stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
1 11.08.2023 22:45:12

Izjemno, Janja! Poglejte, kaj je danes uspelo naši šampionki! Kapo dol!

Profimedia
Janja Garnbret je z dvema zlatima in srebrno kolajno absolutna zmagovalka svetovnega prvenstva v športnem plezanju. Za konec prvenstva je zmagala še v kombinaciji balvanov in težavnosti. To je bila deseta kolajna na SP za 24-letno Korošico, osma zlata, za nameček pa je osvojila še vozovnico za nastop na olimpijskih igrah v Parizu.

Garnbret je v PostFinance Areni v Bernu osvojila vse tisto, po kar je prišla v sončno in toplo Švico. Najbolj pomembna nagrada za vse dosežke in odlične nastope je osvojena olimpijska kvota.

Najboljši slovenski športni plezalki je tako kot pred štirimi leti na SP v Hachiojiju kot zmagovalki samostojne olimpijske discipline kot prvi pripadla tudi vstopnica za olimpijski nastop.

Garnbret je daleč najuspešnejša tekmovalka v karavani na SP. Kot rekorderka po številu zlatih kolajn je že prišla na letošnje SP, na katerem je kar krepko izboljšala in popravila svoj lastni mejnik.

Korošica je na svetovnem prvenstvu v Bernu povedla po balvanih, prvem delu večernega finala olimpijske kombinacije.

Garnbret se je pred številnimi navijači, ki so se zbrali na večernem spektaklu v PostFinance Areni, že na prvem balvanu prikazala v najlepši luči. Hitropotezno je v prvem poskusu rešila prvi balvan ter se zavihtela na vrh za prvih 25 točk od 100 možnih v prvi rundi današnjega finala.



Drugi balvanski "sudoku" je Garnbret skorajda rešila v prvem poskusu, vrh ji je dobesedno spolzel iz rok. V drugo ga je vendarle zadržala, dodatni poskus jo je stal 0,1 točke, po dveh balvanih je imela izkupiček 49,9 točke.

Tretji balvan je znova rešila v prvo, s 74,9 točke je prevzela tudi vodstvo. Četrti balvan je bil zahtevnejši, obe coni v smeri je zmogla v prvo, štirikrat pa je poskusila osvojiti vrh in štirikrat ji ni uspelo zadržati vrha.

Pred težavnostnim delom kombinacije je imela največ točk, 84,9 od 100 možnih. Edina v finalu je osvojila tri balvanske smeri. Američanka Brooke Raboutou na drugem mestu je zaostajala 15 točk.

Današnji finale je bil odločilni del letošnjega prvenstva za ženske. V finalu se je merilo najboljših osem, finalistke so se merile na štirih balvanskih in eni težavnostni smeri. Zmagala je tista, ki je zbrala največ točk. Na voljo jih je bilo 200.

Garnbret jih je zbrala 177. V težavnosti ni osvojila vrha smeri. Zmagala je z višino 49+, kar pa je povsem zadoščalo za nov zlati dosežek, le Japonka Ai Mori je bila za gib boljša (50+). Mori, ki je bila na balvanih šesta, je sicer dobila težavnostno rundo, s seštevkom 140,6 točke je osvojila bron. Srebro je pripadlo Avstrijki Jessici Pilz (157,1 točk), ki je bila tretja na balvanih in četrta po težavnosti.

Članki iz rubrike