komet, španija, ESA Svet24.si

Video: Španci in Portugalci osupnili, na nebu ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA
STA
0 16.08.2016 08:31:11

Slovenki brez finala, Poljakinja do naslova s svetovnim rekordom

Sabina Veit
Arhiv Svet24
Poljakinja Anita Wlodarczyk je z 82,29 metra postavila nov svetovni rekord v metu kladiva in s tem osvojila zlato kolajno na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Prva mesta so osvojili še na 3000 metrov z zaprekami 19-letna Ruth Jebet iz Bahrajna (8:59,75), ki je za las zgrešila svetovni rekord, Kenijec David Lekuta Rudisha, ki je ubranil naslov na 800 m, Bahamčanka Shaunae Miller v teku na 400 m, Brazilec Thiago Braz da Silva pa presenetljivo v skoku s palico.

Enaintridesetletna Anita Wlodarczyk je bila sicer prva ženska, ki je kladivo zalučala dlje od 80 metrov. To ji je uspelo 1. avgusta lani, ko je vrgla 81,08 metra in s tem postavila svetovni rekord. Nato je daljavo 80 metrov znova presegla še isto leto na svetovnem prvenstvu na Kitajskem. Na olimpijadi v Londonu leta 2012 je bila Wlodarczykova srebrna, na tekmovanjih pa v spomin preminuli metalki kladiva Kamili Skolimowski uporablja del njene opreme. V Riu je srebro osvojila Kitajka Zhang Wenxiu, bron pa Britanka Sophie Hitchon.

Devetnajstletna Ruth Jebet, po rodu iz Kenije, je v boju za zlato na 3000 metrov z zaprekami ugnala Kenijko Hyvin Kiyeng Jepkemoi, bron pa je osvojila Američanka Emmi Coburn. Jebetovi, svetovni mladinski prvakinji izpred dveh let, se je olimpijski in svetovni rekord izmuznil za slabo sekundo, še vedno ga drži Rusinja Gulnara Galkina-Samitova z olimpijskih iger v Pekingu leta 2008 (8:58,81).

Svetovna podprvakinja Shaunae Miller je v teku na stadionski krog dolgo vodila in se nato v želji po zmagi dobesedno vrgla v cilj (49,44). S tem je za sedem stotinki prehitela Američanko Allyson Felix (49,51), ki se ji je nevarno približevala v zadnjih metrih, ter se ji oddolžila za lanski poraz na svetovnem prvenstvu v Pekingu. Felixovi kljub dobremu zaključku ni uspelo, da bi kot prva atletinja v zgodovini osvojila peto zlato olimpijko medaljo, je pa še osmič stopila na zmagovalne stopničke OI. Bron si je tokrat pritekla Jamajčanka Shericka Jackson (49,85).

Rudisha je kot prvi na 800 m po 52 letih osvojil naslov na dveh zaporednih OI. Aktualni svetovni prvak je s 1:42,15 sekunde ugnal Alžirca Taoufika Makhloufija (1:42,61), zlat na OI 2012 v Londonu na 1500 m, tretji pa je bil Američan Clayton Murphy (1:42,93). Francoz Pierre-Ambroise Bosse je bil v ciljni ravnini še tretji, v zaključku pa je povsem popustil in končal na četrtem mestu (1:43,41). Kenijec Alfred Kipketer, svetovno prvak leta 2014 do 20 let, ki je narekoval silovit ritem v prvem krogu in s tem pomagal Rudishi, je bil sedmi.


Da Silva je z olimpijskim rekordom, 6,03 m, je ugnal branilca naslova in svetovnega rekorderja Renauda Lavillenieja (5,98 m), bron pa je osvojil Američan Sam Kendricks (5,85 m), letošnji svetovni dvoranski podprvak. Dvaindvajsetletni da Silva je pred domačimi navijači navdušeno proslavil svoje prvo odličje na velikih članskih tekmovanjih; leta 2012 je v Barceloni postal mladinski svetovni prvak.

Na drugem mestu je bil vse do samega zaključka, tudi ko je v drugem poskusu preskočil 5,93 m, na višini 5,98 m pa ni skakal. Ko je v drugem poskusu preskočil 6,03 m, je prevzel vodstvo, saj je letvico na tej višini Lavillenie dvakrat podrl in si nato zadnji poskus v lovu na zlato pustil za 6,08 m. Tu je bil daleč od uspeha in je letvico zrušil z nogo.

Francoz je vse prejšnje višine, na katerih je skakal, od 5,75 m do 5,98 m, zmogel v prvih poskusih. Da Silva ni bil tako uspešen, do zlata pa je prišel z novim osebnim rekordom, ki ga je popravil za deset centimetrov. Svetovni prvak Kanadčan Shawnacy Barber je bil šele 10. (5,50 m).

Večerni del tekmovanja je motil močan dež, zaradi katerega so med drugim skoraj uro pozneje začeli finale skoka s palico, vsaj za nekaj časa pa so morali premakniti začetke tudi drugih disciplin. Nekaj predtekov na visokih ovirah so s tistimi, ki se v nalivu niso uvrstili v nadaljevanje, celo ponovili, tri izide skoka s palico pa so črtali. Prav ta disciplina je delala nove težave, saj ni delovalo dvižna naprava za stojalo letvice. Skok s palico se je tako zavlekel po polnoči po lokalnem času.

Dopoldne, ko sta nastopili tudi slovenski sprinterki, je bilo vreme veliko lepše. Maja Mihalinec je dosegla 48. čas v prvem krogu kvalifikacij na 200 m (23,38), Sabina Veit pa je dosegla 62. čas (23,75) med 72 nastopajočimi.

"Startala sem na osebni rekord, a žal mi ni uspelo. Začela sem dobro, potem pa mi je na zadnjih 50 metrih kar odrezalo noge in jih nisem več mogla nadzirati. Ne vem točno, kaj se je zgodilo, tudi ne vem, kaj reči. Preprosto sem se v teku nagnila preveč naprej, saj sem morda želela preveč. Na ogrevanju sem imela malo prazne noge, malo utrujene, kar ni logično, ker smo v teh dneh veliko počivali. Ko smo prišli na start, sem bila povsem prazna, poskusila sem se motivirati, a ni šlo," je po tekmi dejala Maja Mihalinec. Veitova je priznala, da je bil polfinale zanjo danes zame nedosegljiv, napovedala pa je, da bo počasi zaključila svojo kariero.

Značke: veith, mihalinec

Članki iz rubrike