oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Andrej Miljković
Andrej Miljković
0 27.03.2015 10:39:42

Pred San Marinom: Saj veste, kako in kaj

Arsen Perić
Osnovne podatke zagotovo poznate; slovenska izbrana vrsta se bo v okviru kvalifikacij za evropsko prvenstvo nocoj v ljubljanskih Stožicah pomerila z reprezentanco San Marina. Ob tem ste zagotovo prepričani, da poznate tudi zmagovalca srečanja v okviru petega kroga naše skupine. Brez skrbi, tako smo prepričani tudi mi, pa čeprav je nogomet šport, v katerem tako razmišljanje pogosto ni dopustno nikomur.

Ko gre za izbrano vrsto najstarejše republike na svetu, ki je po vseh kriterijih najslabša reprezentančna ekipa stare celine, se zakonitosti nekoliko spremenijo. Kar velja za vse druge vključno z Andoro, Liechtensteinom in Malto, za San Marino preprosto ne more veljati. Vsaj z navijaškega, a tudi medijskega zornega kota.

poligon slo-sm

Ustvarjanje kakršnekoli negotovosti je preprosto nemogoče, bila bi groteskno umetna in tudi tokrat smo se ji izognili v širokem loku. Celo če bi šlo za člana prej naštete žepne trojice, bi lahko na tem mestu razpravljali o takih ali drugačnih možnostih spodrsljaja, ki so se vendarle dogajali tudi kar spodobnim evropskim zasedbam.

Slovenski selektor Srečko Katanec pogosto namiguje na poraz z Andoro, ki ga je doživel na klopi izbrane vrste Makedonije, zgodovina pa ponuja še kar nekaj podobnih (ali celo še bolj presenetljivih) dogodkov, ki pozivajo k previdnosti. Za San Marino to ne velja, preprosto ne more veljati. Res je sicer, da so nogometaši iz državice na Apeninskem polotoku nedavnega novembra šokirali nogometni svet z remijem proti Estoniji, toda pri svojem vztrajamo kljub temu.

transfermarkt slo-sm


SKUPINA E

• 1. krog
Estonija – Slovenija 1:0 (0:0)
Purje (86)
San Marino – Litva 0:2 (0:2)
Matulevičius (5), Novikovas (36)
Švica – Anglija 0:2 (0:0)
Welbeck (58, 90)

• 2. krog
Anglija – San Marino 5:0 (2:0)
Jagielka (25), Rooney (43-11m), Welbeck (49), Townsend (72), Della Valle (78-ag)
Litva – Estonija 1:0 (0:0)
Mikoliunas (76)
Slovenija – Švica 1:0 (0:0)
Novaković (79-11m)

• 3. krog
Estonija – Anglija 0:1 (0:0)
Rooney (74)
Litva – Slovenija 0:2 (0:2)
Novaković (33, 37)
San Marino – Švica 0:4 (0:3)
Seferović (10, 23), Džemaili (30), Shaqiri (79)

• 4. krog
Anglija – Slovenija 3:1 (0:0)
Rooney (59-11m), Welbeck (66, 72); Henderson (58-ag)
San Marino – Estonija 0:0
Švica – Litva 4:0 (0:0)
Arlauskis (66-ag), Schär (68), Shaqiri (80, 90)

• 5. krog
danes ob 20.45
Anglija – Litva
Slovenija – San Marino
Švica – Estonija

To bi moral biti njihov skrajni domet, še ta je imel zgodovinsko epske razsežnosti in celo take uspehe proti tako skromnim nasprotnikom Sanmarinci dosegajo na vsako četrto prestopno leto. Oziroma v vsakih osmih kvalifikacijah, kakorkoli pač hočete. In Estonija je izjemno skromna reprezentanca, to smo razčistili in k tej neobstoječi dilemi se ne bomo vračali. Slovenija pa ni, je daleč od tega. Slovenija že vrsto let spada med izbrane vrste, od katerih nogometni krogi zmage nad San Marinom pričakujejo približno tako, kot vsako jutro pričakujejo prihod dnevne svetlobe. So nekaj samoumevnega in tako je seveda tudi danes.

Slovenija je toliko boljša od San Marina, da to srečanje v medijskem kontekstu nima zgodbe, kaj šele da bi imelo dramo. Naši nogometaši igrajo v svetu, ki je od sveta sanmarinskih amaterjev oddaljen tako zelo, da se lahko ukvarjamo zgolj s to zanimivostjo, nikakor pa ne z resnimi elementi tekmovalne napetosti. Slovenija bo premagala San Marino. Drugačnega scenarija si ne moremo predstavljati in si ga tudi ne bomo. O tem, kaj bi se zgodilo, če bi se naš pogled izkazal za zmotnega, sploh ne bomo razmišljali.

