stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

ou
ou
0 28.07.2023 11:26:26

Popoln komplet medalj za Slovenijo: Zadonela je tudi Zdravljica

alesfevzer.com
Na Olimpijskem festivalu evropske mladine je končno zadonela tudi slovenska himna, kar so si vsi tako želeli. Zlato kolajno si je priborila mlada judoistka Nika Tomc. Da se je zlati svetilo še bolj, je poskrbela Leila Mazouzi, ki si je priborila bron.

Nika Tomc je na tatamiju nastopila v kategoriji do 57 kilogramov. Najprej je premagala Turkinjo Hilal Akjildiz, potem je bila v četrtfinalu njena žrtev Izraelka Hili Zakroisky, v polfinalu pa je po hudem boju premagala še Portugalko Mario Silveiro. Nika je imela v finalu za nasprotnico Nemko Odalis Santiago Santano, ki ji ni bila kos, in Nika se je lahko veselila zlate kolajne. Nekoliko kasneje je lahko kot prva slovenska športnica na Ofemu v Mariboru z navdušenimi gledalci v dvorani Lukna poslušala Zdravljico.

Leila Mazouzi je bila v kategoriji do 63 kilogramov v prvem krogu prosta, nato je premagala Latvijko Lauro Kuchar, potem pa še Francozinjo Emmo Benghezal. V polfinalu je bila za Leilo premočna Turkinja Sinem Oruc in Slovenka je šla v tatami v boj za bron. Bila je zbrana in uspešna ter premagala Izraelko Lihi Boaron.

Nastope sta kmalu končala oba judoista. Stefan Josipović je bil v kategoriji do 73 kilogramov poražen že v prvem dvoboju proti Poljaku Szymonu Brzuszczynskimu. Maj Kravnik je v kategoriji do 81 kilogramov v prvem krogu premagal Islandca Mikaela Isakssona, v drugem pa Ukrajinca Arturja Amirijana. Nato ga je premagal Moldavec Andrei Peaticovschi, v repasažu pa še Srb Dušan Grahovac.

Hočem zlato
Mladi slovenski teniški adut Svit Suljić je po ogorčenem boju in slabih treh urah v četrtfinalu premagal Čeha Filipa Košarka s 3:6, 7:5 in 6:4 ter se prebil v polfinale. V četrtfinalu se je danes meril tudi Žiga Šeško, a ga je s 6:4 in 6:4 porazil Avstrijec Thilo Emil Behrmann. Šeško bo danes ob 11. uri igral v polfinalu proti Italijanu Vitu Antoniu Darderiju.

»Skoraj brez besed sem. Zelo sem vesel, da je šel ta dvoboj v mojo korist. Ubranil sem dve zaključni žogici, ampak verjel sem vase, verjel sem, da lahko to obrnem, in to se je tudi zgodilo. Enkratno, da sem to naredil doma, pred vsemi domačimi. Zelo sem vesel najboljših štirih, ampak hočem dobiti zlato, tako da je to zadnji cilj,« je po napornem dvoboju povedal mladi tenisač.


Na cestni dirki kolesarjev je Mai Prevejšek za las zgrešil odličje in v cilj pripeljal kot četrti. Zanesljivo je zmagal ubežnik, Britanec Max Hinds. Vanja Kuntarič Žibert je bil 55., Bastian Petrič pa 69.

»Malo jeze, malo veselja. Malo je zmanjkalo do stopničk. Ciljal sem na kolajno in prav zato čutim malo jeze, ampak sem kar zadovoljen; bolje ne bi moglo biti,« je po dirki povedal Prevejšek. Žensko dirko je dobila Italijanka Linda Sanarini. Eva Terpin je bila 15., Vesna Potočnik 41. in Hana Jeromel 58.

Atletinja Hana Sekne se je na 100 metrov ovire s petim časom prebila v finale, Karla Jerič v metu krogle pa z 12. dosežkom. Ana Kramberger je bila na 800 m skupno 17. V finalu je nastopila metalka kladiva Zala Kovačič, ki je s 53,37 osvojila 15. mesto. V finalu skoka s palico za mladince je odlično skakal Brin Ciglenečki. Preskočil je 4,70 m in osvojil končno osmo mesto, a samo zaradi večjega števila poskusov. Tudi tretjeuvrščena sta preskočila isto višino kot Bor, a sta imela manj poskusov in se lahko veselila brona. Maks Duhovnik, ki je v kvalifikacijah skoka v daljino zmogel sedem metrov, je v finalu nastopil slabše. Skočil je 5,23 metra in bil na koncu 11. Tinkara Omerzu je sedmeroboj končala na 15. mestu, prislužila pa si je 4544 točk. Odlično je nastopila Ana Novak v teku na 2000 metrov z zaprekami. Na koncu je z osebnim rekordom (6:47,67) osvojila šesto mesto.

Pred slovenskima rokometnima ekipama so, po zaključku prvega dela tekmovanja, boji za končno razvrstitev. Dekleta se bodo pomerila na obračunih za uvrstitev med 5. in 8. mestom, fantje pa so še v igri za osvojitev odličij. Reprezentanca mlajših kadetov je turnir v Mariboru začela z zmago nad Nemčijo s 30:28. Nato so slovenski rokometaši pred širokim občinstvom s kar desetimi zadetki razlike ugnali še Norveško (40:30), na zadnji tekmi skupinskega dela pa s 27:31 priznali premoč Islandcem.

Slovenska izbrana vrsta se je kot drugouvrščeno moštvo svoje skupine prebilo v zaključni del tekmovanja, kjer lahko poseže tudi po najvišjem odličju. Prva ovira na poti do kolajne bo danes reprezentanca Hrvaške, s katero se bodo Slovenci pomerili v polfinalu. Ženska kadetska reprezentanca Slovenije, ki je turnir v okviru Ofema izkoristila predvsem za pripravo na evropsko prvenstvo, ki bo avgusta v Azerbajdžanu, je tekmovanje v skupinskem delu sklenila brez zmage. Od Slovenk so bile uspešnejše Romunke, Norvežanke in Poljakinje. Svojo formo pred odhodom na evropsko prvenstvo bodo dekleta pilila na dvobojih za razvrstitev med petim in osmim mestom. Slovenske tekmice na prvi tekmi drugega dela turnirja bodo rokometašice Španije.

Novo zmago so dosegle tudi slovenske košarkarice 3 na 3. Včeraj so bila dekleta boljša še od Švedinj in si tako brez poraza v skupinskem delu zagotovila današnje nadaljevanje. Fantje so morali premoč priznati Belgijcem in so tako zaključili tekmovanje.

Značke: ofem, šport, mladi

Članki iz rubrike