franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

bu
bu
1 19.11.2023 08:21:50

Kraljica! Ema Kozin po naslovu svetovne prvakinje spila pivo, nato pa razkrila, da ...

Slovenska boksarka Ema Kozin je nova svetovna prvakinja v supervelterski kategoriji po verzijah WBO in WBC. V Manchestru je po desetih rundah po sodniški odločitvi premagala Škotinjo Hannah Rankin in ob največjem uspehu v karieri dosegla tudi 24. poklicno zmago.

Slovenska boksarka, ki bo čez 14 dni dopolnila 25 let, je zmagala z 2:1. Zanjo sta glasovala Kieran McCann (96:94) in Marco Moscadelli (98:92), da je boljša osem let starejša Škotinja, pa je po tesnem dvoboju ocenil Frank Michael Maass.

Dvoboj je na stežaj odprl vrata največjemu uspehu ženskega boksa na Škotskem in v Sloveniji, boljša pa je bila Ema Kozin in dosegla nov mejnik v zgodovini te borilne veščine na Slovenskem. Ob tem ne gre spregledati, da je tekmovanje organizirala skupina Queensberry Promotions Franka Warrena, ki velja za eno najbolj uveljavljenih v tem športu in ponuja platformo za naslednje velike tekme.

V izenačenem dvoboju je bila prvi rundi boljša Škotinja, ki je na sredini ringa dominirala, a že v naslednji je pobudo prevzela Ljubljančanka. Nekaj močnih udarcev na obeh tekmovalkah ni pustilo posledic.

Malo udarcev je v dvoboju dveh izkušenih tekmovalk sicer natančno doseglo cilj. Obe sta namreč pazili na primerno distanco, ki je tekmeci onemogočala uveljaviti svoje prednosti. Lepo pa je bilo v peti rundi videti, ko je slovenska boksarka Škotinjo s serijo udarcev pritisnila ob vrvi ringa.

Da sta obe izjemno motivirani in pripravljeni, sta dokazali v drugi polovici dvoboja, ko sta v sedmi rundi dvignili rite borbe. Na koncu bi Škotinjo lahko rešila le dobra zadnja runda in takoimenovani srečni udarec, a je Slovenka našla način, da obdrži minimalno točkovno prednost.

"Ne vem, če sem bila po borbi že kdaj tako vesela, zdi pa se mi, da bom, ko bom prespala, še bolj. Borba je bila res zelo težka, a ostala sem zbrana, imela sem nadzor in že med borbo vedela, da sem na poti k zmagi, zato sem lahko tudi uživala. V drugem delu sem vedela, da je bila večina rund mojih, seveda pa sem morala paziti vse do konca, da me Hannah ne preseneti," je po tekmi povedala Kozin, ki ji je trener medtem naročil prvo pivo za slavje: "Nisem ga vajena, a za nazdravit bo, potem pa bo že kdo pomagal. Komaj čakam, da se poveselimo tudi doma in v klubu."

Zelo zadovoljen je bil tudi menedžer Rudi Pavlin: "Borba je bila zelo trda, kar smo predvidevali. Ema pa je navdušila, pokazala velik napredek in tudi potencial za naprej. Dokazali smo, da je misija nemogoče vendarle mogoča. Hvala vsem, ki so z nami sodelovali."

O receptu za zmago pa: "Ema se je držala začrtane taktike. Sprožala je veliko udarcev iz razdalje v telo, v 'klinču' pa tudi v glavo. Sicer pa je lepo pazila na distanco ter tekmici preprečila napade. Da se je taktika izšla, je bilo vidno po tekmi, saj je bila Hannah bistveno bolj potolčena," je še dodal Pavlin in priznal, da bodo priprave na naslednji dvoboj po današnji zmagi tudi finančno malce lažje: "A ne bodo bistveno drugačne. Do sem smo prišli, ker smo garali in ves čas verjeli v uspeh."

V poklicni karieri je Ema Kozin ob 24 zmagah dosegla tudi en remi, edina, ki jo je doslej premagala, pa je bila legenda ženskega boksa Američanka Clarissa Shields.

Pred Emo Kozin je med slovenskimi boksarji naslov svetovnega prvaka osvojil le Dejan Zavec, ki je leta 2009 v Južni Afriki ugnal Isaaca Hlatshwayo in postal svetovni prvak po verziji IBF.

Članki iz rubrike