Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 07.12.2015 19:39:59

Jasno sporočilo na sporen način?!

Drago Wernig TAKA
Uvod v tekmo pod Kalvarijo je bil neobičajen. Ni minil po protokolu, ker Nejc Kajtazović izpod vzhodne tribune na igrišče ni popeljal obeh zasedb, ampak zgolj Krčane.

Podobne prizore smo v preteklosti sicer že videvali in niso nič novega, toda nikakor ne sredi prvenstva, temveč v končnici sezone. Takrat, ko je kakšna ekipa tekmecem na ta način čestitala za naslov prvaka in izrazila spoštovanje za dosežen uspeh. S špalirjem!

In ta se je pred začetkom obračuna zgodil tudi v Ljudskem vrtu. Da, verjeli ali ne, so Mariborčani sodniško četvorko in svoje tekmece na igralno površino pospremili skozi špalir. Kakopak ob aplavzu. Vse skupaj je bilo videti precej bizarno, na tribunah nikomur ni bilo jasno, kaj se pravzaprav dogaja. In zakaj? To je bilo seveda edino pravo vprašanje.

Mnogi so bili prepričani, da bo odgovor morda razkril uradni napovedovalec na stadionu, a je dogodek ignoriral. Vse skupaj je bilo zavito v tančico skrivnosti, nato se je razumljivo sprožil plaz ugibanj, začela so se kresati takšna in drugačna mnenja. Po tekmi so se nadaljevala. Ker želenega odgovora nismo dobili. »Brez komentarja,« je bilo vse, kar je bilo mogoče »izvedeti« v vijoličasti družini, dodatna vprašanja prav tako niso zalegla.

Zato nam kakopak še naprej ostanejo le ugibanja, predvidevanja. Mar je mogoče, da so izrazili poklon nasprotniku? Ampak zakaj? Za požrtvovalnost novinca na prvoligaškem prizorišču, ki so ga skupaj s svojimi navijači resda precej popestrili? Ah, dajte no! To ne bi imeli pravega smisla. Da bi verjeli v kaj takega, bi morali biti naivni. Zelo naivni.



Špalir je vendar namenjen zmagovalcem. Kaj so Mariborčani potemtakem želeli sporočiti? Da so zmagovalci prvega dela prvenstva delivci pravice? Kar lahko razumemo tudi tako, da so po mnenju Štajercev pomembno vplivali na podobo lestvice. Skoraj ni dvoma o tem, da je šlo za protest proti sodnikom (kako je lahko Nejc Kajzatović sploh dovolil takšen uvod?), ploskanje tokrat kapetana Aleša Mertlja in soigralcev je bilo kajpada sarkastično. Da bi morda lahko obstajal še kakšen drug razlog? Zgolj v teoriji.

Mariborčani tega sicer niso obešali na veliki zvon, vsaj javno, toda ni skrivnost, da nad sojenjem v prvem delu prvenstva nikakor niso navdušeni. Bojda ne gre le za njihove tekme, slika z vijoličastega zornega kota naj bi bila širša. Še bolj naj bi jih motil status, ki ga imajo posamezne ekipe pri delivcih pravice. Ali bi lahko zapisali tudi posamezna ekipa?

In očitno so se namesto odprtih pisem in udrihanja po medijih odločili, da na to opozorijo na drugačen način. In hkrati dvoumen, vsak si seveda lahko ustvari svoje mnenje. Za marsikoga je takšno početje neprimerno in vredno obsojanja, zgražanja, po drugi strani je prav tako jasno, da so Mariborčani obenem zaigrali tudi na čustva svojih navijačev. Da prvaki tudi na ta način strnejo vrste, poleg tega je jasno, da so poskušali ustvariti pritisk na sodniško organizacijo. Ali pa so se mogoče sami ustrelili v nogo?

Kakorkoli obrnemo, skoraj gotovo gre za bržčas edinstven primer v svetu nogometa. Nikakor ne le slovenskega, govorimo lahko celo o svetovni premieri, ki bo na sončni strani Alp skoraj zanesljivo vsaj še nekaj časa burila duhove. Prav tako bo nadvse zanimivo, kakšen bo odziv disciplinskega sodnika NZS? Bodo Mariborčani kaznovani za špalir ali njegovo sporočilo?

Članki iz rubrike