Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

(me)
(me)
0 13.07.2023 11:54:23

Milivoje Simeunović: Skromnost, potrpežljivost in razvoj

FK SILIKO
V svetu futsala je malo ljudi, ki so dosegli tako izjemnost kot Milivoje Simeunović. Znan po svojem delu s člansko ekipo Futsal kluba Siliko in po razvoju mladih igralcev futsala. Je selektor reprezentance do 21 let in eden glavnih akterjev slovenskega futsala. Z njim smo se pogovarjali o njegove uspehu s Silikom, o razvoju mladih igralcev ter prihodnjih izzivih.

Lahko začnemo z dosežkom vaše ekipe, ki je v letošnji sezoni osvojila drugo mesto v 1. SFL. Kako bi opisali ključne stvari, ki so pripeljale do tega dosežka?

Ključni faktorji, ki so nas pripeljali do tega izjemnega dosežka, so bili delo z mladimi igralci, skromnost, potrpežljivost in razvoj. V rednem delu sezone smo osvojili 51 točk v 21 tekmah, kar štejem za izjemen dosežek. V zaključku sezone smo se soočili s težavami in ni nam uspelo doseči pričakovanih rezultatov v finalu proti Dobovcu. Kljub temu smo ponosni na doseženo drugo mesto.Zdaj smo v poletnem premoru, vendar igralci aktivno sodelujejo na turnirjih, ki jim pomagajo pri pripravah na novo sezono. Načrtujemo tudi osvežitev ekipe z novimi obrazi, da vnesejo novo energijo v slačilnico in na igrišče. Pri tem pasmo zvesti svoji filozofiji in stavimo na razvoj lastnih igralcev.



Mladi igralci imajo očitno pomembno vlogo pri vašem uspehu. Kakšen je vaš pogled na uspešnost mladih, ki so dosegli preboj v slovensko reprezentanco?

Zagotovo si mladi igralci zaslužijo preboj v reprezentanco. Če jih selektor pokliče, pomeni, da so si zaslužili biti tam, kjer so. Prejeli so vabilo v reprezentanco, opozorili so nase, pokazali nekaj, kar je selektor opazil in jih poklical. Vendar če želijo doseči več, bodo morali še naprej trdo delati. Trenutno dobijo minimalno minutažo, vendar če želijo postati ključni igralci, morajo osvajati turnirje, posvetiti svoj čas razvoju in dodati tisto, kar je potrebno v reprezentanci. Reprezentanca se pomlajuje in oni so med prvimi, ki so zraven. Počasi bodo prihajali tudi drugi, iz drugih klubov.



Poleg trenerskega dela pri Siliku ste tudi selektor reprezentance U-21. Kako ocenjujete pomembnost te selekcije pri preskoku iz mlajših kategorij v člansko reprezentanco?

Prehod iz mlajših kategorij v člansko reprezentanco je precej velik korak, zato je bila dodana selekcija U-21. Ta reprezentanca je vmesna stopnja, kjer igralci pridobivajo pomembne izkušnje, ki jih bodo potrebovali v članski reprezentanci. Imam srečo, da sem selektor te ekipe in da imam zraven naše fante iz Silika ter fante iz drugih klubov, na primer iz Meteorplasta. Pri njihje podobna situacija kot z našimi fanti. Morali bodo še veliko delati, da bodo nosilci v članski reprezentanci. Predvidevam, da bo selektor po letošnji sezoni nekatere izmed njih poklical v člansko reprezentanco. Na začetku bodo imeli težave, vendar so fantje iz ljutomerskega kluba nadarjeni. Sam jih treniram, dobro jih poznam, in pred njimi je svetla prihodnost. So pridni, poslušajo, imajo glavo na pravem mestu, samo potrebujejo te pomembne izkušnje. Tudi njim svetujem, naj igrajo turnirje, lige, naj igrajo čim več, ker to, kar dobijo na treningih, ni dovolj. Če se ne motim, naj bi trenirali manj kot mi.



