Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
4 14.01.2017 17:07:29

Neverjetno, naravnost noro! Kakšna drama in kakšna zmaga Slovenije!

Grega Wernig
Druga tekma, druga zmaga. Slovenija na dobri poti na svetovnem prvenstvu v Franciji.

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v drugem krogu svetovnega prvenstva v Franciji danes v Metzu premagala Islandijo s 26:25 (11:8). Slovenija se bo po dnevu premora v ponedeljek, 16. januarja, pomerila z Makedonijo, tekma pa se bo pričela ob 17.45.

rokomet slovenija svetovno prvenstvo
Grega Wernig

Za slovenske rokometaše se je po razmeroma nestresni tekmi z Angolci začel pravi boj za osmino finala. Prva resna preizkušnja v Areni Metz se je razpletla po njihovih željah, po dramatični končnici so v izenačeni tekmi na kolena položili Islandce in si priigrali zelo lepo izhodišče za napredovanje v drugi del tekmovanja. Po današnji pomembni zmagi jih v nadaljevanju skupinskega dela tekmovanja čakajo še trije močni tekmeci. Najprej se bodo v ponedeljek ob 17.45 pomerili z Makedonci, dan kasneje s Tunizijci, v četrtek pa jih čaka še obračun s Španci, sicer prvimi favoriti v skupini B.

Slovenski selektor Veselin Vujović je v primerjavi s prvo tekmo malce premešal uvodno postavo. Vanjo je uvrstil tudi srednjega zunanjega in povratnika po poškodbi Miho Zarabca, poleg njega so tekmo začeli še vratar Matevž Skok, krilna igralca Gašper Marguč in Darko Cingesar, zunanja igralca Borut Mačkovšek in Jure Dolenec ter krožni napadalec Matej Gaber.

Od uvodne minute se je v tukajšnji Areni odvijala prava šahovska bitka za vsak košček igrišča, obe reprezentanci sta več poudarka namenili obrambnim nalogam, manj napadu, čeravno obe slovita po bliskovitih prehodih na nasprotno polovico igrišča. Vujović je od svojih varovancev terjal maksimalen pristop v obrambi, v napadu jim je spregledal tudi kakšno napako, podobno strategijo je ubral tudi njegov kolega na islandski klopi Geir Sveinsson.

V tem taktičnem boju je v uvodnih petnajstih minutah padlo vsega osem golov, po štirje na obeh straneh, Slovenci pa so s pogostimi menjavami vseskozi držali visok ritem. Ustrašil jih ni niti vratar Bjorgvin Gustavsson, čeravno je v uvodnih trinajstih minutah nanizal pet obramb. Zato pa je druga polovica prvega polčasa minila v znamenju slovenskih rokometašev. V 23. minuti so si po golu Gabra prvič na dvoboju priigrali dva gola prednosti (8:6), še bolje pa so odigrali samo končnico, z golom v zadnji sekundi Marka Bezjaka so se na velik odmor podali z lepo prednostjo (11:8).

rokomet slovenija svetovno prvenstvo
Grega Wernig

Vujović je za drugi polčas imel veliko manevrskega prostora, med drugim je povsem spočil Vida Kavtičnika, Blaža Blagotinška in Nika Henigmana, čeravno je pred tekmo poudarjal, da na zahtevnem obračunu z Islandci potrebuje prav vsakega igralca. Malce manj udarno slovensko igro v začetku drugega polčasa so Islandci nemudoma izkoristili in tekmo že v šesti minuti nadaljevanja postavili v začetno izhodišče (13:13). Slovenci so v še večje težave zabredli pet minut kasneje, ko so po dolgem času zaostali (16:17).

A primanjkljaj v zadetkih jim ni vzel volje, znova so strnili svoje vrste, v 43. minuti po golu Gabra vnovič povedli (18:17), po zaslugi nekoliko hitrejše igre pa so si pet minut kasneje znova priigrali dva gola zaloge (22:20).

V končnici tekme se je odvijal neizprosen boj za vsak košček igrišča, a najbolj pomembno je, da so Slovenci zadržali vodstvo v svojih rokah do zadnjega zvoka sirene. Pri tem ni manjkalo dramatičnih trenutkov, absolutni junak pa je bil Zarabec, ki je v izdihljajih tekme dosegel dva gola in ukradel ključno žogo za vodstvo s 26:24.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Marko Bezjak s šestimi goli, Vid Kavtičnik in Miha Zarabec sta jih dosegla po štiri.

SLOVENIJA - ISLANDIJA 26:25 (11:8)
Arena Metz, gledalcev 4500, sodnika: Koo in Lee (oba Južna Koreja).
Slovenija: Skok, Kastelic, Blagotinšek, Henigman, Marguč 1, Kavtičnik 4 (2), Janc 3, Dolenec, Cingesar 2, Poteko, Miklavčič, Kodrin, Gaber 3, Bezjak 6 (2), Zarabec 4, Mačkovšek 3.
Islandija: Gustavsson, Edvardsson, Kristajnsson, Karason 6, Hallmgrimsson, Atlason 4, Sigurdsson 3 (3), Gudmundsson 2, Gunnarsson 3, Arnarsson, Elisson 7, Jonsson, Helgason, Magnusson, Smarason.
Sedemmetrovke: Islandija 4 (3), Slovenija 6 (4).
Izključitve: Islandija 8, Slovenija 8 minut.
Rdeči karton: /.

rokomet slovenija svetovno prvenstvo
Grega Wernig

Članki iz rubrike