podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

kmetija prijava Njena.si

Na novi lokaciji zabrnele kamere šova Kmetija

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 08.01.2016 10:41:03

Petar Stojanović: Sem Ljubljančan, a moje srce bo zmeraj vijoličasto

Arsen Perić
Pred natančno enim letom je bil tik pred odhodom v Hannover. Spakiral je svoj precej kričeč kovček in se odpravil v Nemčijo, toda v zadnjem trenutku je njegov prestop padel v vodo. Petar Stojanović je ostal v Mariboru še leto dni, zdaj zapušča Ljudski vrt in se seli v Zagreb, kjer je z Dinamom podpisal petletno pogodbo.

Tokrat se ni nič zapletlo, potekalo je več kot gladko. Če so se pri spodletelem odhodu v Nemčijo začele pojavljati številne teorije – ena je govorila o tem, da je Zlatko Zahović v zadnjem trenutku od Hannovra zahteval več denarja, druga, da Stojanović ni opravil zdravniškega pregleda –, je tokrat od informacije, da je Dinamo resno zagrizel za mladega slovenskega reprezentanta, ki ima vknjižene tudi že tri nastope za slovensko člansko reprezentanco, do dejanskega prestopa minilo izjemno malo časa. O zanimanju Dinama se je začelo govoriti dan, dva pred koncem prejšnjega leta, teden dni pozneje se je Petar Stojanović že fotografiral v modrem dresu skupaj s trenerjem in športnim direktorjem Dinama.

Ni jih bilo malo, ki so prestop desnega bočnega branilca pospremili zelo skeptično. Mnogi trdijo, da bi si Stojanović zaslužil prestop v močnejšo ligo od hrvaške in da bi bila zanj boljša kakšna država zahodneje od Hrvaške in Slovenije. Še posebej ker se je v zadnjem času veliko govorilo, da si želi 20-letnega Ljubljančana v svojih vrstah videti tako belgijski velikan Anderlecht kot nizozemski AZ iz Alkmaarja. A dejstvo je, da je bil Dinamo najhitrejši in najvztrajnejši, in slovenski dragulj se seli v hrvaško prestolnico, v klub, ki ima na Hrvaškem popoln monopol in ki je v preteklosti dokazal, da zna fantastično delati z mladimi nogometaši. Ne nazadnje so v zadnjih letih na Maksimirju fenomenalno trgovali s svojimi nogometaši in s prodajami svojih zvezdnikov v največje evropske klube zaslužili desetine milijonov evrov.

petar stojanovic
Drago Wernig - TAKA

Če bi želeli našteti vse milijonske prestope Dinama, bi nam zmanjkalo prostora za karkoli drugega, zato jih naštejmo le nekaj – Luka Modrić (21 milijonov evrov, Tottenham), Eduardo (13,5 milijonov evrov, Arsenal), Vedran Ćorluka (13 milijonov evrov, Manchester City), Mateo Kovačić (11 milijonov evrov, Inter), Dejan Lovren (8 milijonov evrov, Lyon), Mario Mandžukić (7 milijonov evrov, Wolfsburg). Zagrebčanom je samo šest omenjenih nogometašev prineslo vrtoglavih 73,5 milijona evrov, če bi našteli še vse druge, bi bil rezultat krepko čez 100 milijonov evrov.

EDEN NAJDRAŽJIH V ZGODOVINI
V zadnjih letih so modri iz hrvaške prestolnice začeli tudi na veliko zapravljati, na začetku letošnje sezone so postavili klubski rekord, ko so Splitu za Marka Roga odšteli pet milijonov evrov. Čeprav ni točno jasno, koliko je Dinamo Mariboru odštel za Stojanovića, je dejstvo, da je Slovenec postal eden najdražjih nakupov v zgodovini tega kluba. Le petkrat je Dinamo za prestop kakšnega nogometaša odštel več kot dva milijona evrov, vijoličasti pa naj bi za svojega dragulja po nekaterih informacijah dobili 2,1 milijona evrov in 700 tisoč evrov bonusa, če se bo Dinamo v naslednjih petih letih uvrstil v ligo prvakov, po drugih pa je Štajercem pripadlo 1,6 milijona evrov odškodnine in 20-odstotni delež ob naslednjem prestopu. To je obenem tudi eden najdražjih prestopov, ki so kadarkoli uspeli Mariborčanom. Če je točna prva različica, gre za rekordni posel pod Kalvarijo, če gre za drugo, je prestop Stojanovića nekoliko nižji.

"Vedel sem že kakšen teden, dva nazaj, da obstaja zanimanje. Vendar mi takrat niso povedali nič konkretnega. Potem sem šel na dopust, slišal sem se s svojim agentom Amirjem Ružnićem, ki mi je predstavil možnost odhoda v Dinamo, razložil mi je položaj in rekel sem mu, da potrebujem nekaj časa za razmislek. Medtem sta se kluba že dogovorila in takrat sem rekel, da če me Dinamo zares hoče, nimam kaj razmišljati. V torek sva z Amirjem odšla v Zagreb, naredil sem zdravniški pregled in podpisal petletno pogodbo," nam je v ekskluzivnem prvem pogovoru kot član aktualnih hrvaških prvakov zaupal Stojanović, ki smo ga zmotili ravno med urejanjem vse potrebne papirologije pred selitvijo v hrvaško prestolnico.