Ekipa ŠD Extrem je dosegla izjemen uspehz uvrstitvijo v prvo futsal ligo. Kaj menite o njihovem dosežku?

Extrem spremljam že deset let, od njihovega začetka, in so nam vzor pri delu z mladimi. V preteklem obdobju jim ni šlo vse po načrtih, vendar so se v zadnjih dveh letih sestavili. Mladi so jim uhajali, ker niso imeli dobre članske ekipe oziroma niso nastopali v 1. SFL. Extrem je lahko vzor v Sloveniji, kako mora klub voditi ekipe in delovati.



Selekcija U-19 je dosegla izjemen uspehz uvrstitvijo na evropsko prvenstvo. Kakšne možnosti jim dajete na tem prvenstvu?

Prvič v zgodovini Slovenije so se fantje pod vodstvom Tomislava Horvata uspeli uvrstiti na evropsko prvenstvo. Odigrali so izjemne kvalifikacije. Žreb za evropsko prvenstvo nam je bil zelo naklonjen, saj si boljše skupine nismo mogli želeti. Kljub temu bomo morali pokazati svojo kakovost, saj na evropskem prvenstvu ni slabih reprezentanc. Naš cilj mora biti uvrstitev v polfinale, vendar tudi če nam to ne uspe, verjamem, da bodo fantje in selektor dali vse od sebe ter pustili dober vtis.



Igrali ste tudi prijateljske tekme proti klubom iz Hrvaške, kot sta Pula Staroinvest in Dinamo Zagreb, ki je postal hrvaški prvak. Kako bi primerjali hrvaško futsal ligo s slovensko?

Hrvaška futsal liga je večinoma kakovostnejša od slovenske, tako je bilo vedno in tudi zdaj je tako. Imajo več finančnih sredstev, kar jim omogoča nakup boljših igralcev in več tujcev. Ko smo igrali z njimi, smo občutili to kakovost, zlasti v napadu. Odigrali smo tri vrhunske tekme in začutili, kako je igrati proti močnim ekipam. Želim si še več takšnih tekem, saj nam takšne ekipe prinašajo neprecenljive izkušnje in nam pokažejo, kje se trenutno nahajamo.



Nedavno se je odvijal hrvaški finale pred noro 5000-glavo množico v Zagrebu. Kako ste to doživeli?

V Zagrebu je bilo neverjetno. Med prijateljskimi tekmami s hrvaškimi ekipami sem bil bolj blizu Dinama, ki ima nekaj, česar še nismo doživeli. Nato so še dvignili formo in v končnici zasluženo osvojili prvenstvo pred 5000 gledalci v dvorani Dražena Petrovića, kar je za futsal nekaj neverjetnega. Redkokateri klub na Balkanu ali celo na svetu lahko v tem športu doseže takšno navijaško vzdušje. Seveda je to povezano tudi z imenom kluba, saj Dinamo uživa podporo zvestih navijačev. Lahko pa povem, da je Dinamo poseben klub, zgrajen na podpori navijačev. Največji sponzor kluba so ravno navijači, ki v veliki meri financirajo in podpirajo klub.



Za konec, kakšne izzive v prihodnosti ocenjujete za člansko reprezentanco Slovenije?

Glede na to, kar sem videl, je članska reprezentanca Slovenije pod vodstvom Tomislava Horvata v zadnjem času pozitivno presenetila vse nas. Po prvenstvu v kvalifikacijah nismo pričakovali takšnega uspeha. Generacije so se zamenjale, nekateri nosilci igre so odšli, vendar je Tomiju uspelo povezati mlade igralce s tistimi, ki so ostali, in dosegli smo izjemen rezultat. Uvrstili smo se v dodatne kvalifikacije, in prepričan sem, da še nismo rekli zadnje besede. 

Članki iz rubrike