stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 03.11.2023 17:51:43

Štangar peta na EP, hiter konec za Štarkla in Kajzer

Slovenska judoistka Maruša Štangar je na evropskem prvenstvu v Montpellierju v Franciji zasedla peto mesto. Po porazu v polfinalu proti Portugalki Catarini Costa, je Štangar v borbi za tretje mesto izgubila proti Rusinji Sabini Giliazovi.

To je bila najboljša slovenska uvrstitev prvega tekmovalnega dne na prvenstvu stare celine. Na tatamije sta od deseterice slovenskih judoistov in judoistk stopila še David Štarkel in Kaja Kajzer. Oba sta nastope končala po prvi borbi.

Štangar, bronasta z evropskih iger v Minsku 2019, je v prvem krogu po podaljšani borbi ugnala Srbkinjo Andreo Stojadinov. Tekmice, ki jo je pred tem na dosedanjih šestih obračunih petkrat premagala, po prvih štirih minutah boja ni ugnala, a je bila nato boljša po nekaj sekundah podaljšane borbe.

V drugem krogu ji je nasproti stala Izraelka Shira Rishony, tudi z njo pa 25-letna članica ljubljanske Olimpije ni imela pretiranih težav. V četrtfinalu je nato opravila še z Azerbajdžanko Lejlo Alijevo, ki jo je letos pred prvenstvom dvakrat že ugnala, z novim iponom pa se je prebila v polfinale.

Tam jo je pričakala četrtopostavljena Costa, ki jo je Štangar v petih dosedanjih medsebojnih obračunih trikrat premagala. Toda Portugalka, srebrna na lanskem EP v Sofiji, jo je premagala na edinem letošnjem dvoboju konec oktobra v Abu Dabiju, Štangar pa tudi tokrat proti njej ni imela rešitve.

Slovenka je morala nato tudi v boju za bronasto odličje priznati premoč Giliazovi, od katere je bila sicer letos dvakrat že boljša. Zlato medaljo v tej kategoriji je osvojila domačinka Shirine Boukli, ki je v finalu ugnala Costo in ubranila lanski naslov iz Bolgarije.

"Mogoče se zdi, da je bila medalja blizu. Vem, da so bile za njo vse možnosti, zato sem tudi zdaj kar razočarana, ampak dokler nisi v finalu ali pa zmagaš borbo za tretje mesto, je medalja v bistvu še zelo daleč. Tak je pač judo. Trenutno sem razočarana nad izidom zadnjih dveh borb, ker sta bili pri obeh tekmici premagljivi. Ampak če pogledamo na splošno, je peto mesto na EP dober rezultat in mogoče bom jutri malo bolj pozitivno gledala na vse skupaj," je po končanem dnevu dejala Štangar.



Štarkel je v prvem krogu v kategoriji do 60 kg izgubil proti Italijanu Angelu Pantanu, Italijan je borbo hitro končal z iponom. Štarkel doslej v karieri Italijana še ni ugnal, tudi tokrat pa je Slovenec iz njunega dvoboja potegnil krajšo.

"Hitro je bilo. Malo sem zaspal. Nisem pričakoval, da se bo nagnil v levo. Vedeli smo, da je eksploziven, ampak me je malo presenetil in iz tega ni bilo več rešitve. Poznamo ga, tudi boril sem se z njim, vedeli smo, da dela te nizke tehnike, ker je zelo majhen in izkoristil je to priložnost," je po borbi dejal Štarkel.

Po prvi borbi pa se je v kategoriji do 57 kg poslovila tudi Kajzer, srebrna na EP v Lizboni pred dvema letoma. V borbi proti neugodni in izkušeni Poljakinji Arleti Podolak, si je 23-letnica nabrala tri kazni in dvoboj je pripadel Poljakinji.

"Celo borbo mi je drsela leva noga, saj sem imela povit gleženj, tako da me je to malo oviralo. Potem tudi v levi roki sploh nisem imela moči, bila mi je neugodna," je po borbi, med katero je imela težave z levim komolcem, dejala Kajzer.

Sicer pa ima petouvrščena z olimpijskih iger v Tokiu že nekaj časa težave s poškodbami: "Težava z vratom se je odpravila v ponedeljek, naslednji dan je bilo že skoraj čisto v redu. Gleženj sem imela od prej poškodovan, vedela sem, da bom morala imeti povitega, ampak nisem vedela da bo blazina toliko drsela. To me je med borbo malo presenetilo."

V soboto bodo od Slovencev na tatamije v areni Sud de France stopili Juš Mecilošek (do 81 kg), Anka Pogačnik (do 70 kg), Andreja Leški (do 63 kg) in Martin Hojak (do 73 kg).

Značke: judo, ep

Članki iz rubrike