Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

ru
ru
0 04.01.2017 15:21:59

Vujović črtal Razgorja in Grebenca, Zorman na čakanju

Nikola Miljković
Slovenska moška rokometna reprezentanca se bo jutri podala proti Franciji, ki bo med 11. in 29. januarjem gostila svetovno prvenstvo. Slovenija bo v prvem delu sklepnega turnirja nastopila v Metzu, kjer se bo pomerila z Angolo, Islandijo, Makedonijo, Tunizijo in Španijo, njen primaren cilj pa je preboj v četrtfinale.

Po dveh tednih skupne vadbe se je slovenski selektor Veselin Vujović odločil, da v Francijo ne bosta odpotovala zunanja igralca Jan Grebenc in David Razgor, medtem ko je dolgoletni ideolog slovenske igre Uroš Zorman na čakanju in bo po potrebi zaigral na svetovnem prvenstvu, kjer bodo sploh prvič nastopili Urh Kastelic, Urban Lesjak, Blaž Janc, Miha Zarabec, Darko Cingesar, Tilen Kodrin, Nik Henigman in Vid Poteko.

"V tem trenutku zavoljo številnih kadrovskih spremembah po olimpijskih igrah v Rio de Janeiru ne poznam pravih zmožnosti svojih varovancev. Naš cilj je, da uveljavimo mlade igralce in pokažemo dobre predstave ter ne doživimo padca v kakovosti in ratingu na mednarodni sceni. Preboj v četrtfinale bi bil sijajen dosežek, a če bi se uvrstili med najboljših osem reprezentanc, potem bi začel razmišljati o polfinalu in tako naprej. V Franciji bomo šli korak za korakom, na vsaki tekmi se bomo trudili po svojih najboljših močeh. Ekipa je mlada in neizkušena, a prepričan sem, da bo čez pol leta igrala veliko bolje, še boljše pa čez leto ali dve," je dejal Vujović, ki se je odpovedal Razgorju in Grebencu, enega izmed treh vratarjev (Matevža Skoka, Lesjaka ali Kastelica) pa bo črtal po prijateljskih tekmah s Francijo, ki bosta na sporedu konec tega tedna v Toulousu in Montpellierju.

V Franciji bo morda zaigral tudi Zorman. Igralec evropskega prvaka iz poljskega Kielca bo na čakanju, po potrebi pa ga bo Vujović naknadno vpoklical in izkoristil možnost dveh igralskih zamenjav med svetovnim prvenstvom, medtem ko gotovo ne bosta nastopila vratar Gorazd Škof in srednji zunanji Dean Bombač. Prvi je že po lanskih olimpijskih igrah v Riu napovedal slovo od reprezentance, a ga je Vujović - podobno velja tudi za Zormana - navkljub temu uvrstil med kandidate za Francijo, medtem ko je Bombač v obdobju rehabilitacije po zlomu rebra. Kapetanski trak od Zormana, sicer igralca z največ nastopi za slovensko izbrano vrsto, bo tako prevzel Vid Kavtičnik, za katerega bo to že enajsto veliko tekmovanje v njegovi bogati karieri.

"Svetovno prvenstvo v Franciji bo gotovo prelomno, saj bosta manjkala dolgoletna nosilca igre Škof in Zorman. V Francijo gremo številnimi novimi in mladimi igralci, ki bodo dobili vidnejše vloge na igrišču in morali izkoristiti svoje priložnosti. Motivacije nam ne manjka, s pozitivnimi mislimi odhajamo v Francijo, kjer bomo skušali narediti odmeven izid. Upam, da bomo razveselili naše privržence v domovini. Ponosen sem, da sem kapetan ekipe," je dejal Kavtičnik, sicer dolgoletni član francoskega Montpellierja.

Slovenijo prva tekma na svetovnem prvenstvu čaka v četrtek, 12. januarja, ko se bo pomerila z Angolo, razlog za nekoliko zgodnejši odhod v Francijo pa sta dve prijateljski tekmi z gostiteljico mundiala v Toulousu in Montpellierju. Petkova in nedeljska tekma bosta gotovo prava pokazatelja trenutne moči slovenske izbrane vrste, ki je v petek v Brežicah - po ne preveč prepričljivi predstavi - premagala Savdsko Arabijo z 31:19, zagotovo pa pravšnji generalki pred zahtevnimi tekmami v Metzu proti Islandiji (14. januar), Makedoniji (16. januar), Tuniziji (17. januar) in Španiji (19. januar).

Slovenija je doslej sedemkrat nastopila na svetovnih prvenstvih, najboljša pa je bila v Španiji 2013, ko se je prebila v polfinale, po porazu proti Španiji pa nato klonila še proti Hrvaški v tekmi za tretje mesto. V Katarju 2015 je zasedla osmo, v Nemčiji 2007 deseto, na Portugalskem 2003 11., v Tuniziji 2005 12., v Franciji 2001 17. in na svojem premiernem nastopu na Islandiji 1995 18. mesto.

Članki iz rubrike