117-2-stojanovic gw
Grega Wernig

Ker ima Dinamo v svetu nogometa predvsem zaradi svojega kontroverznega prvega moža Zdravka Mamića predvsem v Sloveniji prilepljeno negativno etiketo, smo mladega slovenskega reprezentanta povprašali, ali je imel kakršnekoli zadržke pri odločitvi za odhod na Maksimir: "Ne, ni bilo zadržkov. Ko so mi prvič rekli, da obstaja zanimanje Dinama, sem bil takoj za. Seveda pa sem še zelo mlad, zato sem se pogovoril z družino, s starši. Ves čas so mi stali ob strani. Ko smo se pogovorili, smo prišli do zaključka, da je Dinamo najboljša stvar zame."

POTIHOMA SEM ŽELEL ODITI
Stojanoviću se je torej prvi prestop iz Ljudskega vrta obetal že prejšnjo zimo, leto dni pozneje mu je uspelo prestopiti, zdi se, da je mu je bilo v nasprotju z večino nogometašev o novem klubu usojeno razmišljati predvsem januarja. "Res je, na koncu se je izkazalo, da je zame januar mesec za odhod," se je zasmejal Stojanović in priznal: "Potihoma sem razmišljal, da želim oditi. Vemo pa, da se večina prestopov opravi poleti, ne pozimi. Ampak če na tvoja vrata potrka tak klub, nimaš kaj čakati."

petar stojanovic
Grega Wernig

Dinamo je torej takoj omrežil desnega bočnega branilca, morda tudi zato, ker tako Anderlecht kot AZ, ki sta se pojavljala kot njegova nova potencialna delodajalca, nista bila konkretna in mu nista predstavila podrobnega načrta. "Več o zanimanju Anderlechta in AZ-ja bi morali vprašati Amirja. Pove mi samo za ponudbe, ki so konkretne. Že od začetka sva dogovorjena, da je boljše, da mi, dokler ne pride do konkretnega povpraševanja, ne govori samo o zanimanju klubov. Zato sem vedel samo za ponudbo Dinama," je o drugih snubcih iskreno spregovoril Stojanović.

NOBENEGA STRAHU ZARADI HANNOVRA ... 
Kot rečeno, je Ljubljančanu prejšnjo zimo propadel sanjski prestop v Hannover, in kakršenkoli je že bil razlog, je dejstvo, da razblinjene sanje v zadnjem trenutku za tako mladega igralca, kot je Stojanović, pomenijo veliko psihološko breme. Tudi pri zdaj že nekdanjem članu Maribora je bilo vidno, da je propadli prestop v Nemčijo na njem pustil določene posledice, Stojanovićeva forma v spomladanskem delu prejšnje sezone ni bila prava. Toda kot pravijo modreci, čas celi vse rane, in tako je bilo tudi pri Stojanoviću, ki se je v novi sezoni sicer najprej ubadal s poškodbo, po vrnitvi pa je znova zablestel v polnem sijaju. S svojimi prodori je delal nemir na desni strani mariborskega napada, njegovi odlični predložki so v prvoligaških tekmah petkrat našli pravega naslovnika, ki jih je znal spremeniti v zadetek, Stojanović pa je dosegel tudi gol, tistega fantastičnega na drugem večnem derbiju v letošnji sezoni v Stožicah.

Sicer je potem na taisti tekmi vse skupaj pokvaril z neumnim rdečim kartonom, toda že z akcijo za zadetek je opozoril nase in dokazal, da gre za fantastičnega talenta. "Bil sem popolnoma miren. Ko sem šel v Zagreb, sem imel dober občutek, verjel sem, da se bo vse lepo zaključilo. Ko sem prišel tja, so me lepo sprejeli. Ne, res me ni bilo strah ničesar," je Stojanović odgovoril na vprašanje, ali je obstajala kakšna bojazen, da se bo ponovila zgodba iz Nemčije, nato pa se je simpatični branilec razgovoril tudi o tem, zakaj se je sploh odločil za odhod na Hrvaško: "Vemo, da gre za velik klub. Da dobro delajo z mladimi igralci, da igrajo ves čas v Evropi, v ligi prvakov. Na Hrvaškem prevladujejo in vse to me je pritegnilo. Vem, da je konkurenca huda, kar je zame dobro, kajti le tako lahko napredujem. Pričakujem, da bom nadaljeval svoje delo, tako kot v Mariboru. Da bom dobil priložnost za igranje, da bom pokazal svoje igre, da bom pomagal Dinamu do naslova državnega in pokalnega prvaka ter da se bom z njim uvrstil v ligo prvakov. Poskušal se bom dokazati. Mislim, da je Dinamo edini pravi korak zame, da lahko napredujem."

stojanovic gw

Dvajsetletni nogometaš ni pozabil omeniti številnih fantastičnih prestopov nekdanjih biserov Dinama v odlične evropske klube. In hkrati priznati, da nekaj takšnega načrtuje tudi sam: "Vemo, koliko igralcev je Dinamo prodal v preteklem obdobju in v kakšnih klubih ti zdaj igrajo. Pri njih so se odlično razvijali in seveda me je tudi to pritegnilo, da pridem v Zagreb. Seveda je moj cilj še napredovati, naredil sem korak naprej, zdaj je treba pokazati dobre igre v Dinamu in potem poiskati naslednji izziv še stopničko višje."

