38:36

Shirane tigrice ob polni mizi mesa

alesfevzer.com
Rokometni klub Krim ali še prej Ženski rokometni klub Krim je bil eden od športnih kolektivov, ki je bil med prvimi v samostojni Sloveniji in ki je stopil na pot evropske transformacije.

Takrat je imela vse v rokah neutrudna zanesenjakinja Cveta Benet, Deja Doler je bila še deklica, z velikimi koraki pa je v klub zakorakal takratni direktor Mercatorja Zoran Janković. Kmalu, čez nekaj let, so sledila zlata leta kluba, z dvema naslovoma evropskih klubskih prvakinj. Denarja je bilo dovolj, v klubu so bile odlične slovenske igralke in vrhunske tujke, cedila sta se med in mleko in ... Prišla je globalna kriza, ki je močno pljusknila tudi v Slovenijo in Krim je počasi začel lesti v dolgove. Še vedno so hoteli imeti vrhunsko zasedbo, igralke so dobivale po sedem povprečnih slovenskih plač na mesec in ... Da, tudi Zoran Janković je moral oditi iz Mercatorja, a je kot ljubljanski župan ostal eden najvplivnejših mož v tej državi. Krim je prva prava športna ljubezen ljubljanskega župana in ne moremo mu zameriti, da ga do danes ohranja pri življenju, pa čeprav sam pri sebi ve, da bi bilo veliko boljše, če bi pred 10 leti ugasnil. Boljše tudi za ženski rokomet v Ljubljani in Sloveniji, saj bi potem morda deklice, ki se želijo ukvarjati s tem športom, lažje zadihale.

Včeraj smo pisali o tem, da so težave pri izplačilu plač za igralke in strokovno vodstvo. Verjetno je podobno tudi pri ostalih ljudeh, ki delajo v klubu. Čeprav ... Tudi članica kluba, ki je ne bi radi imenovali (sicer skrbi za mlajše selekcije in je tudi članica izvršilnega odbora), dobiva denar od kluba. Od našega novinarja, s katerim se je pogovarjala, je hotela pred objavo v pregled celoten članek, in ne samo izjave, ki jih je dala. Ker nismo hoteli privoliti v klubsko cenzuro, je prepovedala objavo svojih izjav v časopisu. No, morda je »doma« v nekem drugem Krimu, kot smo mislili. Morda misli, da lahko dela tako, kot se dela na Krimu. Tistem Krimu, ki je tam nekje med Rusijo in Ukrajino.

V RK Krim iz Ljubljane pa ni vse tako rožnato, kot hočejo povedati. Ali je samo hudo, ali zelo hudo, ali pa celo katastrofalno, bodo pokazali računovodski izkazi. Za leto 2017 finance niso bile najbolj rožnate. Ne da niso zmanjšali dolga iz preteklosti, ampak so ga celo povečali za nadaljnjih 70.000 evrov. In dolg je v začetku leta 2018 znašal že več kot 770.000 evrov. Revizijsko poročilo je izdalo mnenje s pridržki. Zapisali so: »Tako finančno stanje v klubu kaže obstoj pomembne negotovosti, ki lahko vzbudi dvom v sposobnost društva, da nadaljuje kot delujoče podjetje, zaradi česar utegne biti društvo nesposobno poravnati obveznosti v okviru običajnega poslovanja.« Po domače: klub se je nesposoben sam preživljati in najboljše bi bilo, da bi trgovino zaprli.

Dejstvo je, da RK Krim živi samo od pomoči Mestne občine Ljubljana in z njo povezanih podjetij. V letu 2018 je RK Krim od MO Ljubljana prejel več kot 350.000 evrov, potem pa še od podjetij, povezanih z MOL-om (Javno podjetje Energetika in Javno podjetje vodovod kanalizacija), 170.000 evrov. Pa ne da bi bilo kaj narobe s tem, da mesto pomaga svojemu najuspešnejšemu klubu, saj so v mestu sprejeli delitev sredstev za športne klube (res je, da samo za določene športe in ne vse), po katerem klub, ki nastopa v najvišjem evropskem klubskem tekmovanju, v svojem športu dobi vsaj 200.000 evrov. In RK Krim je bil upravičen do teh sredstev. Samo v klubu so s tem denarjem ravnali, kot kaže, precej negospodarno, če imajo še vedno toliko dolga, da se ne vidijo ven. In da, decembra lani so lahko nakazali prve plače v sezoni igralkam in strokovnemu vodstvu samo zato, ker je mesto nakazalo nekaj več kot 40.000 evrov. No, prvo finančno injekcijo pa so dobili tudi že ta mesec, ko je JP Energetika Krimu nakazala 24.400 evrov. Denarja je torej dovolj, če so od januarja 2018 do danes od MOL-a in povezanih družb dobili več kot pol milijona evrov, poleg tega imajo seveda še sponzorje – glavnega sponzorja Mercator, po katerem nosijo tudi ime, pa še kakšen bi se našel. Slab milijonček pa so v letu 2018 zagotovo napraskali.

No, ampak nekaj denarja bo gotovo »pojedla« tudi Marta Bon. Doktorica rokometa, nekdanja večkratna trenerka Krima, ki je temu klubu vedno želela vse najboljše, se je odločila, da bo klub, ki je povsem potopljen (njena tožba ga lahko v resnici pripelje v stečaj), tožila za neizpolnjevanje obveznosti iz pogodbe. Terjala je kar 107.360 evrov, po poravnavi pa jih je dobila (morda je dobila 24.400 evrov, kolikor je Krim v januarju dobil na račun) ... Več kot 100 tisoč evrov naj bi znašale plače, ki bi jih morala profesorica dobiti zaradi neupravičene prekinitve pogodbe. Kdo v klubu je s trenerko podpisal tako pogodbo? Sicer je res, da je treba določila pogodbe spoštovati, toda tudi Bonova, ki nima slabe profesorske plače in trenersko delo ni njen edini vir zaslužka ter je v trenerski karieri v Krimu zaslužila že kar lep kupček denarja, bi lahko pomagala klubu, ki je »v njenem srcu in je ponosna na njegove uspehe«.

Članki iz rubrike