benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Miha Andolšek
Miha Andolšek
0 20.04.2015 10:33:55

Ose na nebu nad Berlinom

FB
V deželi morda največjega pravljičarja Hansa Christiana Andersena so spisali svojo pravljico. Velenjčani so imeli v nedeljski matineji stvari bolj kot ne vseskozi pod nadzorom in sredi maja bodo kot prvo slovensko rokometno moštvo nastopili na kakšnem od zaključnih turnirjev.

Po poletni odločitvi gospode z Dunaja, ki je Gorenje obsodila na, roko na srce, precej manj prestižni pokal EHF, je bil eden od osnovnih ciljev sezone prav preboj v Berlin. In nekaj mesecev pozneje, potem ko je vzelo mero Permskim medvedom, Winterthurju, Haslumu ter za konec v četrtfinalu še danskemu Holstebroju, je cilj izpolnjen. Sredi maja bo nastopilo na final fouru v veličastni dvorani, poimenovani po legendarnemu nemškemu boksarju Maxu Schmelingu, kar bo za marsikoga vrhunec klubske kariere. Pa četudi gre "le" za pokal EHF.

Včerajšnja zmaga nad Danci je čista kot solza, ose so vodile večino srečanja, šele dobrih deset minut pred koncem pa so se prvič resneje znašle v škripcih, ko so oslabljeni domačini sploh prvič na srečanju povedli (26:25). A vrst Gorenja ni zajela panika, in ko je Staš Skube dobrih pet minut pred koncem zadel za 28:27, je postalo jasno, da Danci potrebujejo zmago za vsaj dva gola. Brandenburška vrata so bila na široko odprta, in čeprav povsem brez drame ni šlo, so Velenjčani nekaj minut pozneje vstopili skoznje. Vozovnica za Berlin je bila v žepu, Michal Szyba je le še postavil piko na i in veliko slavje se je lahko začelo. 

901-18-sostaric gw
Grega Wernig

TAKE TEKME TUDI S POL NOGE
Če so v sredo v prvem polčasu dosegli le devet golov, so jih tokrat deset že v prve četrt ure. Če je Staš Skube v sredinem derbiju načet kmalu obsedel na klopi, je bila tokrat dirigentska paličica znova v njegovih rokah in vnovič se je izkazalo, kaj in koliko pomeni mali veliki mož za velenjsko igro. Čeprav so mu agresivni domači rokometaši namenili posebno pozornost, je 25-letni Trebanjec vlekel voz, asistiral soigralcem, sam zabil osem golov in bil kljub dvema zapravljenima sedemmetrovkama znova med najvidnejšimi akterji srečanja. Vse to pa z dodobra načetim zdravjem, nekaj centimetrsko raztrganino na stegenski mišici. "Noga še zdaleč ni v redu, a saj veste, kako pravijo, takšne tekme se igra tudi s pol noge. Takšna priložnost se ti ponudi le redko v karieri in rekel sem si, da če bolečina le ne bo prehuda, bom zaigral na polno," je pravila prva velenjska violina, ki je imela tokrat izdatno podporo tudi v spremljevalnem orkestru.

stas skube gw
Grega Wernig

Mislim, da smo si bolj želeli zaključni turnir od Dancev in da je to pretehtalo, da bomo sredi maja v Berlinu. Večja želja in glava.
Staš Skube

Mario Šoštarič je bil nezgrešljiv s krila (7/7), Benjamin Burić je bil razpoložen v vratih (16 obramb), pogumno se je v boj spustil donedavni rezervist Nejc Cehte, dva pomembna gola je prispeval Marko Dujmovič in še bi lahko naštevali. "Na današnji povratni tekmi na Danskem je odločila naša zbranost pri strelih na gol in kolektivna igra. Ne glede na veliko število prejetih golov je bila tudi naša obramba na visoki ravni. Vso tekmo smo imeli bolj kot ne pod nadzorom, nismo se spustili v divjanje, ni nas zagrabila panika, bili smo zbrani. Pokazali smo, da smo prava ekipa, ki ni odvisna zgolj od posameznikov. Danes je zmagala ekipa, vsi fantje so dali svoj delež, vsak je prispeval svoj kamenček," je po nedeljski matineji dejal Gregor Cvijič, ki pred jutrišnjim plesom kroglic nima posebnih želja. "Na žrebu nimam nobene želje, pravzaprav je naš tekmec v polfinalu povsem nepomemben. Do zaključnega turnirja sploh ne bomo razmišljali o Berlinu, temveč se bomo povsem osredotočili na tekme državnega prvenstva, kjer so pred nami prav tako zahtevne tekme, med drugim tudi polfinale končnice. Šele po tekmah z Mariborom se bomo posvetili našemu tekmecu v polfinalu EHF."

benjamin buric
Arsen Perić

Velenjčani bodo v Berlinu orali ledino, saj ni na zaključnem turnirju nastopilo še nobeno slovensko rokometno moštvo, odkar so ti v modi v evropskih tekmovanjih. Kdo bo tekmec v polfinalu, bo razkril torkov žreb v berlinski Max-Schmeling Halle, mogoči nasprotniki pa so domači Füchse, stari znanec Hamburg in pa danski Skjern, ki je malce presenetljivo izločil Melsungen. Zasedba iz Šaleške doline se je sicer v polfinale enega od treh evropskih pokalov uvrstila četrtič. Prvič zdaj že daljnega leta 1995, ko je bil v pokalu EHF boljši ruski Poljot iz Čeljabinska, v sezoni 2003/04 je igrala v polfinalu pokala pokalnih zmagovalcev, kjer je morala priznati premoč španskemu Valladolidu, v sezoni 2008/09 pa je nastopila v velikem finalu pokala EHF in izgubila z nemškim Gummersbachom.

Članki iz rubrike