sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

STA
STA
0 06.07.2016 16:15:48

Domjanova z državnim rekordom v finale EP, v finalu tudi Černjulova

Veronika Domjan
Grega Wernig
Dvajsetletna Veronika Domjan iz Zavrča se je prvi dan evropskega prvenstva v atletiki v Amsterdamu uvrstila v finale meta diska; v kvalifikacijah je imela deveti izid in je z 60,11 m izboljšala svoj prejšnji državni rekord, 59,55 m, ki ga je postavila na slovenskem pokalu 4. junija v Novi Gorici. Obenem je le za 89 cm zgrešila olimpijsko normo.

Maruša Černjul se je uvrstila v finale skoka v višino; v kvalifikacijah je imela 12. izid (1,89 m). Maja Mihalinec se je z najboljšim časom prvega kroga na 200 m (23,01) uvrstila v polfinale, kar je s 13. izidom uspelo tudi Sabini Veit (23,47) in na 100 m ovire Marini Tomič. Slednja je imela 11. čas prvega kroga na visokih ovirah (13,18) in bo v polfinalu ponovno tekla v četrtek, ko bo tudi finale skoka v višino.

Polfinale na 200 m bo danes ob 17.30, ko se bo Mihalinčevi, ki je tekla osebni rekord, in Veitovi, pridružilo še osem najhitrejših v sezoni, ki so lahko kvalifikacije izpustile. Izmed slovenskih predstavnikov je v kvalifikacijah nastop doslej končala le slovenska rekorderka v metu kladiva Barbara Špiler, ki je bila 20. (65,56 m).

Ob 17.05 se bodo začele kvalifikacije v metu kopja. Za Matijo Kranjca in ostale bo avtomatična kvalifikacijska norma 81,50 m. V skoku s palico se bo ob 17.50 za finale potegoval tudi 22-letni Robert Renner, kot zadnja Slovenka pa bo danes ob 18.40 v skoku v daljino začela tekmovati debitantka na velikih članskih tekmovanjih Neja Filipič.

Domjanova, lanska evropska mladinska podprvakinja, je zelo sabo začela tekmovanje, saj v prvi seriji nji presegla niti 50 m (49,21 m), v drugi pa je imela neveljaven poskus in je bila povsem na repu med 26 tekmovalkami. Ko je že kazalo, da ji bo na prvi veliki članski tekmi spodletelo, pa je kljub mladosti v edinem preostalem kvalifikacijskem poskusu kot prva Slovenka v metu diska presegla 60 m in krepko tudi kvalifikacijsko normo (58 m) za finale.

Nekaj ur pred tem se je v finale uvrstile že Černjulova, ki je tudi slabše začela, na koncu pa se prebila v finale. Štiriindvajsetletna Celjanka je izpustila začetno višino 1,70 m in nato šele v drugem poskusu zmogla 1,75 m. Tedaj je bila na začelju, nato pa je v prvih poskusih zmogla 1,80 in 1,85 m ter v drugem 1,89 m, kar jo je popeljalo na 12. mesto, zadnje, ki je še vodilo v finale. Dve tekmovalki sta bili za njo in sta, tako kot ostale, ki so bile na mestih za finale, nadaljevali na 1,92 m, obe pa sta, tako kot Černjulova, letvico po trikrat podrli in Černjulova se je tako kot Domjanova že na svoji prvi veliki članski tekmi prebila v finale.



"Začela sem slabo, nisem bila pripravljena na prvi skok, ker so nas slabo obveščali, kdaj smo na vrsti, vendar sem na koncu zadovoljna, ker sem se pobrala. Vesela sem tega, ne pa poprav na posameznih višinah, ki bi mi lahko onemogočile finale. Po koncu nisem bila povsem gotova, ali sem 13. ali 12. Čakali smo nato, kako se je razvil kvalifikacijski boj na sosednji blazini in sem bila vesela, ko sem izvedela, da sem 12. in s tem zadnja finalistka. V finalu želim skočiti okrog osebnega rekorda, z uvrstitvami pa se ne obremenjujem," je povedala Černjulova, ki je 18. junija na slovenskem prvenstvu v Celju z 1,93 metra izpolnila normo za olimpijske igre v Riu de Janeiru. Po tem tekmovanju se bo vrnila v ZDA na magistrski študij prehrane in zdravja in bo tudi asistentka profesorja na univerzi Nebraska v Lincolnu. Njen trener na univerzi je Dusty Jonas, ki je leta 2008 nastopil na OI v Pekingu, v Sloveniji pa nad njeno vadbo bdi Hrvoje Fižuleto.

Obe tekačici na pol stadionskega kroga sta bili uspešni. "V cilju sploh nisem videla izida, vesela sem bila, da sem se tako zlahka uvrstila naprej. Načrtovala sem s trenerjem, da prvih 70 m tečem na vso moč in če bom v dobrem položaju, lahko zadnji del opravim sproščeno. Tako je tudi bilo, celo iztekla sem se v cilj in sem prihranila dovolj moči za polfinale, kjer bo osem deklet prišlo na start spočitih. Glede na prikazano lahko danes prvič tečem pod 23 sekundami," je pojasnila Mihalinčeva, Veitova pa je menila: "S tekom nisem zadovoljna, ponovno na veliki tekmi pa sem dobila slabo, drugo progo. V polfinalu si želim bolje izpeljati zavoj."

Triintridesetletna Tomičeva se je kot druga po času uvrstila v nadaljevanje EP, po nastopu pa je povedala: "Danes mi je tek uspel, že na ogrevanju je bilo tako. Tek sem opravila sproščeno, uspelo se mi je zbrati in nisem naredila večje napake. Dodati moram še malo samozavesti in ponoviti kvalifikacijski tek."

Spodletelo je le Špilerjevi v metu kladiva. Varovanka najboljšega slovenskega atlet doslej Primoža Kozmusa je imela najboljši poskus v uvodni seriji, po neveljavnem metu pa je v tretji seriji vrgla le 61,82 m, kar je skoraj deset metrov manj od njenega državnega rekorda iz leta 2012.

"Tehnično vso sezono nisem dobra, z glavo pa sem bila danes pri stvari. V drugi seriji, ko sem skušala izboljšati izid, sem naredila napako, kot že vso sezono, ko kladivo preveč povlečem k sebi. V zadnji seriji sem hotela malo bolj stabilno vreči, vendar mi ni uspelo. Zame sezona še ni končana, čeprav nisem dosegla olimpijske norme, ker ne želim zaključiti leta s tako daljavo. Pred EP sem sicer že vrgla prek 68 m, vendar je potrebno imeti stabilne mete na teh daljavah, da lahko ponovitev tekih izidov dosežeš tudi na velikih tekmah," je pojasnila Špilerjeva.

Članki iz rubrike