stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

nu
nu
1 19.03.2024 16:53:17

Kakšen norec! Tadej Pogačar vnovič sesul konkurenco!

Profimedia
Tadej Pogačar je na Dirki po Kataloniji sesul konkurenco.

Cilj druge etape je predstavljal zahteven vzpon na Vallter, kolesarjem pa je delo oteževalo še močno deževje v zadnjih 30 km.

Slovenski zvezdnik, ki je uvodno etapo po ciljnem sprintu za las končal na drugem mestu, je tokrat okoli pet km pred koncem napadel iz manjše skupine kolesarjev, prednost pa stopnjeval vse do ciljne črte.

Manjša skupina osmih kolesarjev, iz katere je 25-letni Slovenec napadel, je skušala Pogačarju slediti, a se je ta v ospredju vozil sam. Odločno se je odpeljal naprej, prednost pa je kmalu znašala že nekaj več kot pol minute, tudi televizijski prenos v ospredju ga ni več dohajal.

Skupina v lovu na Pogačarja je počasi začenjala z izmeničnimi napadi, a je bila kmalu spet skupaj kot celota. Še naprej je na ciljnem vzponu precej deževalo, Pogačar pa je med tem še vedno vozil spredaj, njegova zmaga je bila vse bolj na vidiku.

Prednost je do konca le še stopnjeval, najprej na nekaj več kot minuto, v cilj pa je prišel skoraj z minuto in pol prednosti. Za Pogačarja je to druga letošnja zmaga po enodnevni klasiki Strade Bianche, skupno pa 65.


Etapo je na drugem mestu končal Španec Mikel Landa (Soudal Quick-Step), ki je za sekundo ugnal Rusa Aleksandra Vlasova (Bora-hansgrohe). Le osem kolesarjev je sicer za Pogačarjem zaostalo manj kot dve minuti.

"Začeli smo z lepim vremenom. Videli smo oblake, a smo mislili, da bomo lahko preživeli do zadnjega vzpona brez dežja. A na žalost je začelo deževati že na predzadnjem. Razmere so bile zelo težke, tako kot tudi zadnji vzpon. Visoka nadmorska višina se je hitro poznala, tako da je bil zahteven konec, ampak sem vesel zmage," je v cilju za Eurosport dejal Pogačar.

Slednji je s tem prevzel tudi vodstvo v skupni razvrstitvi dirke. Pred tretjo etapo dirke ima zdaj kar 1:35 minute naskoka pred Lando in 1:38 pred Vlasovom. Le še Portugalec in njegov moštveni kolega pri ekipi Emiratov, Joao Almeida, zaostaja manj kot dve minuti (1:56).

Pogačar je postal peti slovenski etapni zmagovalec dirke po Kataloniji po Mateju Mugerliju, Janezu Brajkoviču, Luki Mezgecu in Primožu Rogliču. Slednja sta ob Pogačarju tudi edina slovenska kolesarja, ki sta vodila v skupni razvrstitvi katalonske preizkušnje.

Drugi Slovenec na dirki Domen Novak, ki pri UAE Team Emirates opravlja vlogo pomočnika Pogačarju, je danes končal na 168. mestu s 23:49 minute zaostanka za rojakom.

V sredo kolesarje čaka tretja etapa, ki bo potekala od Sant Joan de les Abadessesa do Port Ainee in bo dolga 176,7 km. Začela se bo ob 11.55.

Članki iz rubrike