klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

STA
STA
0 30.06.2016 12:00:56

Od petka nova pravila v rokometu

Reuters
Rokomet bo imel od jutri nova pravila, v veljavi pa bodo že na olimpijskem turnirju v Riu de Janeiru. Spremembe sicer niso drastične, novost je na primer nov karton, rumenemu in rdečemu se pridružuje moder. Poleg tega je nekaj novosti pri preveč pasivni igri, simuliranju po prekršku in menjavi vratarja za sedmega igralca.

Rumeni karton še naprej pomeni opomin, sodnik ga lahko pokaže enemu igralcu in največ trem v ekipi, pri naslednjem prekršku mora igralec za dve minuti na klop.

Rdeči karton pomeni izključitev oziroma diskvalifikacijo. Igralec ga prejme, potem ko je prejel tri kazni v času dveh minut ali za grobo igro in nešportnem obnašanju.

Moder karton je novost, sodnik ga pokaže v povezavi z redečim, zahteva pa poročilo o prekršku. Poleg tega pomeni tudi prepoved igranja za določen čas.

Po novem sedmi igralec na igrišču ne potrebuje več majice drugačne barve od ostalih igralcev v ekipi. A v tem primeru ne more igrati vloge vratarja in prestopiti na primer šestmetrskega prostora. Lahko pa sedmi igralec zaigra kot nadomestni vratar, če je tako označen in lahko brani v golu.



V prihodnje so pravice poškodovanih igralcev nekoliko zmanjšane, s čimer želi Mednarodna rokometna zveza zmanjšati simuliranje igralcev, zdravnik in fizioterapevt sta na igrišču dovoljena le v izjemnih primerih. V primeru, da zdravnik igralca obravnava na igrišču, mora ta izpustiti tri naslednje napade svoje ekipe.

A ga lahko v igri zamenja soigralec. V primeru, da poškodovani igralec na igrišče pride prej kot po treh napadih, potem prejme dvominutno prepoved igranja. Iz tega so izvzeti vratarji, ki so prejeli žogo iz meta v glavo, oziroma je igralec, ki je poškodoval rokometaša, pri tem prejel dvominutno kazen.

Pasivnost na igrišču in zavlačevanje bosta v prihodnje omejena na šest podaj, ko sodnik naznani, da gre za tak primer. Po šestih podajah brez meta sodnik žogo dodeli drugi ekipi. Pravilo šestih podaj se ne prekinja tudi kadar moštvo blokira met ali po prekršku.

V zadnjih 30 sekundah veljajo posebna pravila. V primeru, da obrambni igralec v tem času stori grobi prekršek ali nepravilno zaradi zavlačevanja blokira izvajanje začetka akcije po prekršku ali avtu, prejme rdeč karton, moštvo v napadu pa ima avtomatično sedemmetrovko.

Značke: rokomet, pravila

Članki iz rubrike