... NITI ZARADI KORENIN ALI DRŽAVLJANSTVA
Dinamo sicer velja za klub, v katerem slovenski nogometaši niso pustili najboljšega vtisa. To je zagotovo dodaten pritisk za Stojanovića, oteževalno okoliščino bi lahko zanj predstavljalo tudi dejstvo, da je Slovenec, kar samodejno pomeni, da bo v primeru slabših rezultatov Zagrebčanov zagotovo prav on pod posebnim drobnogledom pri navijačih. "O tem še nisem razmišljal, niti nočem razmišljati. Dal bom vse od sebe, kolikor bom v tistem trenutku pač lahko. Upam, da bom pokazal dobre igre, tako kot v Mariboru, in mislim, da glede tega ne bo nikakršnih težav. Če pride kakšna tekma, pa upam, da zaradi tega, ker sem Slovenec, ne bom imel težav, pravzaprav sem prepričan, da jih ne bom imel," se s tem ne obremenjuje Stojanović.

Kaj pa z dejstvom, da je srbskega rodu, kar na Hrvaškem ni nepomembno? "Moramo vedeti, da sem rojen v Sloveniji, da sem član slovenske reprezentance, zato o tem sploh ne razmišljam. Hrvaška je dokaj blizu, večkrat sem tam dopustoval na morju, nikoli nisem imel nikakršnih težav in jih niti ne pričakujem."

stojanovic gw
Grega Wernig

Največjima slovenskima kluboma je torej v manj kot mesecu dni uspel po en velikanski posel, s katerima sta tako Olimpija kot Maribor presegla rekord. To seveda pomeni, da je slovenska liga vedno kakovostnejša in tudi vedno bolj cenjena pri tujih klubih. "Lahko smo veseli, da ima Slovenija tako dobre mlade igralce in da so se začeli dogajati takšni prestopi. Upam, da se bo takšen trend tudi nadaljeval, da bo vsako leto kakšnemu mlademu nogometašu uspel odmeven prestop. Vsekakor se je dokazalo, da je slovenska liga na zavidanja vredni ravni," se s tem strinja tudi Stojanović.

UPAM, DA BOM LAHKO PRIŠEL NAVIJAT NA DERBI
Za konec smo seveda Stojanovića povprašali tudi o tem, koliko se bo njegov odhod poznal njegovi zdaj že nekdanji ekipi, Mariboru. Ne nazadnje je bil Ljubljančan eden najpomembnejših mož v četi Krunoslava Jurčića, njegova zamenjava Matej Palčič pa je šele prišel v klub in v dresu Maribora sploh še ni zaigral.

"Verjamem v uspeh Maribora. Imamo zares dobrega trenerja, ki se zelo bori za ekipo. Delamo kakovostno, mislim pa, da je Palčič odličen nogometaš in da je prava zamenjava zame. Stoodstotno sem prepričan, da bo svojo priložnost odlično izkoristil in da bomo na koncu prvaki," je brezskrben Stojanović, ki se je posebej zahvalil tudi Jurčiću: "Pred prestopom se nisva pogovarjala, sva se pa danes (včeraj, op. p.). Lahko se mu zahvalim za dobre besede, ki jih je zame zastavil pri Dinamu. Iz srca se mu zahvaljujem za vse, kar je naredil zame, žal mi je, da se poslavljam. Predvsem od Maribora, ampak tudi od njega, kajti name je naredil res dober vtis. Je odličen trener."

Stojanović ni pozabil omeniti niti dejstva, da je Zagreb izjemno blizu tako njegovemu rodnemu kraju Ljubljani kot njegovemu donedavnemu domu Mariboru, kar ga zelo veseli, čisto za konec pa se je še enkrat globoko poklonil klubu, ki mu je kot prvi ponudil priložnost v članskem nogometu, in klubu, pri katerem je še vedno najmlajši debitant v zgodovini (Darko Milanič mu je ponudil priložnost na tekmi s Celjem, ko je bil Stojanović star 16 let, 5 mesecev in 18 dni): "Res je, da sem Ljubljančan, a moje srce bo zmeraj vijoličasto. Upam, da si bom lahko prišel ogledat še kakšen derbi, da bom lahko navijal za Maribor in da se bomo vsi skupaj veselili naslova prvaka."

Članki iz rubrike