oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Metod Grkman
Metod Grkman
0 27.03.2015 12:47:23

Prekletstvo remija, stožiška trinajstica

Nikola Miljković
Beg v zgodovino ne ponuja ravno optimizma za tekmo proti San Marinu, kjer so tri točke vknjižene že vnaprej. Vsi prisegamo, da bo Slovenija danes rekordni niz tekem brez neodločenega niza podaljšala na 25. Sicer nam je statistika dosedanjih tekem v Stožicah vse prej kot v ponos.

Ne moremo mimo nekdaj tako rekoč skoraj dobesedno neosvojljive bežigrajske trdnjave, ko prečesamo dosedanji izkupiček tekem v Stožicah in ga primerjamo z vsemi prejšnjimi v prestolnici. Statistika tekem v Ljubljani od otvoritve Stožic avgusta 2010 proti Avstraliji je porazna, kajti na dosedanjih dvanajstih tekmah smo zmagali le štirikrat, izgubili pa kar sedemkrat, edini neodločen izid beležimo s prijateljske tekme z Belgijo. V kvalifikacijah smo na šestih tekmah zmagali le dvakrat (Ferski otoki in Albanija).

nog-slo 7526 dw
Drago Wernig - TAKA

Danes bo v Stožicah trinajsta tekma in hkrati sedma kvalifikacijska ter peta pod vodstvom Srečka Katanca. Za aktualnega selektorja, za katerim je z le dvema zmagama na osmih tekmah milo rečeno slabo leto 2014, bo to peta tekma v Stožicah. Ob omenjeni tekmi z Albanijo smo pod njegovim vodstvom kar trikrat izgubili: BiH, Islandija in Kolumbija.

NEVERJETNO
San Marino je idealen tekmec za popravljanje statistike, kajti na kvalifikacijskih tekmah proti nikomur nimamo boljšega izkupička (primerljiv je še Luksemburg, ki smo ga štirikrat premagali), v absolutnem smislu ga prekaša zgolj Oman.

Po drugi strani zgodovina današnjega dne ponuja ravno tisto, na kar čakamo že skoraj tri leta, saj so od zadnjega remija minilo že skoraj tri leta (1:1 na prijateljski tekmi z Grčijo v Avstriji), od zadnjega neodločenega izida na kvalifikacijski tekmi bodo v nedeljo minila štiri leta (Severna Irska v Belfastu). Verjeli ali ne, toda dejstvo je, da bo jutri že šest let od tega, ko smo odigrali zadnjo domačo kvalifikacijsko tekmo, ki se je končala brez zmagovalca (s Češko v Mariboru v okviru kvalifikacij za SP 2010).

selektorji uspešnost

Naša reprezentanca je pod vodstvom Srečka Katanca na zadnjih desetih tekmah zmagala zgolj trikrat in sedemkrat izgubila (razlika v golih 5:12).

Večina vseh omenjenih tekem se je končala brez golov, tako kot tudi dve od treh, ki so bile doslej odigrane ravno na današnji dan. Obe sta bili prijateljski v gosteh - Poljska leta 1996 in Hrvaška leta 2002 - ravno vmes pa je bila še tekma z Gruzijo v okviru kvalifikacij za Euro 2000, ki se je gotovo zelo dobro spomni tudi Katanec. V Tbilisiju leta 1999 je bilo kajpak neodločeno, a 1:1.

slovenija reprezentanca 2
Arsen Perić

SKRATKA, ČE BI IMEL HUDIČ MLADE, BI PRISEGLI, DA BO DANES 0:0
Za nameček v reprezentanci danes ni dveh, ki sta v Stožicah poskrbela za deset od dosedanjih šestnajstih golov Slovenije: Tim Matavž jih je dosegel šest, Zlatko Dedič štiri. Milivoje Novaković je na tej lestvici z dvema goloma (enkrat z bele točke) na tretjem mestu, preostali strelci pa so bili Zlatan Ljubijankić, Boštjan Cesar, Andraž Kirm in Kevin Kampl.

282 MINUT BREZ PREJETEGA GOLA
Za konec bomo kajpak obrnili ploščo. Ob dejstvu, da se je zadnjih osemnajst kvalifikacijskih tekem naše izbrane vrste vedno končalo z zmagovalcem ene ali druge ekipe (polovični izkupiček), smo na zadnjih treh domačih tovrstnih tekmah vedno zmagali brez prejetega gola: Albanija 1:0, Norveška 3:0 in Švica 1:0. Dve od teh tekem sta bili resda v Mariboru, toda slovenska mreža se doma v kvalifikacijah ni zatresla že 282 minut.

katanec uspešnost

KATANEC PRI +3
Katanec je novembra proti Kolumbiji na svoji 65. tekmi na klopi Slovenije zabeležil 23. poraz, njegov skupni izkupiček je 26 zmag in 23 porazov ob 16 neodločenih izidih, gol razlika je 84:81.

Bilanca aktualnega selektorja se je potem, ko je bila proti Švici ob zaključku kvalifikacij za SP 2014 prekinjena serija štirih zaporednih kvalifikacijskih zmag (izenačen rekord), dodobra poslabšala, kajti na zadnjih desetih tekmah ima izkupiček treh zmag in sedmih porazov ob razliki v golih 5:12.

Vendar ima Katanec med vsemi selektorji še vedno najboljši koeficient uspešnosti (razmerje med številom osvojenih točk in odigranih tekem). Za primerjavo: razmerje med zmagami in porazi Matjaža Keka je izenačeno: 20 proti 20.

Članki iz rubrike