Lestvica 
1. Anglija 4 4 0 0 11:1 12
2. Slovenija 4 2 0 2 4:4 6
3. Švica 4 2 0 2 8:3 6
4. Litva 4 2 0 2 3:6 6
5. Estonija 4 1 1 2 1:2 4
6. San Marino 4 0 1 3 0:11 1

Je pa, da ne bo pomote, vsekakor prav, da o tem razmišljajo selektor in soigralci. Katanec se je opekel z Andoro, v svojem življenjepisu ima tudi sloviti slovenski remi na Ferskih otokih in saj veste, kaj modri ljudje pravijo za tistega, ki ga je v življenju pičila kača. Kaj šele za tistega, ki ga je pičila dvakrat. Čeprav San Marino vsekakor je nič drugega kot zvita vrv, je strah že po tej logiki razumljiv. Hkrati pa selektor ni in ne sme biti ne navijač ne medij, njegovo razmišljanje mora celo pred San Marinom biti drugačno. Predvsem v javnih nastopih, nekaj zadržkov pa mora obstajati tudi v mislih daleč stran od naših oči in ušes. Enako velja za nogometaše. "Vse je jasno, kar zadeva vrednost slovenske reprezentance v primerjavi z vrednostjo sanmarinske. Toda lahko ste prepričani, da se San Marino ne bo premagal sam," nam je že pred časom dejal desni bočni branilec slovenske izbrane vrste Mišo Brečko in z vidika igralcev vsekakor zadel žebljico na glavico.

medsebojne slo-sm

Spremenjen prometni režim v Stožicah

Danes bo na Vojkovi cesti v bližini ŠRC Stožice med 18.45 in 23.30 uro veljala posebna prometna ureditev. Ob 18.45 se bo na delu Vojkove ceste od križišča z Baragovo ulico do južne servisne ceste (ob severni obvoznici) uredil enosmerni prometni režim v smeri severne obvoznice. Spremenjena prometna ureditev bo veljala predvidoma do 23.30 ure.

Linije mestnega prometa

• Linija št. 20 bo obratovala po spremenjeni trasi: Vojkova cesta, obračališče, Štukljeva (severna servisna cesta), Dunajska cesta, Baragova ulica, Vojkova cesta (redna trasa).
• Linija št. 13 bo obratovala nespremenjeno,
• 20 minut po tekmi bodo odpeljali zadnji avtobusi do vseh končnih postaj.
• LPP obvešča vse uporabnike, da so vožnje ob predložitvi vstopnice tri ure pred in tri ure po tekmi brezplačne.
• Med parkirišči bo urejena krožna linija : Vojkova, servisna cesta, del krožišča Tomačevo, mali rondo pri ŠRC, Štajerska cesta, Kranjčeva ulica, Tomačevska cesta, parkirišče Nove Žale (obračališče).

Parkiranje

Parkiranje v garažni hiši bo dovoljeno le za vozila z dovolilnicami. Za gledalce bo parkiranje možno na naslednjih parkiriščih: Kranjčeva, Pop TV, Žale, Nove Žale, ekonomska fakulteta, FDV, parkirne hiše WTC, Modri kvadrat, parkirišča MOL (brezplačno parkiranje 2 uri pred prireditvijo in 1 uro po prireditvi).

Navijaška cona

Od 17.30 do 19.30 pred stadionom Stožice.

Tako kot jo je pred nekaj dnevi v pogovoru z nami zadel kapetan reprezentance Boštjan Cesar, ko je razmišljal na drugačen, a vendar zelo podoben način: "Seveda moramo osvojiti tri točke. Toda resnično zagotovljene bodo le v primeru, da bomo opravili priprave in odigrali tekmo v popolni neodvisnosti od tega, kdo je naš nasprotnik."

Naj to priznajo ali ne, pa tudi nogometaši in njihov šef zelo dobro vedo, kdo bo premagal San Marino in da jim bo to dejansko uspelo. Pri čemer se zagotovo ukvarjajo tudi z zadevami, ki bodo ne glede na nujnost in primarnost treh točk na tej tekmi še kako pomembne. Splošen vtis vsekakor šteje, o tem ni nobenega dvoma.

Šteje uigravanje mehanizmov, kot da bi šlo za najresnejšega med vsemi treningi. Štejejo preverjanje in utrditev starih rešitev ter spogledovanje z novimi in morda celo njihovo iskanje. Šteje vračanje Josipa Iličića in njegov prispevek k zanesljivi zmagi. Šteje tekmovalna reprezentančna kilometrina nogometašev, ki bi v nadaljevanju srečanja utegnili dobiti več priložnosti kot običajno.

Pri tem nam najprej na misel pride Robert Berić, ki bi svojo izjemno klubsko strelsko formo lahko prenesel v okolje izbrane vrste. Vsekakor pa šteje tudi celotna predstava proti reprezentanci, ki predstavlja nekakšen nenevaren test igre, kakršno bo naša izbrana vrsta še kako potrebovala tudi na dveh ključnih jesenskih tekmah. Potem ko bomo junija proti Angliji govorili o nečem povsem drugačnem, se bosta podobno kot San Marino tudi Estonija in Litva postavili v obrambo, le da bo šlo tedaj za močnejši moštvi, proti katerima bo spodrsljaj vsekakor realno mogoč. Izrazito dober nocojšnji nastop bi bil v tem pogledu odličen obet in zelo dobra naložba.

Članki iz rubrike